Tânără de 15 ani, primul caz de paralizie a corzilor vocale din cauza Covid-19. În ce stare este pacienta
O tânără de 15 ani din Statele Unite ale Americii s-a confruntat cu o complicație majoră în urma virusului Covid-19. Acesteia i-au paralizat corzile vocale, iar medicii au apelat la o procedură chirurgicală pentru a elimina dificultățile respiratorii.
- O adolescentă de 15 ani, probleme grave la corzile vocale
- Este primul caz de paralizie în urma Covid-19
O tânără de 15 ani se confruntă cu o problemă majoră din cauza Covid-10. Este primul caz de paralizie bilaterală a corzilor vocale din lume la adolescenți.
Adolescentă de 15 ani, paralizie a corzilor vocale
Medicii de la Spitalul General Massachusetts au raportat cazul unei paciente de 15 ani care s-a prezentat la primiri urgențe având simptome de detresă respiratorie, la distanță de 9 zile după ce a fost infectată cu Covid-19. În urma examinării, s-a demonstrat că tânăra avea paralizie bilaterală a corzilor vocale, reprezentând o imobilitate a ambelor corzi, aflate în laringe.
În urma studiilor, cercetătorii au descoperit că paralizia este un efect al virusului care a provocat Covid-19. Deși s-a făcut mai multe teste și examinări, nu a existat altă cauză posibilă. Paralizia corzilor vocale este o complicație a virusului legată de sistemul nervos, pe lângă cele la nivel neurologic, atât la adulți, cât și la copii.
„Având în vedere cât de frecvent este acest virus în rândul copiilor, această complicaţie potenţială recent recunoscută ar trebui luată în considerare la orice copil care prezintă o plângere legată de respiraţie, vorbire sau înghiţire după un diagnostic recent de Covid-19. Acest lucru este deosebit de important, deoarece astfel de plângeri ar putea fi uşor atribuite unor diagnostice mai comune, cum ar fi astmul”, spune dr. Danielle Reny Larrow, medic rezident în cadrul Departamentului de Otorinolaringologie – Chirurgie a capului şi gâtului de la Mass Eye and Ear.
Adolescenta, supusă mai multor teste
Cât timp a fost internată la spital, tânăra a trecut prin mai multe teste de diagnosticare, inclusiv analize de sânge, analiză a lichidului cefalorahidian, examinare imagistică și consultații neurologice, otolaringologie, neurochirurgie, logopedie și psihiatrie.
După ce terapie logopedică a dat greș, medicii au intervenit făcând o traheostomie, o deschidere creată chirurgical în trahee pentru a putea respira. Tânăra a suferit mai multe intervenții de traheostomie timp de 13 luni, astfel complicația nervoasă poate să nu fie temporară.
La 15 luni de la efectuarea primei intervenții, medicii au reușit să îndepărteze traheostomia. Deși au existat mai multe cazuri de paralizie la corzile vocale ale adulților, este primul caz raportat la un adolescent.
Cazul tinerei este unul important, deoarece complicațiile care apar în urma virusului, nu sunt așteptate le copii și adolescenți sănătoși. Fiecare complicație apărută la tineri este atent studiată pentru ca tratamentele ulterioare să fie adecvate fiecăruia.
”Să ai un licean tânăr, sănătos şi plin de viaţă care îşi pierde brusc unul dintre nervii cranieni importanţi, astfel încât să nu mai poată respira, este extrem de neobişnuit şi a necesitat o analiză aparte”, spune autorul principal Christopher Hartnick, medic, director al Diviziei de Otorinolaringologie Pediatrică şi al Centrului Pediatric pentru Căi Aeriene, Voce şi Înghiţire de la spitalul american Mass Eye and Ear.