Care sunt noile recomandări OMS în privința alimentației copiilor. Cum poate fi evitată evita "epidemia de obezitate"
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat noi îndrumări privind modelarea politicilor pentru a proteja cel mai bine copiii de impactul nociv al marketingului alimentar. Noul ghid recomandă țărilor să implementeze politici obligatorii cuprinzătoare pentru a proteja copiii de toate vârstele de comercializarea alimentelor și băuturilor nealcoolice care sunt bogate în acizi grași saturați, acizi grași trans, zaharuri libere și/sau sare.
- Noile recomandări ale OMS în privința alimentației copiilor
- Cum poate fi evitată evita "epidemia de obezitate"
La mai bine de un deceniu după ce statele membre au aprobat recomandările OMS privind comercializarea alimentelor și a băuturilor nealcoolice pentru copii, tinerii continuă să fie expuși la comercializarea puternică a alimentelor HFSS și a băuturilor nealcoolice, consumul cărora este asociat cu efecte negative asupra sănătății. Potrivit OMS, marketingul alimentar rămâne o amenințare pentru sănătatea publică și continuă să afecteze alegerile alimentare ale copiilor, alegerile intenționate și aportul lor alimentar, influențând în același timp negativ dezvoltarea normelor lor privind consumul de alimente.
Noile recomandări ale OMS în privința alimentației copiilor
Potrivit OMS, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani ar trebui să mănânce cel puțin 250 de grame de legume și fructe pe zi, în timp ce copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani ar trebui să mănânce cel puțin 350 de grame de legume și fructe pe zi, iar cei de peste 10 ani ar trebui să mănânce cel puțin 400 de grame de legume și fructe pe zi.
Referitor la câte fibre trebuie să mănânce un copil în fiecare zi, după ce inițial OMS a sfătuit adulții să consume 25 de grame pe zi, acum a venit cu recomandări și pentru cei mici. Astfel:
- Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani ar trebui să consume cel puțin 15 grame de fibre pe zi.
- Copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani ar trebui să consume cel puțin 21 de grame de fibre pe zi.
- Copiii de peste 10 ani ar trebui să consume cel puțin 25 de grame de fibre pe zi.
Ce sunt fibrele alimentare?
Fibrele se găsesc în alimente precum broccoli, banane, mere, avocado. În primul rând, fibrele nu sunt digerate de organism. Trec prin stomac, intestine, colon și apoi ies din corp. Fibrele alimentare, numite adesea furaj, sunt componenta alimentară nedigerabilă derivată din plante. Aceasta include acum anumite polizaharide non-amidon - carbohidrați de dimensiuni mari care nu sunt digerați, dar dintre care unii sunt fermentați odată ce ajung în intestinul gros. Conțin și amidon rezistent, care este rezistent la digestie.
Există două tipuri de fibre alimentare: fibre solubile - găsite în principal în fructe și legume - și fibre insolubile, care se găsesc în principal în cereale și cereale integrale. Fibrele dietetice solubile se dizolvă cu ușurință în apă și formează o substanță asemănătoare unui gel atunci când se adaugă apă. Fibrele insolubile nu se dizolvă în apă.