Cum pot fi gestionate atacurile de panică. Ce modalități să folosești pentru a le opri
Atacurile de panică sunt un tip de răspuns la frică. Ele reprezintă o exagerare a răspunsului normal al organismului tău la pericol, stres sau emoție, spun specialiștii. Cum le poți gestiona și ce modalități să folosești pentru a le stopa.
- Modalități de a stopa un atac de panică
- Ce să faci și cum să gestionezi o astfel de situație
Dacă te confrunți cu un atac de panică, este important să știi că poți gestiona simptomele, pe moment, cu ajutorul unor strategii precum respirația profundă, exercițiile de atenție, relaxarea musculară și multe altele.
Cum pot fi gestionate atacurile de panică
Atacurile de panică pot fi înspăimântătoare, mai ales pentru copii, însă, de obicei, acestea pot fi oprite cu ajutorul tratamentului. Este important de știut că un atac de panică nu va provoca niciun rău și, chiar dacă în timpul unui atac, pare că nu se mai termină, această senzație va trece.
Dacă ai un atac de panică, este posibil să întâmpini dificultăți în a respira, să transpiri abundent, să tremuri și să simți că inima ta bate puternic.
Unii oameni vor avea, de asemenea, dureri în piept și o senzație de detașare de realitate sau de ei înșiși în timpul unui atac de panică, astfel încât pot crede că au un atac de cord.
Există unele strategii care pot fi folosite pentru a încerca să oprești sau să gestionezi atacurile de panică. Unele te pot ajuta pe moment, în timp ce altele ar putea fi utile pe termen lung.
1. Respiră profund. În timp ce hiperventilația este un simptom al atacurilor de panică care poate crește frica, respirația profundă poate reduce simptomele de panică în timpul unui atac.
2. Recunoaște că ai un atac de panică. În loc să te pierzi cu firea, îți poți reaminti că este ceva temporar, că va trece și că vei fi în regulă.
3. Închide ochii. Unele atacuri de panică provin din factori declanșatori care te copleșesc. Dacă ești într-un mediu cu ritm rapid și cu mulți stimuli, acest lucru poate alimenta atacul de panică.
4. Focalizează-te pe un lucru. Unele persoane consideră că este util să găsească un obiect asupra căruia să își concentreze toată atenția în timpul unui atac de panică. Alege un obiect la vedere și notează în mod conștient tot ce poți despre el.
5. Imaginează-ți locul preferat. Tehnicile de imagistică ghidată pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății, scrie healthline.com.
Care sunt cauzele atacurilor de panică?
Nu este întotdeauna clar ce cauzează atacurile de panică la copii sau la adulți. Ceea ce știm este că un sentiment de anxietate în legătură cu ceva sau o experiență dificilă sau stresantă poate provoca un atac de panică. Aceste situații includ:
- Anxietate cauzată de o experiență dificilă acasă sau la școală
- Stres în legătură cu lucruri precum examenele, prieteniile sau relațiile
- Moartea unei persoane dragi
- O experiență înspăimântătoare, cum ar fi abuzul sau neglijarea
- O experiență violentă, scrie unicef.org.