Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan. Ce este bine să faci în această zi, pentru a te bucura de prosperitate tot anul
Sfântul Ștefan este considerat în tradiția creștină protectorul celor care suferă de boli grave și mulți creștini își găsesc liniștea, după ce spun rugăciunea către acest sfânt. Pe lângă motivul de sărbătoare cu care vine această zi, există și tradiții pe care creștinii le respectă cu sfințenie, căci așa se atrage norocul pentru anul viitor
- Ce obiceiuri se respectă de Sfântul Ștefan
- Aceste tradiții atrag norocul pentru tot anul
În fiecare an, pe data de 27 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, cunoscut în tradiție ca unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos. Ziua este încărcată de tradiții și obiceiuri pe care cei mai mulți le respectă, pentru a atrage energiile pozitive.
Ce tradiții se respectă de Sfântul Ștefan
Pentru că este considerat ocrotitorul celor grav bolnavi, creștinii obișnuiesc să dăruiască o icoană cu Sfântul Ștefan celor care nu reușesc să se vindece de o anumită respectivă.
Deși un astfel de obicei este des întâlnit, mai ales în cazul celor aflați în suferință, semnificația acestui gest este mult mai puternică astăzi, când este prăznuit Sfântul Ștefan. Se spune că, în această zi, rugăciunile au o mai mare însemnătate.
În Muntenia, în special, există tradiția de a face ,pâinile Sfântului Ștefan”, obținute dintr-un aluat asemănător celui de cozonac. Acest obicei are rădăcini mult mai vechi, mai exact fac referire la pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan.
Este bine ca ele să sfințite în cadrul slujbei de astăzi, iar mai apoi împărțite celor sărmani, în special copiilor. În plus, se spune că Sfântul Ștefan aduce alinare și celor mici, mai ales dacă au fost încercați de destin de la o vârstă fragedă, printr-o situație financiară precară.
De altfel, această zi vine și cu o altă superstiție mai puțin cunoscută. Se spune că nu este bine să mergi în locuri în care viața îți poate fi pusă în pericol. Superstiție face referire la greutățile cu care s-a confruntat Sfântul Ștefan și pe care le-a depășit, pentru a duce mai departe cuvântul lui Dumnezeu.
În plus, în această zi, nici bârfa nu este privită ca un obicei bun, cu atât mai mult de Sfântul Ștefan, cunoscut în tradiția creștină pentru smerenie.