Ce se întâmplă în corpul tău când consumi mâcare făcută în mult ulei. Medicii trag un semnal de alarmă: „E mai periculos decât...”
Românii, în general, adoră să gătească mâncare în mult ulei, deoarece gustul este altfel. Ei bine, cu toate că este și mai ușor de gătit, această mâncare nu este la fel de sănătoasă. Iată ce se întâmplă în corpul tău când consumi mâcare făcută în mult ulei! Medicii trag un semnal de alarmă!
- Ce se întâmplă în corpul tău când consumi mâcare făcută în mult ulei
- Medicii trag un semnal de alarmă
Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău când consumi mâcare făcută în mult ulei? Ei bine, pentru această problemă, medicii trag un semnal de alarmă. De ce să nu mănânci mult ulei.
Ce se întâmplă în corpul tău când consumi mâcare făcută în mult ulei
Mâncarea făcută în mult ulei înlătură protecția naturală în fața aterosclerozei, mai exact, ea distruge colesterolul care este bun. Colesterol care este bun se produce în ficat și în intestinul subțire.
Anca Sima, membru al Academiei Române, trage un semnal de alarmă pentru persoanele care mănâncă în exces preparate făcute în ulei. Anca Sima a declarat că astfel de hrană este mai periculoasă decât zahărul.
„Mâncarea conține compuși pro-oxidați sau foarte glicați. Intestinul, celula intestinală, imediat îi transportă și, în momentul în care sintetizează proteinele, din care va face HDL, le face defectuoase. Pentru că are o sumedenie de produși pro-oxidanti, pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL când îl sintetizează acolo. Pac! De aceea, contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă grămadă de pro-oxidanți, grămadă de molecule de glicare târzie, zahărul caramelizat, adică asta e mai periculos decât zahărul ca atare”, a explicat Anca Sima, potrivit stirileprotv.ro.
Colesterolul bun, HDL colesterol, nu își face treaba în momentul în care nu se opune formării plăcii de colesterol în vasele de sânge ale organismului. Astfel, acest lucru se întâmplă atunci când mănânci preparate care au ulei în exces.
„Cum se ajută? Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de antioxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră”, a mai adăugat ea.
Ce a explicat Anca Sima
Mai mult decât atât, acad. dr. Anca Sima, Institutul de biopatologie celulară, a mai declarat că atunci când facem mișcare, cantitatea de colesterol crește, ceea ce este foarte bine, însă contează foarte mult și alimentația.
„Dacă ne mișcam este probabil să îi creștem cantitatea, acesta este un lucru bun. În rest, ca să nu fie compromise proteinele din învelișul lui înseamnă să nu avem situații pro-oxididante, primele pro-oxidante sunt simplu de înțeles pentru că provin din intestin, adică din hrană”, a explicat Anca Sima.