Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce nu au voie să facă credincioșii până în 15 august
A început Postul Adormirii Maicii Domnului în România. Credincioșii trebuie să țină cont de câteva tradiții, dar și restricții. Iată ce trebuie să faci, dar mai ales ce nu au voie să faci până în data de 15 august. În acest fel vei ține corect postul.
- Cum se ține corect Postul Adormirii Maicii Domnului
- Ce trebuie să știe credincioșii
Postul Adormirii Maicii Domnului este o altă perioadă importantă din an, pentru care credincioșii trebuie să se pregătească corespunzător. Majoritatea uită de el, însă este la fel de important ca și Postul Paștelui sau Postul Crăciunului. Românii trebuie să se apropie de credință în această perioadă mai mult decât în general, iar pentru acest lucru trebuie să țină cont de câteva restricții.
Ce nu ai voie să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului
Credincioșii trebuie să respecte, timp de 14 zile, aceleași restricții de care țin cont și în cazul celorlalte posturi. Dincolo de restricțiile alimentare, cele ale sufletului sunt la fel de importante și esențiale dacă își doresc să țină corect acest post.
Așadar, tradiția populară presupune ca oamenii să face pace unii cu ceilalți, să treacă peste orgolii și să nu aibă gânduri rele unii despre ceilalți. Aceeași tradiție spune că dacă oamenii vor rămâne certați în post, le va merge rău tot anul. Însă, dacă vor face pace, lucrurile bune vor continua să apară în viața lor de-a lungul anului.
Din punct de vedere alimentar, oamenii nu au voie, timp de 14 zile, să mănânce nimic până la ora 15:00. Ulterior, vor avea voie să consume doar mâncare uscată. În zilele de marți și joi credincioșii pot să mănânce legume fierte, iar în zilele de sâmbătă și duminică au dezlegare la untdelemn și vin.
În Postul Adormirii Maicii Domnului, credincioșii se pregătesc pentru cele două praznice din această lună, și anume Schimbea la Față și Adormirea Maicii Domnului. Din acest motiv este important ca românii să țină corect acest post.
Ce rugăciuni se spun în această perioadă
Deși nu este obligatoriu, este recomandat ca românii să spună rugăciuni în post și să își rezerve câteva minute pe zi pentru acest lucru. Există o rugăciune specială, ușor de reținut și care se poate citi repede, astfel încât să nu necesite foarte mult timp.
”Preasfântă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare, depărtează de la noi, păcătoşii şi nevrednicii robii tăi, trândăvirea, uitarea, nerecunoştinţa, lenevirea şi toate gândurile cele rele şi viclene, urâte şi defăimătoare.
Alungă-le de la inimile noastre cele ticăloase şi de la sufletele noastre cele întinate şi de la mintea noastră cea întunecată. Stinge văpaia patimilor noastre şi ne ajută, că neputincioşi suntem. Fereşte-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene şi de toate faptele cele rele, din noapte şi din zi, şi ne izbăveşte de ele. Că preabinecuvântat şi preamărit este numele tău cel sfânt, în cer şi pe pământ, în vecii vecilor. Amin.”