Live acum Mireasa. Capriciile iubirii (r)
Prime time 19:00/ Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » 4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță

4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță

Publicat pe 22.12.2020 la 14:36 Actualizat pe 22.12.2020 la 17:42

Dacă ești român este strigător la cer să nu ai sarmale pe masă, în ziua de Crăciun. În mod normal ele se învelesc în foi de varză, dar pentru cei care vor să facă o schimbare anul acesta, este binevenită alternativa foii de viță, care va face sarmalele la fel de delicioase.

Sarmalele în foi de viță sunt de-a dreptul delicioase

Pixbay

Dacă te hotărăști să încerci varianta cu foi de viță, ai de unde să alegi. Ți-am pregătit 4 rețete de sarmale în foi de viță care ar face pe oricine să ceară o a doua porție.

Rețetă de sarmale în foi de viță turcești

Ingrediente pentru 50 de sarmale: 500 g frunze de viță de vie în saramură, 200 g orez, 2 cepe medii, 2 roșii, 2 linguri de pastă de roșii, 1 legatură de pătrunjel proaspat, 1/2 legătură de mărar proaspăt, 250 ml ulei de măsline, 150 g carne de vită tocată, 2 linguri de semințe de pin prăjite, 2-3 lămâi foliate, sare și piper negru măcinat

Mod de preparare

Frunzele de viță de vie se scot din borcan și se lasă la scurs într-o sită. Roșiile se curăță de coajă și se toacă mărunt. La fel se procedează și cu ceapa.

Într-o cratiță se toarnă ulei și se adaugă ceapă. Se călește circa 1-2 minute la foc mic pânaă devine translucidă și se înmoaie ușor. Peste ceapă se adaugă orezul și carnea tocată și se călesc 2-3 minute, apoi se adaugă roșiile tocate, se amestecă bine și se completează cu sare, piper, pătrunjel tocat, mărar tocat, pastă de roșii. Peste toată compoziția se adaugă o cană cu apă clocotită, semințele de pin prăjite ușor și se amestecă. Se lasă circa 5 minute să fiarbă, apoi se oprește focul și se lasă mixtura să se răcească.

Se așază frunzele de viță de vie pe o suprafață netedă, se ia o lingură de umplutură răcită și se așază pe frunză, pe partea lata a sa. Se ruleaza cu grijă frunza peste umplutură, se bagă în interior lateralele, după care se rulează cât mai strâns și mai subțire sarmaua către vârful frunzei. Se procedează la fel până se termină frunzele și compoziția.

Se așază sarmalele într-o cratiță mare, una lângă alta, în 2-3 straturi. Se stropesc sarmalele cu restul de ulei de măsline și peste ele se așază feliile de lămâi. Se completează cu 2 pahare de apă, se acoperă cu un capac și se fierb circa 40 de minute la foc mic. După ce s-au fiert se servesc reci, alături de iaurt și feliuțe de lămâie.

Sarmale în foi de viță de post

Ingrediente

150 g orez

150 g ciuperci

3-4 linguri ulei

1 ceapă

2 morcovi

1 legatura pătrunjel

20 foi viţă

150 g suc de roşii

sare

piper măcinat

1/2 lămâie

câteva fire de mărar

Mod de preparare

Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc ciupercile tocate mărunt, ceapa, morcovii şi orezul. Se amestecă uşor să nu se prindă de vas şi se înăbuşă până dispare toată apa din tigaie şi se acoperă totul cu un strat de ulei. Se stinge cu jumătate cană de apă şi se lasă să fiarbă la foc mic, până se absoarbe tot sosul.

Când se răceşte puţin, se adaugă pătrunjelul verde tocat şi 2-3 linguri suc de roşii. Se umplu apoi foile de viţă cu câte o lingură din compoziţia de orez şi se rulează sarmalele. Se aşază într-o cratiţă cu fundul mai gros, unsă cu puţin ulei. Se presară mărarul tocat mărunt, se acoperă cu apă şi restul de suc de roşii şi se lasă să fiarbă la foc mic, 50-55 de minute.

Când sosul începe să scadă, se adaugă şi câteva felii de lămâie, se acoperă cratiţa cu un capac şi se fierbe în continuare, până sunt gata.

Sarmale în foi de viță cu orez

Ingrediente

250 de grame de orez

3 morcovi

Un dovlecel

10 ciuperci champignon

O jumătate de ardei gras

4 legături de ceapă verde

200 de grame de sos de tomate

O legătură de mărar

Foi de viţă (aproximativ 50 de bucăţi)

Sare şi piper, după gust

3 linguri de ulei

O linguriţă de vegeta

Mod de preparare

Pune o oală cu 2 litri de apă la fiert. Adaugă frunzele de viţă în apa care clocoteşte şi las-o să fiarbă 3-4 minute. Scoate-o pe o farfurie şi las-o să se răcească.

Pentru compoziţie se curăţă dovlecelul, morcovii, ceapa şi ciupercile şi se taie în bucăţi mari. Pune orezul într-o sită şi spală-l sub jet de apă rece. Scurge-l bine de apă şi lasă-l deoparte.

Într-o cratiţă adâncă, pune uleiul la încins, apoi adaugă orezul. Prăjeşte-l timp de 2-3 minute, până se rumeneşte puţin, apoi adaugă legumele mărunţite. Pune sare şi piper, după gust, amestecă bine şi lasă pe foc încă 5 minute, să se înmoaie legumele.

