Vița de vie pregătită pentru iarnă, la borcan. Rețeta din bătrâni
Gospodinele se pregătesc din timp pentru iarnă, așa că pun în borcane frunze de viță de vie. Se aleg frunze tinere, neporoase, fara mană, complet verzi si cel mai important, se aleg frunze care să nu fie stropite.
- Vița de vie pregătită pentru iarnă, la borcan
- Rețeta din bătrâni
Frunzele care se pun la borcan, ar trebui să fie culese înainte ca vița de vie să înflorească. Fierbem 2 litri de apă împreună cu o cană de sare mare. Apoi, după ce am spălat frunzele culese, luăm mănunchiuri și le cufundam aproximativ 5 secunde în saramura fiartă, apoi le scoatem într-un vas. Procedăm la fel cu toate frunzele. După ce le-am opărit, le așezăm unele peste altele, cate 10-12 bucăți aranjate în același sens. Le împăturim, scurgem bine de surplusul de saramură și le punem pe o farfurie, până terminăm toate frunzele de rulat.
După ce am format rulouri din toate frunzele de viță de vie, le așezăm în borcane, îndesând foarte bine, ca nu cumva să rămână spații goale. Într-un borcan de 720 ml. incap aproximativ 10-12 suluri, adica in jur de 120 frunze.
Odată așezate în borcan, turnăm peste ele saramura în care le-am opărit. Așezăm deasupra borcanului folie alimentară, iar apoi înfiletăm bine capacele. Un alt pont bun de știut ar fi acela că pentru a adera mai bine la gura borcanului, capacele ar trebui ținute un minut în apă clocotită.