(P) Ce trebuie să știi despre spasmul ocular
Publicat pe 09.04.2025 la 12:22 Actualizat pe 09.04.2025 la 12:22
Spasmul ocular poate fi deranjant, dar nu este, în general, un motiv de îngrijorare. Apare din cauza suprasolicitării nervului care controlează mușchii pleoapei. Termenul medical este miochimie, iar denumirea populară este zbaterea ochiului.
- Care sunt cauzele spasmului ocular?
- Cauze ale spasmului ocular și soluții pentru a le combate
Ce trebuie să știi despre spasmul ocular
Stresul și oboseala sunt considerate vinovate pentru acest simptom al spasmului ocular. Dacă nu dispare, te confrunți cu acesta de săptămâni la rând, consultă specialistul pentru a stabili cauzele. Poate fi vorba de o afecțiune neurologică care afectează pleoapa, caz în care este vorba de blefarospasm sau spasm hemifacial. Aceste afecțiuni sunt relativ rare și bineînțeles, sunt grave, spre deosebire de un spasm ocular obișnuit [1].
Despre spasmul ocular
Spasmul ocular sau altfel spus, zvâcnirea pleoapei, este destul de întâlnit iar majoritatea dintre noi am resimțit această senzație la un moment dat. Mușchii din jurul ochilor se contractă spontan, involuntar, însă mișcările sunt ușoare și durează de la câteva secunde până la un minut.
Care sunt cauzele spasmului ocular?
- stresul;
- oboseala;
- oboseala ochilor;
- ochii uscați;
- cafeina;
- alcoolul;
- probleme de nutriție;
- alergii [2].
Uneori, doar niște simple modificări în stilul de viață, în regimul alimentar, pot reduce semnificativ senzația de ochi care se zbate.
Cauze ale spasmului ocular și soluții pentru a le combate
Așadar stilul de viață stresant și oboseala sunt factori declanșatori. Dacă adormi cu dificultate, te trezești de mai multe ori în timpul nopții ori prea devreme dimineața și nu scapi de senzația de oboseală pe parcursul zilei, este posibil ca principalul vinovat să fie stresul. Acesta este considerat a fi cel mai frecvent factor pentru spasmul ocular. Află in continuare mai multe detalii despre cauzele care declanșează spasmul ocular și cum să le combați.
Stresul - Multe situații pot provoca stres, îl poți recunoaște prin câteva indicii: migrene, insomnii, dureri de stomac sau iritabilitate ori stări de neliniște. Spasmul ocular poate fi și el un semn de stres. Cum poți combate stresul? Adoptă în stilul tău de viață activitatea fizică și nu te gândi la vreun sport dificil, simplele plimbări pot ajuta foarte mult. De asemenea, ieși cu prietenii, socializarea este și ea benefică. Yoga, exercițiile de respirație, meditația, sunt și ele recomandate.
Oboseala - Lipsa somnului, fie din cauza stresului, fie dintr-un alt motiv poate declanșa un spasm ocular. Prin urmare, este indicat să recuperezi orele de somn pierdute și să-ți formezi obiceiuri care să te ajute să adormi mai ușor. Înainte de a te băga în pat fă un duș, citește o carte care-ți face cu adevărat plăcere sau bea o cană cu lapte cald ori ceai de tei. Acestea sunt mijloace la îndemână pentru a-ți asigura o noapte cu somn odihnitor. Este recomandat să optezi pentru o anume metodă și să o transformi într-un ritual pentru ora de culcare. Totodată, evită privitul la televizor și alte ecrane (telefon, laptop, tabletă) înainte de somn.
Oboseala ochilor - Atunci când ochii sunt suprasolicitați, cum se întâmplă dacă privești timp îndelungat la computer/laptop, cresc șansele apariției spasmelor pleoapei. Ține cont de regula 20-20-20 atunci când utilizezi dispozitivele digitale. Mai precis, la fiecare 20 de minute, nu te mai uita la ecran și concentrează-ți privirea asupra unui obiect aflat la cel puțin șase metri distanță, timp de 20 de secunde sau mai mult. Acest lucru poate reduce oboseala ochilor care cauzează spasmele oculare. Nu în ultimul rând, ia în considerare și purtarea ochelarilor pentru calculator, adică cu protecție împotriva luminii albastre [3].
Ochi uscați - Mulți adulți suferă de sindromul de ochi uscat, mai ales persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Această afecțiune, cauzată de secreția lacrimală insuficientă, este de asemenea frecventă în rândul persoanelor care folosesc foarte mult computerul. Alte cauze ale sindromului de ochi uscat sunt medicamentele, în special antihistaminicele și unele antidepresive [4]. Simptomele sindromului de ochi uscat pot fi: senzație de înțepătură, arsură, mâncărime, senzație de nisip în ochi. Dacă ți se întâmplă să ai spasm ocular și suspectezi și sindromul de ochi uscat, discută cu specialistul. Refacerea filmului lacrimal poate reduce riscul de spasm ocular în viitor.
Alte cauze ale spasmelor de la nivelul pleoapelor sunt:
- consumul de prea multă cofeină - deci încearcă să reduci consumul de cafea;
- alcoolul - renunță la el o perioadă;
- o alimentație dezechilibrată, cu deficit de magneziu - prin urmare acordă atenție unei posibile carențe;
- alergiile - discută cu un specialist, picăturile oftalmice pot fi de ajutor [5].
În concluzie, acum știi de ce ți se poate întâmpla să ți se zbată ochiul și ce ai de făcut pentru a diminua pe cât posibil apariția acestei senzații. Ține cont că orice întrebări îți trec prin minte legat de simptome neplăcute ale ochilor tăi, vei primi toate răspunsurile și sfaturile adecvate de la un medic oftalmolog.
Referințe:
1. Allaboutvision.com. Spasme oculaire: huit causes et remèdes. 2020, https://www.allaboutvision.com/fr-ca/conditions/spasme-yeux/. Accesat în data de 10 noiembrie 2022.
2. Idem.
3. Idem.
4. Idem.
5. Idem.