Cu ce să înlocuiești cartoful. Este o alternativă mult mai sănătoasă și plină de nutrienți
Cartoful reprezintă un aliment de bază în dieta românilor, însă poate avea efecte negative asupra pancreasului, poate crește nivelul glicemiei și poate contribui la îngrășare. Cu toate acestea, există o alternativă mult mai sănătoasă și plină de nutrienți. Iată cu ce să înlocuiești cartoful!
- Cel mai bun înlocuitor al cartofului
- Cu ce să înlocuiești această legumă
În rândurile de mai jos îți vom explica cu ce să înlocuiești cartoful. Este importantă evitarea consumului excesiv de carbohidrați, iar înlocuitorul acestei legume este mult mai sănătoasă și plină de nutrienți.
Cu ce să înlocuiești cartoful
Onco-nutriționistul Marius Văduva a dezvăluit care este cel mai adecvat înlocuitor al cartofului. Expertul în nutriție a subliniat importanța evitării consumului excesiv de carbohidrați și a sugerat înlocuirea cartofilor cu opțiuni alimentare mai sănătoase. Cartoful dulce este mult mai bun ca cel normal.
„Ar trebui să renunțăm cât putem de mult la tot ce înseamnă carbohidrați în exces, iar cartofii sunt pe primul plan. Datorită amidonului din cartoful alb, fiindcă avem posibilitatea să mâncăm cartof dulce, care are un indice glicemic aproape la jumătate cât cartoful normal, pare că are un indice glicemic mare, deoarece i se spune că este dulce, dar este bun pentru sănătate și pentru pancreas față de cartoful normal”, a spus Marius Văduva la Antena 3 CNN.
De ce să nu consumi atât de des cartofi
Consumul frecvent de cartofi obișnuiți, care sunt bogati în amidon, poate contribui la riscul de a dezvolta diabet. Marius Văduva face o distincție între cartofii movi sau dulci, care sunt percepuți ca fiind mai nutriționali, și cartofii obișnuiți, care sunt considerați cei mai încărcați cu amidon și asociați cu potențialul de a crește riscul de diabet.
De asemenea, există o legătura dintre consumul frecvent de cartofi și riscul de diabet, iar onco-nutriționistul sugerează că oamenii care mănâncă des astfel de alimente, în special în contextul fast food-urilor, ar putea avea un risc crescut de a dezvolta diabet într-un interval relativ scurt de timp.
„Gândiți-vă că un cartof mov sau un cartof dulce este plin de nutrienți iar cartoful normal, cel mai plin de amidon, pe care îl mâncăm toți, dacă îl mănânci de trei ori pe săptămână, întrebarea este când vei face diabet, nu dacă. Cred că dacă aș face un studiu pe cartofi și aș sta lângă un fast food, dacă aș lua numele și prenumele celor care mănâncă des, eu cred că nu ai nevoie decât de trei ani dacă mănânci săptămânal de trei ori la fast food să faci diabet. Combinațiile sunt foarte grele acolo”, a mărturisit el.