Cireșele îngrașă? Nutriționistul Mihaela Bilic spune adevărul despre fructele dulci de sezon: „Sunt bombă”
Cireșele sunt, pentru mulți, frucele mult așteptate ale sezonului cald, însă medicul nutriționist Mihaela Bilic aertizează că fructele roșii pot fi adevărate bombe calorice care pot facilita adunarea kilogramelor în plus. Iată cum ar trebui să le consumi pentru a nu-ți face griji cu privire la silueta ta.
- Cireșele îngrasă, consumate în cantități mari
- Medicul Mihaela Bilic explică de ce sunt periculoase fructele de sezon
Cireșele sunt cele mai așteptate fructe ale începutului de vară însă, alături de pepeni și struguri, sunt cele mai dulci fructe, cu un conținut ridicat de zahăr care, consumate în exces, pot duce la acumularea de kilograme în plus care cu greu vor mai putea fi date jos.
Cât de periculaose pentru siluetă sunt cireșele
Medicul nutriționist Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă și ne spune cât de periculos este consumul nemoderat de cireșe, mai ales acum, când soiurile au fost schimbate iar fructele nu mai sunt ca cele de pe vremuri.
„Pe un podium al fructelor care îngrașă, cireșele sunt primele. La toamnă vor fi strugurii care bat orice. Iar acum mi se pare că cireșele, prin aceste ameliorări de soi, mi se par că sunt atât de dulci, îmi par aproape grețos de dulci, parcă sunt confiate. Adică sunt din ce în ce mai mari, mai dulci, și nu neapărat că au fost cu pesticide, ci pentru că, sunt sigură, soiurile au fost ameliorate. Adică greu mai găsești cireșele alea apoase și fără gust pe care le aveau bunicii noștri în curte. Iar cireașa e grea. Un kilogram de cireșe e un castron un pic mai mare. Căpșunile măcar nu au risc pentru siluetă. Dar cireșele, pepenii și strugurii sunt bombă,” spune medicul Mihaela Bilic.
Totuși, cireșele au și numeroase beneficii. Fructele sunt pline de antioxidanți puternici și compuși antiinflamatori, astfel că îmbătrânirea este încetinită, iar bolile ca cele cardiace, cancerul, Alzhaimerul, diabetul zaharat și obezitatea sunt reduse considerabil. Și deși sunt foarte dulci, cireșele nu produc creșteri masive ale glicemiei și ale insulinei, ba chiar protejează de boală în sine, iar dacă aveți deja această afecțiune, consumul acestor fructe o poate gestiona în așa fel încât stările de rău să fe cu mult ameliorate.
De asemenea, consumul de cireșe înainte de somn facilitează o odihnă mult mai de calitate. Cu un conținut ridicat de melatonină naturală, adică un hormon ce ajută la reglarea ciclurilor de somn, cireșele ajută în stările de insomnie, ducând chiar și la o prelungire a somnului cu până la o oră și jumătate.