Ce sfaturi oferă nutriționiștii pentru masa de Paște. La ce trebuie sa fim atenți
Masa de Paște este mereu îmbelșugată, dar, pentru a ne bucura de sărbătoare, trebuie să mâncăm cu moderație. Nu trebuie să abuzăm de alimente fiindcă organismul va avea de suferit. Medicii nutriționiști au făcut mai multe recomandări cu privire la această perioadă.
- Ce sfaturi oferă nutriționiștii pentru masa de Paște
- La ce trebuie sa fim atenți
Masa de Paște nu poate fi altfel decât plină de bunătăți, iar totul extrem de delicios. Gospodinele aleg să facă mai multe preparate cu care să-i hrănească pe cei dragi, dar și prietenii care se vor strânge în ziua de sărbătoare. Medicii nutriționiști recomandă să fim moderați, pentru a elimina orice urmă de disconfort.
Recomandări de la nutriționiști
Tot mai multe persoane anunță că s-au îngrășat după sărbătorile pascale fiindcă au mâncat o cantitate prea mare de mâncare. În acest moment se prepară mai multe bucate alese, iar mulți nu se pot abține. Există câteva recomandări de care să ținem cont pentru ca totul să fie în regulă.
”Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbătorile pascale. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceţi în familie şi nu prin spitale: nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului", a spus medicul Tudor Ciuhodaru, într-o postare pe Facebook.
Este nevoie de pauză între mese
Alimentele se mănâncă pe rând, nu toate în același timp. Prima dată se poate începe cu friptura de miel, apoi o salată sau garnitură de legume, fructe, care vor facilita digestia, având un tranzit sănătos. Pauza între mase este foarte importantă și nu trebuie să abuzăm de mâncare. Ar trebui să lăsăm organismul 30 de minute pentru a face digestia.
„Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment ',concentrat'. Consideraţi ,'concentrat' tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă", a mai completat acesta.
Alcoolul nu trebuie să fie consumat într-o cantitate prea mare, iar persoanele care se cunosc cu probleme de sănătate, ar trebui să aleagă moderația, altfel vor sfârși cu un mare disconfort.