Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul. Ce să faci astăzi, pentru a avea noroc tot anul
Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul pe 7 ianuarie, iar sărbătoarea vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă, pentru a se feri de necazuri. Conform tradiției, din această zi, temperaturile încep să crească.
- Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul
- Ce să faci astăzi, pentru a avea noroc tot anul
Biserica Ortodoxă îi dedică mai multe zile de sărbătoare Sfântului Ioan Botezătorul, printre care și 23 septembrie (Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul), 24 iunie (nașterea) și 29 august, zi cunoscută în popor ca Tăierea capului Sfântului Ioan.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul
Ca orice sărbătoare, ziua este marcată de mai multe tradiții și obiceiuri despre care se crede că atrag prosperitatea și aduc armonie în familie. De aceea, este bine ca în această zi, fiecare membru să se stropească cu Aghiasma Mare, căci are puterea de a vindeca orice boală, dar și de a feri de necazuri.
În plus, se spune că astăzi nu este bine să fii trist, deoarece așa vei petrece tot anul. O altă tradiție este legată de vinul roșu.
În ziua prăznuirii Sfântului Ioan Botezătorul, nu este bine să bei vin roșu, pentru că amintește de moartea sa în numele credinței. De aceea, în această zi, se spune că trebuie consumat vin alb.
Tot în această zi, nu trebuie stinsă candela, căci, poate atrage probleme în familia. Tot de Sfântul Ioan Botezătorul nimic nu trebuie tăiat cu cuțitul, ci trebuie rupt cu mâna.
Rugăciunea care se spune astăzi către Sfântul Ioan Botezătorul
„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre. Slavă Tatălui şi Fiului şi Duhului Sfânt. Cinste Maicii Domnului. Amin''.