Alimentul care poate înlocui cu succes carnea de pui în timpul postului. Recomandările făcute de Mihaela Bilic: „O alternativă...”
Pentru că suntem în postul Crăciunului o mulțime de persoane au renunțat la carne în această perioadă. Potrivit recomandărilor făcute de Mihaela Bilic, medic nutriționist, există un aliment care poate fi consumat în această perioadă și oarecum, poate înlocui cu succes carnea. Iată despre ce este vorba.
- Cu ce poate fi înlocuită carnea de pui în timpul postului
- Recomandările făcute de Mihaela Bilic
Când vrei să mănânci ceva cu carne, dar fără să mănânci efectiv carne, ciupercile sunt alternativa perfectă. Există o mulțime de tipuri de ciuperci, fiecare cu aroma și textură unică. În cea mai mare parte, ciupercile nu au exact gust de carne, dar împărtășesc unele dintre proprietățile cărnii, ceea ce le face mai ușor de integrat în multe feluri de mâncare populare.
Alimentul care poate înlocui cu succes carnea de pui în timpul postului
Medicul Mihaela Bilic recomandă ciupercile în numeroase combinații. Specialistul spune că acest aliment sănătos poate da savoare și consistență mâncărurilor de post.
„Ciuperca, o legumă cu gust de pui. Deși conțin doar 2% proteine, multă lume consideră ciupercile o alternativă pentru carne, mai ales în timpul postului. Fie că sunt cultivate sau culese din pădure, ciupercile dau savoare și consistență în orice fel de mâncare- de la paste și orez, până la salate și sosuri. Nu trebuie să mai ținem cont de sezon, găsim ciuperci tot timpul anului, iar pentru cele sălbatice putem apela și la varianta congelată. Deși varietatea “champignon de Paris” este cea mai consumată, nu uitați de gălbiori, ghebe, hribi sau pleurotus, sunt la fel de delicioase!Ce trebuie să știm despre ciuperci? Că se comportă ca un burete, absorb rapid apa sau uleiul în care sunt gătite”, a scris Mihaela Bilic, pe pagina personală de Facebook.
Mihaela Bilic le recomandă celor care consumă ciuperci să le curețe cu un burete sau o perie și să le spele rapid sub jet de apă. Specialistul menționează că, de exemplu, pentru ciupercile de Paris, este suficient să fie îndepărtată pielița de pe pălărie cu ajutorul unui cuțit ascuțit.
„Cât despre gătit, ideal este să le rumeniți fără ulei într-o tigaie bine încinsă, preț de câteva minute, ca să prindă gust. Puteți adăuga apoi ulei sau unt, grăsimea face posibilă reacția Maillard și apariția gustului umami (adică delicios) specific ciupercilor. Nu prelungiți excesiv timpul de gătit, ciupercile pot fi consumate și crude, deci e de preferat să fie semi-gătite decât gătite excesiv și uscate.Puneți sare peste ciuperci de la începutul gătitului, sarea are capacitatea să scoată apa dintr-un produs, prin urmare ciupercile vor pierde jumătate din cantitatea de apă din structura lor, iar gustul se va intensifica!”, a mai spus medicul Mihaela Bilic.
Beneficii ciuperci
Ciupercile sunt un aliment cu conținut scăzut de calorii și nutritive. Conțin multe vitamine, minerale și antioxidanți care stimulează sănătatea, și sunt recunoscute de ani buni ca o parte importantă a oricărei diete.
Ciupercile expuse la lumina ultravioletă sunt o sursă bună de vitamina D, o componentă importantă pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Ciupercile Cremini sunt o sursa excelentă de zinc, care este un nutrient important pentru sistemul imunitar și este necesar și pentru asigurarea unei creșteri optime la sugari și copii.