Live acum Știrile Antena Stars - Best of
Prime time 19:30/ In culisele celebritatii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Cât timp este indicat să îi lași pe copii să se uite pe telefon. Limitele în funcție de vârstă, potrivit unui psiholog: „Niciodată...”

Cât timp este indicat să îi lași pe copii să se uite pe telefon. Limitele în funcție de vârstă, potrivit unui psiholog: „Niciodată...”

Publicat pe 25.08.2024 la 12:30 Actualizat pe 25.08.2024 la 12:31

Părinții se confruntă cu dileme privind timpul optim pe care copiii ar trebui să-l petreacă în fața ecranelor. Un psiholog a oferit sfaturi importante care sunt bazate pe cele mai recente studii!

Cât timp să îl lași pe copil să se uite pe telefon

Profimedia

În România, peste jumătate dintre părinți își manifestă îngrijorarea față de dependența copiilor lor de telefoane.

Cât timp să îl lași pe copil să se uite pe telefon

Un recent studiu realizat de Cipra a relevat că 60% dintre părinți își doresc să petreacă mai mult timp de calitate alături de copii și să îmbunătățească răbdarea și autocontrolul în gestionarea conflictelor, o preocupare mai frecvent întâlnită printre mame.

Psihologul Matei Stănculescu a abordat aceste provocări și a oferit sfaturi bazate pe cele mai recente cercetări ale Academiei Americane de Pediatrie privind utilizarea ecranelor de către copii.

„În primul rând, trebuie să stabilim care copii ar trebui să evite complet dispozitivele și care pot să le folosească, cu moderație. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca până la 18 luni copiii să nu petreacă deloc timp în fața ecranelor, deoarece creierul lor este în plină dezvoltare și acest lucru poate încetini acest proces. După 18 luni, este acceptabil să petrecem timp în fața ecranelor, dar este esențial ca părinții să gestioneze atât conținutul, cât și timpul petrecut în fața acestora. Pentru copiii sub 7 ani, câteva minute pe zi, preferabil cu conținut educativ, nu sunt o problemă”, a spus psihologul, potrivit stiripesurse.ro

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca, până la vârsta de 18 luni, copiii să nu fie expuși la ecrane, deoarece creierul lor este într-o etapă crucială de dezvoltare și această expunere poate afecta negativ acest proces. După 18 luni, este permisă utilizarea ecranelor, dar este esențial ca părinții să supravegheze atât timpul, cât și conținutul consumat.

„Este important să discutăm cu ei despre ceea ce văd, să le explicăm și să îi implicăm în conversații despre preferințele lor. De exemplu, de ce preferă desenele cu mașini în locul celor cu arici? Ideal ar fi ca după 2 ani și până la 7 ani, timpul să fie limitat la 5-10 minute pe zi, cu maximum 20 de minute, dar niciodată în timpul meselor sau înainte de culcare, deoarece lumina albastră a ecranelor poate afecta calitatea somnului. După 7 ani, o oră pe zi ar fi acceptabilă, dar din nou, părinții trebuie să supravegheze conținutul. Înțelegem că părinții au nevoie de momente de liniște, iar ecranul poate părea o soluție facilă. Totuși, trebuie să găsim alternative. De exemplu, când suntem în mașină, putem oferi copiilor cărți cu autocolante sau să le citim povești”, a adăugat psihologul.

Recomandări pentru copiii sub 7 ani

Pentru copiii sub 7 ani, se recomandă ca timpul petrecut în fața ecranelor să fie foarte limitat. Ideal ar fi să nu depășească 5-10 minute pe zi, cu un maximum de 20 de minute și să fie dedicat, preferabil, conținutului educativ. În această perioadă, părinții ar trebui să discute cu copiii despre ceea ce vizionează și să le explice opțiunile disponibile, încurajându-i să își exprime preferințele și întrebările.

„Este important să petrecem timp cu copiii, chiar dacă acest lucru presupune eforturi suplimentare. Este ideal ca părinții să stabilească reguli clare înainte de a discuta aceste lucruri în fața copiilor. De exemplu, dacă au stabilit ca între 8:30 și 9 seara să fie permisă vizionarea TV, trebuie să respecte această regulă fără a mai discuta în contradictoriu în fața copilului. Cheia este să petrecem timp de calitate cu copiii. Dacă suntem în vacanță, să profităm de acest timp pentru a ne juca cu ei, a construi castele de nisip sau a ne bucura de valuri împreună. Este important ca părinții să aibă așteptări realiste, o vacanță cu copiii va fi diferită, dar poate fi la fel de plăcută”, a mai spus specialistul.

După vârsta de 7 ani, este considerat acceptabil să petrecem până la o oră pe zi în fața ecranelor, însă este important ca părinții să supravegheze conținutul. De asemenea, este recomandat ca utilizarea ecranelor să fie evitată în timpul meselor și înainte de culcare, deoarece lumina albastră a acestora poate influența negativ calitatea somnului.

