Motivul pentru care este important să bem apă și să consumăm sare moderat. Sfatul specialiștilor
Apa trebuie să fie nelipsită din consumul zilnic al tuturor oamenilor. Însă, când vine vorba de sare părerile sunt împărțite. Sarea este un aliment destul de periculos pentrtu organismul uman, asta dacă este consumată în mod greșit.
- Motivul pentru care este important să bem apă și să consumăm sare moderat
- Ce spun specialiștii
Însă, aceasta are și un rol benefic, dar poate să și crească volumul de sânge și presiunea din artere. Și contrazicerile pot continua lista. Medicii specialiști susțin că este necesar să consumăm sare. Însă, cum putem face asta fără să ne imbolnavim.
Motivul pentru care trebuie să bem apă și să consumăm sare
Sodiu și potasiu sunt două elemente mențin echilibrul electrolitic. Este important să ținem cont de consumul de apă zilnic. Acesta trebnuie să fie de cel puțin 2 litri în fiecare zi. Însă, dacă organismul nu este obișnuit, o modalitate este consumul acesteia în cantități mici pe tot parcursul zilei.
„Membrana celulelor are pori, așa numiții acva-porine, prin care circulă din exterior - apa cu nutrienți. Şi din exterior produșii de excreție. Acei pori se dechis sau se închid pe baza concentației dintre sodiu și potasiu”, a declarat Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie chimică și Biotehnologii.
Lipsa apei în organism poate declanșa anumite dureri ale organelor. Inima este un exemplu de organ care, atunci când simte nevoie de apă, începe să cauzeze disconfort.
„De regulă crește tensiunea arterială şi ne doare capul. La oamenii sănătoși mă refer. Dacă sunt sănătos, poate să fie consecința lipsa consumului optim de apă. Mă doare capul, beau apă și îmi trece durerea de cap.”, a declarat Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie chimică și Biotehnologii.
Efortul intens aduce nevoie de apă în organism. Datorită acestuia, tensiunea arterială crește semnificativ. Medicii susțin că nu este bine să consumăm apă imediat după ce am depus făcut sport.
„Crește tensiunea, dar dacă brusc beau o cantitate mare de apă după efort, scade brusc. Această scădere bruscă poate fi foarte dăuntoare orgnsimului”, a declarat Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie chimică și Biotehnologii.
Sarea și înlocuitorul acesteia
Consumată în cantități moderate, sarea ajută la reglarea presiunii sanguine și a contracției musculare. Pe lângă beneficii, acest aliment este unul dintre cei mai eficienți și răspândiți conservanți. Însă, din cauza consumului exagerat de sare, România se situează printre primele trei locuri idin Europa la numărul cazurilor de boli cardiovasculare.
După lungi căutări s-a descoperit o plantă care poate să înlocuiască sarea, potrivit Fundaţiei Bulgare pentru Biodiversitate. Aceasta este o nouă alternativă a produsul tradiţional. Ea se numește „sparanghel de mare” și este recoltată ce aparține zonei lacului Atanasovo de lângă Burgas. Cu atât mai mult, planta este folosită de cei mai mari bucătari din lume.
„Această plantă conţine mai puţin sodiu. „Sarea” fără sare este noul nostru produs complet, pe bază de plante. Este produs din planta salicornia sau „Salicornia europaea”, care se găseşte în lacul Atanasovo. Planta în sine este numită şi „sparanghel de mare”. Are un gust foarte sărat, creşte pe soluri foarte sărate, iar sarea verde este planta uscată. Odată uscat, acest condiment natural este măcinat şi gata de consum.
Are mult mai puţin sodiu decât sarea obişnuită şi o cantitate mare de magneziu, potasiu, iod, vitamina D3, aminoacizi, fiind foarte potrivită pentru persoanele care au probleme cu sistemul cardiovascular, datorită cantităţii mai mici de sodiu. Este un produs sustenabil, nu are un gust la fel ca sarea obişnuită, dar este suficient de sărat. În stare proaspătă, poate fi folosită în salate.”, a subliniat Gloria Marinova de la BBF, potrivit Rador.ro.