Ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte. Specialiștii trag un semnal de alarmă
De Oana Vacarusi.
Publicat pe 27.04.2023 la 09:59
Actualizat pe 27.04.2023 la 09:59
Se spune că un somn bun face minuni pentru orice persoană! Există mulți care pot dormi oricum și oriunde însă există și persoane care au probleme cu somnul și, orice ar face, nu reușesc să se odihnească. Iată ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte și ce spun specialiștii despre privarea de somn.
- Ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte
- Specialiștii trag un semnal de alarmă
Cercetările arată că majoritatea adulților au nevoie de șapte până la nouă ore de somn în 24 de ore în timp ce adolescenții au nevoie de cel puțin 8 până la 10 ore, iar copiii de mai multe ore de somn, în funcție de vârsta lor. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) spun că șase ore de somn nu sunt suficiente. Iată cum poate fi afectat corpul dacă nu ne odihnim suficient.
Ce se întâmplă în corpul tău dacă dormi mai puțin de 6 ore pe noapte
Deși nevoile de somn pot varia de la o persoană la alta, specialiștii susțin că majoritatea oamenilor au nevoie de orele de somn care se încadrează în intervalele recomandate menționate în rândurile de mai sus.
Cantitatea de somn se referă la câte ore petrece în mod obiectiv o persoană dormind, în timp ce calitatea somnului se referă la cât de adânc doarme. Calitatea și cantitatea de somn sunt ambele extrem de importante. Un somn de noapte are mai multe etape. Fiecare etapă joacă un rol important în repararea celulelor și pregătirea corpului și a minții pentru ziua următoare.
Pentru a se simți odihnită, o persoană trebuie să petreacă timp necesar al fiecărei etape de somn și să doarmă profund, fără a se trezi de prea multe ori. Somnul insuficient sau de proastă calitate poate duce la scăderea vigilenței, diminuarea funcției în timpul zilei și probleme de sănătate.
Potrivit specialiștilor, lipsa somnului îți poate afecta inima, provocând astfel probleme cardiovasculare cum ar fi bătăi neregulate, hipertensiune arterială, atac de cord și insuficiență cardiacă.
De asemenea, privarea de somn poate afecta capacitatea corpului de a lupta împotriva bolilor. Lipsa odihnei ste asociaă cu rate mai mari de cancer de sân, cancer colorectal și cancer de prostată. Funcțiile creierului, inclusiv memoria, luarea deciziilor, raționamentul și rezolvarea problemelor se vor înrăutăți dacă nu veți avea un somn odihnitor.
De ce unii oameni au probleme cu somnul?
Problemele de somn cum ar fi insomnia, apneea în somn, narcolepsia și sindromul picioarelor neliniştite pot perturba într-adevăr somnul.
Îmbătrânirea poate face ca majoritatea persoanelor cu vârsta peste 65 de ani să se lupte cu lipsa de somn, din cauza diferitelor probleme de sănătate.
De asemenea, privarea de somn este frecvent întâlnită la oameni, din cauza depresiei, sindromului durerii cronice, cancerului, accidentului vascular cerebral sau bolii Alzheimer. Stresul este o altă cauză a privării de somn care vă poate face să treceți printr-o perioadă grea.
Citește și: Un bărbat a reușit să stea treaz nonstop, timp de 11 zile. Cum a reacționat organismul lui