Matei Stănculescu recunoaște că, uneori, ecranele pot părea o soluție convenabilă pentru a obține momente de liniște, dar subliniază importanța găsirii altor soluții. De exemplu, în timpul călătoriilor cu mașina, cărțile cu autocolante sau povestirile citite de părinți pot fi alternative excelente.

Pentru a gestiona eficient utilizarea ecranelor, este important ca părinții să stabilească reguli clare înainte de a discuta aceste aspecte cu copiii. Dacă, de exemplu, vizionarea TV este permisă între 8:30 și 9 seara, această regulă ar trebui respectată fără a avea discuții contradictorii în fața copilului.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cât timp este indicat să îi lași pe copii să se uite pe telefon. Limitele în funcție de vârstă, potrivit unui psiholog: „Niciodată...”
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Adriana Bahmuțeanu, declarații dure după ultimul proces cu băieții cei mari ai lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat în instanță: ”A folosit proble false”
  • Adriana Bahmuțeanu a fost la un nou termen cu băieții lui Silviu Prigoană
  • Vedeta a făcut declarații
Showbiz intern
Cum a depășit Zarug cele mai grele momente. Dezvăluiri despre depresie, prieteni și perioada dificilă. De unde și-a luat puterea de a merge mai departe / VIDEO
  • Zarug ne spune cum a trecut peste perioada depresivă din viața sa
  • Cine l-a ajutat în cele mai grele momente 
  • Declarații exclusive 
Showbiz intern
Andrei Jilavu, clipe de coșmar după ce a fost infectat cu virusul dengue! Declarații exclusive despre starea lui de sănătate
  • Andrei Jilavu, clipe de coșmar
  • A fost infectat cu virusul dengue
  • Care este starea lui de sănătate
Stiri interne
Soțul artistei Carmen de la Sălciua, adio, pușcărie! / Decizie de ultimă oră în dosarul penal al afaceristului
  • Afaceristul Marian Corcheș a fost declarat nevinovat
  • Timp de trei ani, el a fost târât prin tribunale, fiind acuzat că ar fi furat curent
  • După ce, în 2022, au admis probele, luna aceasta, judecătorii au stabilit că acestea nu există
Paparazzi
O folosește, dar nu o îngrijește! Iubitul Alexiei Eram a fost prins în plină acțiune!
  • Alexia Eram are un nou iubit de câteva luni
  • Cum a fost surprins
Emisiuni TV
Ce provocări a întâmpinat Ioana State la Te cunosc de undeva: ”Mi-e teamă de lucrurile acestea”
  • Ioana State se descurcă de minune la Te cunosc de undeva
  • Care sunt cele mai mari frici ale vedetei
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Staţii de autobuz încălzite, ca în Dubai, într-o comună din Prahova. Investiţia totală a fost de 100.000 de euro
recomandare pe as.ro
„Mănâncă 5 kilograme de carne!” Dezvăluire incredibilă despre Cristi Borcea
Romania TV
Magazinele ”La Sibieni”, ÎNCHISE pe capete. Angajații spălau salamul expirat cu acetonă și îl repuneau la vânzare
Romania TV
Un bucătar renumit a slăbit 90 de kilograme în 8 luni. Nu și-a tăiat stomacul și a ținut o dietă foarte UȘOARĂ!
recomandare pe antena3.ro
Acuzații șocante la adresa lui Elon Musk. Unul dintre copiii lui ar fi grav bolnav, iar el nu vrea să știe de asta. Ce spune Grimes
recomandare pe antena3.ro
O femeie s-a enervat când a primit un bilet greșit la loterie, apoi a aflat că a căștigat 2 milioane de dolari
recomandare pe antena3.ro
Noi detalii despre accidentul în care a murit Andrei Perneș, fost concurent în emisiunea „Mireasa”
recomandare pe playtech.ro
Doliu uriaş în lumea filmului! Era îndrăgită de milioane de români, actriţa s-a stins la...
recomandare pe playtech.ro
Ce se pune la rădăcina brânduşelor la final de februarie pentru a rămâne înflorite mai mult timp. Este secretul floriştilor
recomandare pe redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
recomandare pe redactia.ro
Care ar fi, de fapt, cauza morții lui Andrei Perneș. De ce a pierdut controlul volanului fostul concurent de la "Mireasa""
recomandare pe Ciao.ro
Mânuţele la control! Vedele din România, surprinse în ipostaze stânjenitoare cu mâna la...
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Vicecampioana olimpică și-a arătat tatuajele și piercing-ul dintr-o zonă delicată
recomandare pe bzi.ro
Cum a surprins-o Fuego pe Irina Loghin de ziua de naștere a artistei! Ce cadou inedit i-a oferit
recomandare pe bzi.ro
Sânziana Negru a fost reținută pe un aeroport din Arabia Saudită! Ce a putut să pățească influencerița
recomandare pe dailybusiness.ro
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
recomandare pe dailybusiness.ro
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
recomandare pe Jurnalul.ro
Astrologia și succesul financiar: Ce zodii produc cei mai mulți miliardari?
recomandare pe a1.ro
Reacția Sabrinei la vestea că Andrei Perneș a murit. Ce a făcut în memoria celui cu care s-a căsătorit la Mireasa