Cinci semne ale epuizării mentale. Care sunt simptomele și ce sfaturi oferă specialiștii pentru recuperare
Știi când ești lipsit de energie fizică, dar cum rămâne cu energia mentală? Există câteva simptome de epuizare mentală care ar putea să nu fie atât de evidente iar somnul nu te va putea ajuta să te recuperezi. Iată ce spun specialiștii și ce sfaturi oferă pentru recuperare.
- Cinci semne ale epuizării mentale
- Care sunt simptomele și ce sfaturi oferă specialiștii pentru recuperare
Cu toții ne pierdem răbdarea din când în când însă dacă faci acest lucru des, și obișnuiești să fii scos din sărite de familie și prieteni în mod constant, acesta ar putea fi un simptom clar al epuizării mentale. Haideți să vedem și alte semne, dar și ce sfaturi oferă specialiștii pentru recuperare.
Cinci semne ale epuizării mentale
1. Ai probleme cu somnul și nu reușești să te odihnești. Dacă îți ia ore întregi să adormi, sau te trezești frecvent noaptea, probabil că nu suferi doar de epuizare fizică, ci și de epuizare psihică. Acesta este genul de epuizare care nu va dispărea după doar o noapte decentă de somn. Ai nevoie de mai multă odihnă pentru a te recupera complet.
2. Te simți iritat. Dacă te scot din sărite lucrurile mărunte, care de obicei nu ar trebui să te deranjeze, acesta nu este deloc un semn bun. Știi cât de iritabil poți fi după o noapte nedormită pentru că ești obosit însă epuizarea psihică poate duce și la iritabilitate gravă.
3. Suferi de anxietate și ai atacuri de panică. Acesta este un semn de avertizare că sănătatea mintală necesită atenție cât mai curând posibil. Dacă simți o greutate în piept, sau dacă nu poți respira adânc și parcă nu te poți relaxa, e clar că ești epuizat mental.
4. Ți-ai pierdut dorința de a face lucrurile pe care le faci în mod normal? A te simți nemotivat este un semn că ești copleșit de viață! Nu renunța la tine și la obiectivele tale. Este timpul să te reîncarci, astfel încât să te poțu reorienta!
5. Suferi de indigestie și te plângi des de dureri de burtă. Intestinul nostru poate dezvălui multe despre sănătatea noastră mintală. Dezechilibrul florei intestinale poate duce la lipsa organismului de hormonii care te fac să te simți fericit.
Câteva sugestii pentru a te recupera după epuizarea mentală
- Dormi o noapte întreagă. Ai observat vreodată cum lucrurile par la locul lor după un somn bun?! Nimic nu pare să ne reîncarce mai bine creierul, intelectul și emoțiile decât o noapte întreagă de somn. O oră regulată de culcare și de trezire te poate ajuta să te asiguri că dormi suficient.
- Ia pauze regulate pentru a putea realiza mai multe lucruri. Chiar și pauzele scurte oferă un impuls mental și fizic. O pauză de 15 minute la fiecare 90 până la 120 de minute pare a fi cea mai bună pentru majoritatea oamenilor.
- Alimentează-te corect. Digerarea alimentelor necesită multă energie. Evită alimentele greu digerabile și alimentele puternic procesate. De asemenea, alegerile alimentare pot afecta semnificativ modul în care te simți. Consumul de alimente cu vibrații ridicate te poate ajuta să îți crești vibrația și te vor face să te simți mai bine din interior.
- Nu mai acorda atât de multă atenție lucrurilor care nu contează. Majoritatea lucrurilor din viață nu merită multă agitație. Păstrează-ți atenția pentru lucrurile importante.