Postul Adormirii Maicii Domnului 2025. Când începe, ce durată are și care sunt cele mai importante tradiții
Publicat pe 25.07.2025 la 17:40 Actualizat pe 25.07.2025 la 17:40
Creștinii se pregătesc pentru Postul Adormirii Maicii Domnului. Este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini și vine cu multe tradiții care se țin în fiecare an. Iată când începe postul Adormirii Maicii Domnului în 2025.
- Ce tradiții se țin de postul Adormirii Maicii Domnului
- Creștinii se pregătesc pentru o sărbătoare importantă
Postul Adormirii Maicii Domnului este numit și Postul Sfintei Mării și este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. În anul 2025, acest post va fi cu o zi mai lung decât anul trecut.
Când începe și când se termină Postul Adormirii Maicii Domnului în 2025
Postul Adormirii Maicii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a lunii august. Aceasta începe în data de 31 iulie și se termină în data de 15 august. În această perioadă, creștinii țin post alimentar și sufletesc, dar țin și câteva tradiții importante, specifice acestei sărbători.
În mod normal, postul Adormirii Maicii ar fi început din data de 1 august și s-ar fi terminat în 15 august, însă anul acesta se prelungește cu o zi.
”Postul se prelungește și în ziua sărbătorii însăși, dacă aceasta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare la untdelemn, pește și vin”, precizează pr. prof. Ene Braniște, conform basilica.ro.
Ce alimente sunt permise și ce trebuie evitat în timpul postului
Creștinii ortodocși țin post alimentar din 31 iulie până în 1 august 2025. Există câteva reguli de care trebuie să ții cont. În zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă hrană uscată până la ora 15.00.
În zilele de marți și joi, creștinii mănâncă legume fierte, fără untdelemn, iar în zilele de weekend este dezlegare la vin și untdelemn.
Rugăciuni și tradiții populare de Postul Adormirii Maicii Domnului
Așa cum se întâmplă în cazul oricărei sărbători importante, și aceasta are tradiții. Femeile obișnuiesc să ducă la biserică prune, struguri și faguri de miere. După slujbă se dau cu tămâie mormintele.
De asemenea, în ziua de 15 august, când se termină postul, femeile merg la biserică cu coșuri cu alimente, pe care le dau de pomană. Se spune că este interzis scăldatul și dormitul de prispă.
Rugăciune:
"Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoşii şi nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoştinţa, lenevirea şi toate gândurile cele rele şi viclene, urâte şi defăimătoare. Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase şi de la sufletele noastre cele întinate şi de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpaia patimilor noastre şi ne ajută, că neputincioşi suntem. Fereşte-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene şi de toate faptele cele rele, din noapte şi din zi, şi ne izbăveşte de ele. Că preabinecuvântat şi preamărit este numele tău cel sfânt, în cer şi pe pământ, în vecii vecilor. Amin."