De ce nu e indicat să îți începi dimineața cu o cafea. Motivul pentru care este ar trebui să renunți la această plăcere: "Ce să faci..."
O muțime de persoane nu își pot începe ziua până nu beau o ceașcă de cafea. Indiferent dacă este sub formă de Cappuccino, Latte, Americano, Robusta, Arabica sau orice alt fel și aromă, această băutură indusă de cofeină are puterea de a face mai bună ziua multora. De ce nu e indicat să îți începi dimineața cu o cafea. Motivul pentru care este recomandat să renunți la această plăcere.
- Motivul pentru care este ar trebui să renunți să îți începi dimineața cu o cafea
- Ce spun specialiștii
Cafeaua este o băutură atât de populară încât, în unele țări, nivelurile sale de consum sunt pe locul doi după apă. Pe lângă faptul că îi ajută pe mulți să scape de oboseală și să se simtă fresh, potrivit unor specialiști, cofeina din cafea poate îmbunătăți starea de spirit, funcționarea creierului și performanța la exerciții fizice.
Motivul pentru care este ar trebui să renunți să îți începi dimineața cu o cafea
Există însă și specialiști care spun că este complet greșit să îți începi dimineața cu o cafea. De exemplu, medicul Virgiliu Stroescu spune că o ceașcă de cafea dimineața este similară biciurii organismului și că acesta este stresat și obligat să consume din resursele pe care le are.
"Un cal e obosit. Merge, merge și poate chair cade jos. Ce să faci ca să îl trezești. Cumperi un bici și dai în el. Biciul dă energie calului? Nu îi dă energie, îi fură rezervele, că el are rezerve, dar nu e timp. Dacă bei cafea, ea scoate rezervele, ti se pare că ești grozav, da le ai consumate.
Te scoli dimineața obosit, bei o cafea, ai energie, nu mai ai nici poftă de mâncare. După două ore cazi lat. Nu aveți ceva de mâncare. Cea mai bună hrană energetică dimineața is cerealele", a explicat medicul Virgiliu Stroescu, scrie stiripesurse.ro.
Cafeaua crește nivelul hormonului de stres?
Unii specialiști sunt de părere că, dacă bei cafea pe stomacul gol, acest obicei poate crește nivelul cortizolului, hormonul stresului.
Cortizolul este produs de glandele suprarenale și ajută la reglarea metabolismului, a tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, nivelurile excesive cronice pot declanșa probleme de sănătate, inclusiv pierderea osoasă, hipertensiune arterială, diabet de tip 2 și boli de inimă.
Nivelurile de cortizol ajung în mod natural la vârf în timpul trezirii, scad pe parcursul zilei și ating din nou vârful în primele faze ale somnului, scrie healthline.com.