La ce riscuri sunt expuși copiii de părinți dacă le dau melatonină. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Melatonina este folosită, de regulă, pentru a reduce tulburările de somn, care poate fi folosit și în cazul copiilor. Chiar și așa, specialiștii spun că nu este indicat, mai ales dacă este administrată pe o perioadă lungă și de la o vârstă fragedă.
- La ce riscuri sunt expuși copiii de părinți dacă le dau melatonină
- Specialiștii trag un semnal de alarmă
Un studiu al specialiștilor din America arată faptul că tot mai mulți părinți le dau copiilor melatonină pentru a le regla somnul de la o vârstă fragedă și pentru perioade lungi. Experții spun că, în acest fel, părinții își expun copiii la riscuri fără ca măcar să știe.
Tot mai mulți părinți le dau copiilor melatonină, susțin specialiștii
Studiul arată că din un copil din cinci ia melatonină încă din primii ani de școală până în perioada adolescenței pentru a reduce tulburările de somn. Specialiștii spun că acest hormon poate fi administrat și celor mici și că poate avea și efecte pozitive, dar odată ce este prelungită perioada în care este administrat, apar și riscuri.
Specialiștii spun că părinții ajung să le dea melatonină copiilor fără ca măcar să se informeze înainte, iar acest lucru este favorizat și de faptul că se găsește în orice farmacie și este nevoie de o rețetă sau de sfatul unui medic.
„Este posibil ca părinții să nu știe de fapt ce le dau copiilor lor atunci când le administrează aceste suplimente (...) Dacă sunt atât de mulți copii care iau melatonină, acest lucru indică faptul că există probleme de somn subiacente care trebuie mai întâi rezolvate. Tratarea simptomelor nu înseamnă neapărat și rezolvarea cauzei”, a explicat Laurent Hartstein, cercetător la Universitatea Colorado din Boulder.
Rolul melatoninei în organism
Specialiștii spun că „hormonul somnului”, așa cum mai este cunoscut stimulează niște receptori și grăbește procesul somnului treptat, dar până atunci apare o stare de somnolență. De altfel, experții mai spun că melatonina nu este cea care produce somnul, ci are doar rolul de a regla tulburările prin accentuarea stării de oboseală, de aceea, este bine ca înainte de a fi luată melatonină să fie consultat un medic, astfel încât să fie evitată apariția efectelor adverse.