Ce înseamnă dacă tresari brusc, în timp ce adormi. Care sunt cauzele
Uneori, după ce ne așezăm în pat și încercăm să adormim, se întâmplă să tresărim brusc. Dacă și vouă vi s-a întâmplat asta, nu trebuie să vă faceți griji, sau să vă panicați, pentru că nu sunteți singurii. Iată care sunt cauze și ce spun specialiștii despre faptul că tresariți brusc, în timp ce adormiți.
- Care sunt cauzele tresăritului în timp ce adormi
- Ce spun medicii specialiști
Potrivit oamenilor de știință, această tresărire înainte de a adormi este cunoscută sub denumirea de zvâcnire sau spasm hipnic și seamănă cu o senzație de cădere, iar corpul reacționează imediat și tresare. Unii oameni de știință cred că mulți ar putea experimenta o astfel de senzație din cauza consumului de cofeină înainte de culcare sau din cauza anumitor medicamente. Acest lucru li se întâmplă însă și persoanelor epuizate care adorm prea repede.
Ce înseamnă dacă tresari brusc, în timp ce adormi
Potrivit specialiștilor, tresăritul în somn nu este periculos pentru sănătate, însă, într-adevăr, nu este un sentiment foarte plăcut. Există însă și voci care spun că aceste zvâcniri ar putea fi legate de debutul precoce al bolii Parkinson sau Alzheimer, al unor leziuni cerebrale sau leziuni ale nervilor.
O altă teorie spune că atunci când mușchii se relaxează înainte de culcare, creierul înțelege greșit și devine confuz. Este absolut normal ca mușchii să se relaxeze însă, pentru o secundă, creierul crede că veți cădea așa că face mușchii să se încordeze ca o modalitate de a vă „prinde” înainte de a cădea.
„Începutul somnului implică de obicei o smucitură puternică care îți mișcă cea mai mare parte a corpului, cu mai multe șanse ca brațele și picioarele să fie afectate. Acest lucru vă poate face să vă treziți înainte de a avea șansa de a adormi”, a spus specialistul în somn Dr. Raj Dasgupta, profesor asociat de medicină clinică la Școala de Medicină Keck din Universitatea din California de Sud.
Cum poți scăpa de aceste zvâcniri
Persoanele care sunt deranjate de aceste tresăriri, pot pune în practică sugestiile de mai jos pentru a scăpa de ele:
- Reduceți aportul de cofeină: consumul mai puțin de cofeină pe tot parcursul zilei poate ajuta la îmbunătățirea calității generale a somnului, mai ales dacă evitați cofeina după-amiaza târziu și noaptea.
- Evitați sau reduceți consumul de alcool în apropierea orei de culcare.
- Încercați să vă odihniți suficient.
- Încercați meditația.
- Păstrați o rutină de somn: cel mai bun somn necesită o oră de culcare stabilită - chiar și în weekend și de sărbători.