Nu mai arunca frunzele de gutui. Cum le poți folosi. Au multe beneficii pentru organism
Nu doar gutuile au multe beneficii pentru organism, ci și frunzele. De cele mai multe ori, oamenii le aruncă, dar medicii spun că pot fi folosite la ca fructele. Despre frunze se știe că au proprietăți medicinale și au fost folosite încă din cele mai vechi timpuri drept medicament.
- Nu mai arunca frunzele de gutui
- Cum le poți folosi
- Au multe beneficii pentru organism
Pe lângă faptul că se numără printre fructele vedetă în sezonul rece, gutuile au multe proprietăți datorită numărul ridicat de fibre, vitamine și minerale esențiale. Acest lucru înseamnă că pot fi consumate inclusiv de cei care sunt la dietă, doar dacă nu există contraindicații. În schimb, nu la fel de folosite sunt frunzele de gutui, deși au multe proprietăți.
La ce ajută frunzele de gutui
Atât frunzele, cât și gutuile, au fost folosite încă din Antichitate în remediile naturale, având în vedere că au proprietăți medicinale. Frunzele de gutui pot fi lăsate la infuzat și sunt indicate în cazul celor care au diabet, se confruntă cu tuse ori cu hipertensiune arterială. Frunzele de gutui mai sunt indicate și în cazul gripei. Alte două situații în care frunzele de gutui mai pot fi folosite sunt pentru a înlătura mătreața și în tratarea infecțiilor gastro-intestinale.
Atunci când frunzele de gutui sunt folosite pentru a înlătura mătreața, este indicat o infuzie concentrată. În acest fel, firul de păr va deveni mai puternic, va oferi un aspect sănătos și lucios părului, fiind recomandat celor care au o nuanță închisă, asta pentru că infuzia din frunze de gutui poate colora într-o culoare mai închisă părul.
De altfel, pe lângă tratarea unor afecțiuni, frunzele de gutui pot fi folosite și pentru a preveni aceste probleme de sănătate. Doar că, înainte de a le face infuzie, este bine să te asiguri că frunzele nu provin de la copaci tratați cu pesticide.
Frunzele de gutui sunt recomandate și în tratarea bolilor pulmonare
În cazul bolilor pulmonare, pentru infuzie este nevoie și de coaja de la gutui, sâmburii, care se pun la fiert împreună cu frunzele și se lasă pe foc pentru jumătate de oră. Este considerat un remediu natural în tratarea acestor afecțiuni, datorită faptului că au proprietăți antivirale și antibiotice.