Ce spun unghiile tale despre sănătatea ta. Pot indica diabet sau alopecie
Potrivit specialiștilor, unghiile noastre ne dau numeroase indicii despre starea noastră generală de sănătate. Culoarea, grosimea și alte modificări pot fi un semnal de alarmă că ne-am putea confrunta cu o afecțiune. Iată care sunt semnele la care ar trebui să fii atent pentru a constata dacă ai diabet sau alopecie.
- Ce spun unghiile tale despre sănătatea ta
- Pot indica diabet sau alopecie
Așa cum spuneam și în rândurile de ma sus, dacă vrei indicii despre sănătatea ta generală, uită-te la unghiile tale. Culoarea, grosimea și alte modificări ale acestora ar putea fi semne că ceva nu este în regulă cu organismul tău. „Unghiile sunt o reflectare foarte bună a sănătății tale. La nivelul unghiilor pot apărea multe lucruri care pot semnifica probleme sistemice sau ale pielii”, spune medicul dermatolog Christine Poblete-Lopez, potrivit scripps.org.
Ce spun unghiile tale despre sănătatea ta
Potrivit specialiștilor, starea unghiilor tale poate dezvălui o serie de boli, atât grave, cât și benigne prin culoarea, forma și textura lor.
Unghiile subțiri sau moi, care se rup ușor, sau se pot îndoi înainte de a se rupe au fost expuse la substanțe chimice, cum ar fi detergenții sau soluția de îndepărtare a lacului de unghii. Nivelurile scăzute de vitamine B, calciu sau fier pot fi, de asemenea, de vină pentru această fragilitate. O altă cauză comună: probleme cu tiroida, în special hipotiroidismul. Dacă unghiile tale sunt mereu fragile, discută cu medicul pentru a vedea cu ce probleme de sănătate te confrunți.
Unghiile galbene, potrivit experților, pot fi legate de problemele glicemiei, afecțiuni precum diabetul, hipotiroidismul sau chiar psoriazisul. Excesul de zahăr din organism poate duce la un proces numit glicarea proteinelor, care poate descompune colagenul (o proteină esențială pentru pielea și unghiile noastre) și poate provoca unghiile să se îngălbenească. Dacă însă unghiile tale galbene devin și mai groase, probabil că ai o infecție acută, cum ar fi ciuperca unghiilor.
Unghiile crăpate pot rezulta din orice afecțiune inflamatorie a pielii, cele două cele mai frecvente fiind psoriazisul și alopecia areata, când sistemul imunitar atacă foliculii de păr. Potrivit Fundației Naționale pentru Psoriazis (NPF), 50% dintre persoanele cu psoriazis suferă de modificări ale unghiilor.
Unghiile crestate vertical sunt numite tehnic striații longitudinale sau benzi și, potricit specualiștilor, sunt, de fapt, destul de comune pe măsură ce îmbătrânim. Dacă însă aceste creste verticale apar alături de simptome precum anxietatea, pierderea în greutate, picioare umflate sau urinare excesivă, ele pot fi asociate cu anemie cu deficit de fier.
Unghiile crestate orizontal: „Aceste creste orizontale sunt asociate cu boli și afecțiuni care încetinesc sau opresc brusc creșterea unghiilor”, explică specialistul Ilyas. Exemplele comune includ chimioterapia, diabetul și afecțiunile renale. O altă problemă de sănătate din spatele acestori creste o reprezintă deficiența de zinc.
Dungile negre, maro închis sau roșiatice de sub unghie pot fi un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, ele sunt, de obicei, rezultatul unei traume la nivelul unghiei, cum ar fi închiderea accidentală a unei uși. Pot fi însă cauzate și de afecțiuni, inclusiv psoriazis și endocardită (o infecție a inimii). Duniile negre pot fi, de asemenea, rezultatul melanomului, cel mai grav tip de cancer de piele.