Misiune imposibilă: cum să convingi un copil să mănânce alimente care nu-i plac. Sfaturile oferite de specialist
Ceea ce până acum părea să fi o misiune imposibilă, poate fi rezolvat. Specialistul Mihaela Bilic vine cu sfaturi și ne spune cum să convingem un copil să mănânce alimente care nu-i plac. Care este explicația pentru care cei mici ajung sp refuze multe feluri de mâncare.
- Cum să convingi un copil să mănânce alimente care nu-i plac
- Sfaturile oferite de specialist
Unii copii, de cele mai multe ori, refuză să mănânce anumite alimente din cauza mirosurilor sau texturilor. Cum să îi convingi pe micuți să consume mâncăruri despre care spune că nu-i plac, însă i-ar fi necesare pentru a avea un stil de viață sănătos și o dezvoltare armonioasă. Sfaturile oferite de Mihaela Bilic.
Cum să convingi un copil să mănânce alimente care nu-i plac
Mulți copii au această teamă de nou, așa că refuză să consume alimente care arată „altfel”. Acesta poate fi un aliment care are o culoare, o formă sau o textură cu care nu sunt familiarizați. Pe măsură ce copiii devin mai conștienți de proprietățile senzoriale ale alimentelor, ei încep, de asemenea, să examineze toate alimentele și, de multe ori, ajung să spună că nu vor să mănânce pentru că: nu le place.
„Simțul gustativ apare în stadiul embrionar, însă numărul și diversitatea receptorilor variază de la o persoană la alta. Cu alte cuvinte, suntem cu toții diferiți când e vorba de gusturi. Lucrurile sunt mai complicate de atât, orice experiență gustativă are două componente: una anatomică, care înseamnă percepția celor patru gusturi de bază (acru, amar, dulce, sărat); una emoțională, care corespunde cuvintelor îmi place/nu-mi place”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.
Potrivit spuselor specialistei, gustul e în cap, și nu în gură. Așadar, nu contează neapărat gustul real al alimentului pe care îl consumăm, ci percepția pe care noi o avem despre el.
„Gustul e în cap, nu în gură (....). În concluzie, nu contează gustul real al unui produs, contează ce proiecție facem noi asupra lui. În afară de zahăr, nu suntem programați genetic să iubim un aliment. Toate preferințele alimentare pe care le dezvoltăm în timp sunt rezultatul experiențelor gustative”, mai spune Mihaela Bilic.
De ce copiii dezvoltă aversiune pentru multe feluri de mâncare
Potrivit Mihaelei Bilic, de cele mai multe ori, vinovați pentru faptul că micuții lor dezvoltă aversiune pentru multe feluri de mâncare, sunt părinții. De ce?! Ei bine, explicația este aceea că:
„Aspectul emoțional este important mai ales la diversificarea alimentației pentru copii. Dacă îi obligați să mănânce sau nu gătiți pe placul lor un anumit aliment, riscați ca ei să dezvolte aversiune pentru multe feluri de mâncare”, explică nutriționistul.