Cum se face cafeaua decofeinizată. Tot ce trebuie să știi despre acest produs, mai ales dacă îl consumi în mod regulat
Nu e un secret pentru nimeni fapul că una dintre cele mai populare băuturi din lume este cafeaua. Unul dintre principalele motive pentru care oamenii o consumă este reprezentat de nivelurile sale ridicate de cofeină. Există însă și persoane care preferă să-și limiteze aportul de cofeină din motive de sănătate sau din alte motive și consumă cafea decofeinizată sau „decofeinizată”. Iată ce trebuie să știi despre acest produs, mai ales dacă îl consumi în mod regulat.
- Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume
- Cum se face cafeaua decofeinizată
- Tot ce trebuie să știi despre acest produs, mai ales dacă îl consumi în mod regulat
Potrivit specialiștilor, îndepărtarea cofeinei în timp ce este păstrată aroma intactă a boabelor de cafea nu deloc o sarcină simplă. Cafeaua decofeinizată sau „decofeinizată” este disponibilă pe scară largă, iar consumul acesteia este în creștere.
Cum se face cafeaua decofeinizată
Cafeaua decafeinizată este făcută prin îndepărtarea boabelor de cafea verzi, neprăjite, de conținutul lor de cofeină și se bazează pe faptul că este dizolvată în apă cofeina. Pentru îndepărtarea cofeinei sunt utilizate trei metode principale: solvenți chimici, dioxid de carbon lichid (CO₂) sau apă plată cu filtre speciale. Pașii suplimentari necesari în toate aceste metode de procesare sunt motivul pentru care cafeaua decofeinizată este adesea mai scumpă.
Cea mai mare cantitate de cafea decofeinizată este preparată folosind metode pe bază de solvenți, deoarece este cel mai ieftin proces. Această metodă se împarte în alte două tipuri: directă și indirectă.
- Metoda directă presupune aburirea boabelor de cafea și apoi înmuierea în mod repetat a acestora într-un solvent chimic (de obicei clorură de metilen sau acetat de etil) care se leagă de cofeină și o extrage din boabe. După un timp prestabilit, cofeina a fost extrasă și boabele de cafea sunt încă o dată la abur pentru a îndepărta orice reziduu de solvent chimic.
- Metoda indirectă folosește în continuare un solvent chimic, dar nu intră în contact direct cu boabele de cafea.
Substanțele chimice solvenți (în special clorura de metilen) utilizate în aceste procese sunt o sursă de controversă în jurul cafelei decofeinizate. Acest lucru se datorează faptului că se sugerează că clorura de metilen este ușor cancerigenă în doze mari. Clorura de metilen și acetatul de etil sunt utilizate în mod obișnuit în decapanții pentru vopsea, pentru îndepărtarea lacului de unghii și pentru degresant, scrie techcentral.co.za.
Ce beneficii pentru sănătate are cafeaua decofeinizată
Beneficiile pentru sănătate găsite pentru consumul de cafea decofeinizată sunt similare cu cele ale cafelei cu cofeină, inclusiv un risc mai scăzut de diabet de tip 2, unele tipuri de cancer și mortalitate generală.
Acest produs a fost asociat cu o gestionare îmbunătățită a greutății în timp. Cele mai multe dintre beneficiile pentru sănătate au fost demonstrate prin consumul a trei căni de cadea decofeinizată pe zi.