Vești proaste pentru proprietarii de mașini SUV. Ce taxă specială ar putea să plătească în plus și de ce
Vești proaste pentru proprietarii de mașini SUV. Pentru că, în fiecare an, lățimea mașinilor vândute în UE crește, iar mai mult de jumătate din autoturisme au peste 1,80 m, parcările au rămas prea mici pentru SUV-uri. Un ONG propune ca locurile de parcare să fie mai scumpe pentru această categorie de vehicule.
- Ce taxă specială ar putea să plătească în plus proprietarii de mașini SUV
- Propunerea făcută de un ONG
Potrivit anunțului făcut de reprezentanții ONG Transport și Mediu, mașinile cresc cu un centimetru la fiecare doi ani. În urma unei analize făcute de organizația franceză asura celor mai vândute 100 de mașini în Uniunea Europeană între 2018 și 2023, s-a constatat că lățimea acestora a crescut de la 177,9 centimetri, la 180,3 centimetri, scrie stiripesurse.com.
Ce taxă specială ar putea să plătească în plus proprietarii de mașini SUV
Vești proaste pentru proprietarii de mașini SUV. Pentru că mai mult de jumătate din autoturisme au peste un 1,8 metri, acest lucru reprezintă o problemă și în parcări, dar mai ales în trafic, unde spațiul pentru celelalte mașini și pentru bicicliști este mai mic.
Sursa menționată anterior scrie că un vehicul mai lat cere și o înălțime mai mare, iar fiecare 10 centimetri în plus la înălțime cresc riscul de deces pentru pietoni și bicicliști cu 30% în cazul unei coliziuni.
Pentru a descuraja oamenii să mai cumpere mașini mari, ONG-ul propune și soluții. Una dinrtre ele este ca locurile de parcare să mai scumpe, cum sunt deja la Lyon, în Franța sau la Tubingen, în Germania. O altă soluție ar fi facilități fiscale pentru cei care cumpără mașini mici, astfel încât producătorii să fie încurajați să dezvolte acest segment.
Ce acte sunt necesare pentru radierea mașinii în 2024
Anul acesta, scoaterea unei mașini din circulație reprezintă un proces foarte simplu. Radierea auto 2024 presupune două etape, anume radierea fiscală și radierea din circulație. De asemenea, dosarul necesar pentru radierea unui autoturism trebuie să conțină mai multe documente cum ar fi:
- Cererea solicitantului;
- Dovada depozitării acestuia într-un spațiu adecvat, deținut în condițiile legii;
- Certificatul de înmatriculare - original;
- Plăcuţele cu numărul de înmatriculare;
- Cartea de identitate a vehiculului în original;
- Certificatul de atestare fiscală;
- Certificatul de radiere – 3 exemplare;
- Actul de identitate al solicitantului, în original;
- În cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalităţii juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora;
- Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.