Cum recunoști ouăle proaspete. Test simplu cu un pahar de apă
Românii se pregătesc de sărbătoarea Paștelui, iar una dintre cele mai speciale activități este vopsirea ouălor. Pentru acest lucru ai nevoie de ouă proaspete, însă știm că este dificil să îți dai seama de acest lucru atunci când le alegi. Din acest motiv, acest truc îți vine în ajutor, iar tot ce ai nevoie este un pahar cu apă.
- Cum să îți dai seama dacă ouăle tale sunt poroaspete
- Testul util în perioada Paștelui
Gospodinele știu cât este de dificil să cumperi ouă proaspete, iar acest lucru este important mai ales de Paște, când ai nevoie de ele pentru a le vopsi. Ouăle vopsite stau câîteva zile în coș, astfel că dacă nu sunt proaspete, vei avea o surpriză neplăcută la sfârșit. Însă, ca să fii sigur că eviți astfel de momente, un test util îți vine în ajutor. Este simplu și ai nevoie de doar un pahar cu apă.
Cum recunoști ouăle proaspete cu ajutorul unui pahar cu apă
Ouăle sunt ingredientul principal în perioada Paștelui, având în vedere preparatele unde sunt necesare. Acestea arată identic indiferent dacă sunt sau nu proaspete, astfel că te vei confrunta cu puțină bătaie de cap când vei merge la cumpărături. Chiar și așa, ca să te asiguri că ai cumpărat ce trebuia, poți să le testezi înainte să le bagi în mâncare sau să le vopsești.
Tot ce trebuie să faci este să pregătești un pahar mare cu apă rece, apoi vei băga oul. Va trebui să fii atent la cum se menține în apă. Dacă oul este proaspăt, va rămâne pe fundul paharului.
Dacă observi că se ridică la suprafață și se înclină, nu este cel mai proaspăt, dar este bun de consumat. Lucrurile se schimbă atunci când observi că oul plutește în apă, deoarece acela este semnul că este stricat și trebuie aruncat.
Alte trucuri utile pentru ouă
Dincolo de paharul cu apă, există și alte trucuri prin care poți să verifici dacă un ou este proaspăt sau nu, astfel încât să fii sigur că gătești cu ingredientele potrivite. Spre deosebire de testul cu paharul, pe acesta poți să îl folosești doar dacă îl vei adăuga în mâncare, deoarece nu va mai rămâne întreg.
Tot ce trebuie să faci este să îl spargi și să analizezi albușul și gălbenușul. Primul semn că oul este proaspăt este o textură bulbucată și o formă definită a gălbenușului, dar și textura vâscoasă a albușului. În acest caz, poți să îl folosești în continuare. Însă, cu cât albușul este mai subțire și gălbenușul mai plat, cu atât oul este mai vechi.