8 semne că ai colesterolul ridicat. Cum să îl menții în limite normale
Despre colesterol se mai spune că este și și „ucigașul silențios”. Pentru organism, colesterolul este și bun și rău, asta pentru că, dacă este în limite normale, protejează, însă dacă este în cantități mari, se transformă într-o lipidă extrem de nocivă. Așadar, colesterolul întră în componența tuturor celulelor din corpul uman, iar rolul lui este esențial pentru sănătate.
- Ce este colesterolul
- 8 semne că ai colesterolul ridicat
- Cum îl menții în limitele normale
Organismul nu poate funcționa fără colesterol! Este o lipidă insolubilă în apă, care se găsește în sânge și care intră în compoziția membranelor ce înconjoară ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. Când grăsimile sunt absorbite în intestine, ele sunt procesate și apoi filtrate în ficat. În timp ce se află în ficat, grăsimile sunt împărțite în două tipuri, numite trigliceride și colesterol.
8 semne că ai colesterolul ridicat
Printre consecințele nivelului ridicat al colesterolului nu se află doar astuparea vaselor de sânge ale inimii, ci și lezarea membrelor inferioare.
1. Dureri de mâini și picioare - dacă aveți colesterol ridicat, mâinile și picioarele devin adesea dureroase, deoarece vasele de sânge din picioare și mâini se îngustează din cauza acumulării de colesterol.
2. Furnicături frecvente - furnicăturile în mâini și picioare sunt un semn de circulație sanguină scăzută. Acest lucru se întâmplă atunci când fluxul sanguin devine mai lent din cauza nivelurilor ridicate de colesterol din sânge.
3. Durere în partea stângă este un alt semn al nivelului crescut de colesterol.
4. Dureri de cap frecvente - durerile frecvente în partea din spate a capului pot fi rezultatul înfundarii vaselor de sânge în zona din jurul capului.
5. Depozitele sau punctele de grăsime se pot forma în zona pleoapelor, ca efect secundar al faptului că o persoană are valori mari ale lipidelor în sânge. Termenul medical pentru aceste pete sau depozite de colesterol este de xantelasme.
6. Metabolismul necorespunzător al grăsimilor duce la formarea de alunițe grase sau depozite numite lipoame, care se formează între piele și mușchi.
7. Depresie și pierderi de memorie - potrivit unor studii, depresia și pierderile de memorie pot fi din cauza nivelului de colesterol LDL ridicat , sau colesterol HDL scăzut.
8. Oboseală - dacă ai un nivel ridicat de colesterol, te poți confrunta des cu stări de oboseală.
Cum să îl menții în limite normale
Valorile normale ale nivelului de colesterol diferă în funcție de vârstă și sex și sunt reprezentate astfel:
- Persoane cu vârsta ≤ 19 ani
colesterol total < 70 mg/dl
LDL colesterol < 110 mg/dl
HDL colesterol > 45 mg/dl
- Bărbați cu vârsta ≥ 20 de ani
colesterol total - între 125 mg/dl și 200 mg/dl
LDL colesterol < 100 mg/dl
HDL colesterol > 40 mg/dl
- Femei cu vârsta ≥ 20 de ani
colesterol total - între 125 mg/dl și 200 mg/dl
LDL colesterol < 100 mg/dl
HDL colesterol > 50 mg/dl
- Pentru copii și pentru femeile însărcinate, valorile normale ale colesterolului sunt mai mici la fiecare categorie cu 20 - 30mg/dl.
Pentru a-ți menține un nivel al colesterolului optim, trebuie să ai o dietă alimentară echilibrată (pentru colesterolul mărit, regimul alimentar trebuie să fie sărac în grăsimi saturate, dulciuri rafinate sau patiserie); fără exces de alcool; renunțarea la fumat; practicarea unui sport la intensitate moderată (alergat, mers pe bicicletă sau plimbări lungi în aer liber);menținerea unei greutăți normale;consumarea unor alimente care ajută la scăderea colesterolului (alimente bogate în fibre, ovăz, grâu integral, fasole, vinete, nuci, fructe, produse pe bază de soia, pește gras).