Transapuseana, blocată de două specii de broaște. Lucrările trebuie refăcute, după ce autoritățile au anunțat că au fost încheiate
Publicat pe 11.07.2025 la 13:05 Actualizat pe 11.07.2025 la 13:05
Transapuseana este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România. Lucrările au fost terminate de curând, dar va fi nevoie de o intervenție, după ce au apărut două specii de broaște. S-a luat în calcul de a face niște „scărițe” pentru amfibieni.
- Lucrările la Transapuseana au fost terminate de curând
- Va fi nevoie de o nouă intervenție, după ce au apărut două specii de broaște
Lucrările la drumul județean 107 I, cunoscut și ca Transapuseana, au fost terminate recent, dar va fi nevoie de o nouă intervenție care ar putea dura câteva zile, după ce s-a constat că două specii de broaște sunt puse în pericol. Este vorba de Bombina bombina (buhaiul de baltă cu burtă roșie) și Bombina variegata (buhaiul de baltă cu burtă galbenă).
Transapuseana, blocată de două specii de broaște
În urmă cu o săptămână, a fost anunțat faptul că lucrările la Transapuseana au fost terminate. După un audit al Curții de Conturi, s-a constatat că speciile de broaște, care sunt protejate, sunt puse într-un mare pericol.
S-a constatat că ambifienii nu pot ieși după ce ajung în camerele de cădere, așa că s-a luat în calcul să se facă niște „scărițe” pentru amfibieni, astfel încât cele două specii să nu fie puse în pericol. Marius Hațegan a explicat de ce pereții verticali ai camerelor au fost construite la 90 de grade.
„Noi avem în total 200 și ceva de camere de cădere, pe tot traseul. Am făcut pereții drepți, ar fi trebuit la 45 de grade, dar astfel pierdeam 2 metri din drum, am fi rămas cu un drum de 2 metri, ceea ce nu era în regulă, iar tehnic nu puteam face așa ceva. Atunci s-a mers pe varianta aceasta, ca între baza tubului și camere să facem pana de beton, ca să poată broaștele să urce din fundul camerei, pe tub și să iasă în partea cealaltă. Diferența este mică, de doar 5 centimetri”, a declarat Marius Hațegan, vicepreședintele Consiliului Județean, pentru ziarulunirea.ro.
Cheltuielile vor fi suportate de constructor
Autoritățile au transmis că lucrările ar putea dura câteva zile și că s-a primit deja acordul pentru noua intervenție. Lucrările vor fi suportate de constructor.
„Toată lumea e de acord, am primit punct de vedere de la Apele Române, de la Arii Protejate și APM că este ok, doar că trebuie să urmăm procedura. Cheltuielile vor fi suportate de constructor, sunt foarte mici, iar intervențiile în teren vor ține doar câteva zile”, a mai spus Marius Hațegan, pentru sursa citată.