De ce se ia lumină de Paște. Semnificația profundă a obiceiului din noaptea de Înviere
Publicat pe 11.04.2025 la 13:09 Actualizat pe 11.04.2025 la 13:09
Creștinii iau lumină în noapte de Înviere. Este unul dintre cele mai vechi tradiții care se respectă de Paște și se spune că este bine ca lumânarea să fie păstrată și aprinsă în momente grele. Iată care este semnificația obiceiului din noapte de Înviere.
- De ce se ia lumină de Paște
- Semnificația Luminii pe care o luăm în noaptea de Înviere
- De unde vine Lumina Sfântă
Sfânta Lumină mai este cunoscută și ca focul haric și se aprinde în fiecare an în Ierusalim, în Biserica Sfântului Mormânt, de unde pleacă în toată lumea. Lumânarea de la Înviere trebuie păstrată după ce credincioșii ajung acasă pentru a fi aprinsă în momentele de cumpănă.
De ce se ia lumină de Paște
Lumina Sfânta este un simbol asociat cu faptul că moartea a fost învinsă. Mai este un simbol și al luminii nevăzute in Ceruri, atunci când Iisus Hristos a spus „Eu sunt lumina lumii”.
Lumânarea de la Înviere este un simbol al jertfei adusă de fiecare în parte. De altfel, se crede lumina se află în fiecare, de aceea credincioșii sunt sfătuiți să fie smeriți și să se apropie mai mult de Dumnezeu.
Semnificația Luminii pe care o luăm în noaptea de Înviere
Este bine să ții aprinsă lumânarea de la Înviere pe tot parcursul slujbei. Se ia de la preotul care vine cu ea de la Altar și este un simbol al Învierii lui Iisus Hristos. Se mai spune că oamenii care participă la slujba de Înviere aduc o ofrandă.
În noapte de Înviere, este bine ca și la mormintele celor adormiți să se aprindă o lumânare din Sfânta Lumină. Lumânarea de la Înviere mai poate fi aprinsă și în fiecare zi din Săptămâna Luminată.
De unde vine Lumina Sfântă
În fiecare an, în Sâmbăta Mare, patriarhul intră îmbrăcat într-un stihar alb în Mormântul Sfânt, unde se aprinde Lumina Sfânta, în jurul orei 12.30, dar nu înainte de a citi o rugăciune specială, în care se cere coborârea Luminii Sfinte.
Cu o zi înainte, se fac verificări astfel încât să se asigure că nu este o altă sursă de foc, iar în Sâmbăta Mare, patriarhul intră cu 33 de lumânări în Mormântul Sfânt. Sfânta Lumină nu arde în primele minute, iar mai apoi este împărțită credincioșilor, după ce se repetă de trei ori „Veniți de luați Lumină!