Cât timp se fierbe orezul. Invață să-l gătești corect pentru mâncăruri delicioase
Pentru o mâncare delicioasă în care este inclus orezul, timpul de fierbere necesar este foarte important și diferă în funcție de tipul de orez sau preparatul dorit. Astfel, rezultatul final poate fi unul delicios, doar dacă ți cont de sfaturile de mai jos.
- Timp de fierbere pentru orez
- Secretul unui orez reușit stă în fierberea corespunzătoare
Prepararea orezului poate fi considerată ușoară la prima vedere, dar e foarte simplu să obții un orez care nu este fiert suficient sau care este ținut prea mult pe foc. De aceea trebuie să fii informat cu privire la timpul de fierbere recomandat în cazul diferitelor tipuri de orez și în cazul anumitor feluri de mâncare.
Cât timp se fierb diversele tipuri de orez - basmati, brun, sălbatic
Atunci când fierbem orezul în oală -varianta clasică- timpul de fierbere diferă în funcție de tipul de orez preparat. Puțin mai complex este procesul de fierbere în cazul orezului basmati. Acest tip de orez cu bob lung aromat se fierbe perfect dacă este lăsat în apă rece, cel puțin 30 de minute, înainte de fierbere.
După acest timp în care absoarbe apă, orezul basmati este pus la fiert. Pentru o cană de orez punem o cană și jumătate de apă, pe foc mediu. Se aduce la temperatura de fierbere și apoi se reduce focul la mediu spre mic și se pune capacul. Se gătește timp de 12 minute pentru o cană de orez sau 13 minute pentru două căni. La final, se ia oala de pe aragaz și se lasă orezul la “odihnit” timp de 10 minute, după care se afânează.
În cazul orezului brun, timpul necesar de fierbere este de 40 de minute, iar orezul sălbatic are nevoie de un timp de fierbere chiar mai lung, între 40 și 60 de minute.
Cât timp se fierbe orezul pentru pilaf
Pentru pilaf, este recomandat orezul cu bobul lung, care va fi fiert în proporția de 3/1, ceea ce înseamnă că la o cană de orez se pun trei de apă. Pentru un pilaf reușit, orezul se lasă la înmuiat aproximativ 10 minute în apă rece. Apoi, se pune pe foc mare până când începe să clocotească, după care se lasă la fiert, timp de 20-25 de minute, la foc mic. În acest timp, lichidul este absorbit în proporție de 3/4. Important de reținut că nu trebuie să amesteci deloc în timpul fierberii.
După ce se stinge focul, se amestecă ușor si se acoperă, ca orezul să-și continue procesul de gătire până se umflă. În 10-15 minute va fi gata pentru consum.
Cât se lasă la fiert orezul cu lapte
Timpul de fierbere pentru orezul cu lapte poate varia în funcție de tipul de orez folosit, dar pornește de la 15 minute și poate ajunge la 20. Totuși, cel mai bine este să ții cont de textura orezului, prin testarea câtorva boabe când crezi că este aproape de a fi gata. Cel mai bine ar fi să rămână puțin tare în mijloc, pentru un orez cu lapte perfect.
De asemenea, pentru orezul cu lapte este importantă proporția de lichid și orez. Este indicat să pui 500 de ml de lichid la 100 grame de orez. Cel mai bine este să-l fierbi, inițial, în puțină apă și să adaugi lapte ulterior.
Orezul cu lapte trebuie să fie gătit la foc mic și trebuie amestecat constant pentru a nu se prinde de fundul oalei. La final, este bine ca orezul să fie puțin lichid. În cel mult 30 de minute după oprirea focului vei observa că se va îngroșa până la textura dorită în cazul orezului cu lapte.
Cât se fierbe orezul în ciorbă
Pentru o ciorbă de pui, în care carnea s-a călit în prealabil, orezul trebuie să fie fiert timp de 30 de minute. Când fierbe puiul, se elimină spuma albă care s-a format se sărează bulionul și se adăugă orezul spălat. După acest pas, în următoarea jumătatea de oră se adaugă restul ingredientelor, ca după jumătate de oră să fie gata ciorba.