”Variola maimuței riscă să scape de sub control. E o ameninţare”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă
Variola maimuței este o infecție virală rară, provocată de un virus care aparține familiei poxvirusurilor. Majoritatea pacienților au o stare generală bună și rămân în izolare pentru a se recupera. Organizația Mondială a sănătății a transmis un avertisment, semn că situația este din ce în ce mai tensionată în Europa.
- Câte cazuri de variola maimuței sunt la noi în țară
- Ce spun specialiștii în sănătate
- La ce trebuie să avem grijă
Variola maimuței nu este o afecțiune nouă. A fost descoperită pentru prima dată la o maimuță în 1958 și de aici provine și numele. Prima infecție la un om a fost descoperită în 1970, la un copil mic din Republica Democrată din Congo.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă
De atunci, un număr tot mai mare de cazuri au fost confirmate. Infectarea cu această variolă provoacă o erupție cutanată care poate fi inconfortabilă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis un semnal de alarmă.
Țările europene au fost solicitate să-şi "sporească eforturile în următoarele săptămâni şi luni pentru a preveni instalarea variolei maimuţei într-o zonă geografică mai largă", potrivit știridiaspora.ro.
"O acţiune urgentă şi coordonată este imperioasă dacă vrem să schimbăm cursul în cursa împotriva răspândirii bolii", a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge.
Din fericire, s-a dovedit că vaccinul împotriva variolei este de aproximativ 85% eficient în protejarea împotriva variolei maimuței. Această vaccinare a fost oprită în Statele Unite în 1972 și în întreaga lume la începutul anilor 80.
Câte cazuri de variola maimuței sunt la noi în țară
De obicei, boala începe cu febră, dureri de cap, dureri musculare ușoare, frisoane și oboseală. În decurs de 1 până la 3 zile, leziunile apar ca o erupție cutanată, adesea, dar nu întotdeauna, pe față.
Aceste erupții se răspândesc ulterior pe tot corpul. Variola maimuței se răspândește prin contact intim, cum ar fi activitatea sexuală. Recent, al șaselea caz de infectare a fost diagnosticat în România.
Primul caz de variola maimuței din România a fost depistat pe data de 13 iunie 2022. Pe atunci s-a spus că pacientul este un tânăr din București care ar fi luat boala de la iubitul său, un tânăr care a călătorit în străinătate.