Într-un ibric, pune 250 ml de apă, o linguriţă de vegeta şi una de sos de tomate, amestecă şi lasă să dea un clocot. Toarnă această „supă” peste compoziţia din cratiţă, amestecă bine şi lasă la fiert încă 10-15 minute sau până când orezul absoarbe tot lichidul.

Lasă compoziţia de sarmale să se răcească, apoi umple sarmalele şi împătureşte-le. Aşază sarmalele într-o tavă unsă cu puţin ulei, apoi toarnă peste ele 500 ml de apă caldă în care ai adăugat restul de sos de tomate.

Rupe cu mâna firele de pătrunjel şi pune-le deasupra sarmalelor. Acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Lasă la cuptor 2-3 ore şi completează cu apă dacă lichidul scade, astfel încât sarmalele să aibă în ce fierbe. Timpul de gătire diferă în funcţie de cuptor şi de frunză.

Rețetă de sarmale în foi de viță cu borș

Ingrediente

45-50 frunze de viță de vie

1 kg carne de porc, tocată (sau în amestec cu vită)

1 ceapă mare (sau 2 mai mici)

2/3 de ceașcă cu orez (cca 100 g)

3-4 linguri de ulei de floarea soarelui pentru călit ceapa

100-150 ml suc de roşii (sau 2 linguri pastă de roşii)

sare după gust

piper după gust

boia de ardei dulce după gust

1 legatură de pătrunjel verde (opțional)

450-500 ml borş (sau moare de la varză)

1 lămâie (opțional)

100-150 ml smântână

Mod de preparare

Dacă aveți frunze proaspete este suficient să le spălati cu apa rece, să le tăiați codițele și apoi să le opăriți în apă clocotită pentru câteva secunde. Își vor schimba culoare și se vor înmuia. Dacă au fost la congelator, trebuiesc doar dezghețate.

Se alege orezul se spală bine și se pune la scurs, într-o sită. Curățăm și spălăm ceapa, după care o tocăm mărunt. Într-o tigaie, călim ceapa împreună cu orezul și sucul de roșii (sau pastă de roșii), în puțin ulei încins, nu mai mult de 4-5 minute, fără să le rumenim. Dăm tigaia deoparte și lăsăm să se răcească compoziția.

În castronul cu carne tocată punem orezul și ceapa călite și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Amestecăm bine ingredientele și lăsăm puțin la rece.

Întindem frunzele de viță pe un tocător, cu partea cu nervurile în sus. Pe fiecare frunză de viță punem câte o lingură de compozitie. Rulăm apoi cu grijă sarmalele, dându-le o formă cilindrică și având grijă să se închidă bine capetele acestora.

Se ia o oală și pe fundul ei se pun câteva frunze de viță de vie, neumplute, tăiate fâșii sau întregi, ca să nu se prindă sarmalele. Punem sarmalele în oală și turnăm borș cât să le acopere. Ca sarmalele să stea scufundate în lichid, se pot acoperi cu o farfurioară sau cu un capac.

Sarmalele în foi de viță se fierb la foc mediu sau mic, peste 60 minute. Se completează cu apă, dacă scade prea mult. Se gustă și când sunt fierte, se oprește și se pune capacul. Se lasă la răcit.

În articolul
4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Ce sacrificii a făcut Gabriela Oțil pentru meseria ei! Cum arată viața de model în culise: ”Te privesc ca pe un obiect”
  • Gabriela Oțil a făcut declarații despre provocările vieții de model
  • Prin ce obstacole a trecut
Showbiz international
Un mare actor, iubit de milioane de români, s-a stins din viață. Starul era cunoscut pentru rolurile din „Shogun” și „Dr. Kildare”
  • Lumea cinematografiei în doliu
  • Un mare actor din „Shogun” și „Dr. Kildare” a murit
Beauty & Lifestyle
Cât costă o călătorie cu feribotul spre una dintre cele mai frumoase insule din Grecia! Prețul te va surprinde
  • Cum ajungi pe una dintre cele mai frumoase locuri din Grecia
  • Insula nu este foarte accesibilă dacă pleci pe cont propriu
Showbiz intern
Chiara Ferragni, vizită în România! În ce destinație celebră a ajuns, alături de sora ei | FOTO
  • Unde a mers Chiara Ferragni, când a ajuns în România
  • Imagini superbe cu influencerița și sora ei
Beauty & Lifestyle
Insula superbă pentru cei care caută o călătorie cu buget redus și temperaturi mai ridicate. Aici berea costă 1 liră sterlină și sunt 30 de grade Celsius în aprilie
  • Insula perfectă pentru vacanțe de primăvară cu buget redus
  • Destinația unde berea costă doar 1 liră și temperaturile sunt ideale
Monden
Horoscop luni, 31 martie: Nativii Capricorn vor avea preocupari legate de bani
  • Horoscopul zilei de luni, 31 martie 2025
  • Ce ne-au pregătit astrele pentru ziua de luni
  • Vezi cum stai în materie de bani, dragoste, sănătate și noroc
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
O femeie de 42 de ani a murit după ce maşina s-a izbit de un camion parcat, în Dolj. Şoferul nu a văzut semnalizarea
recomandare pe as.ro
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Romania TV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
Romania TV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
recomandare pe antena3.ro
Hetty Green, miliardara care a trăit ca o cerșetoare: avea o rochie și o spăla doar unde era mai murdară, ca să economisească săpun
recomandare pe antena3.ro
Un organism străvechi, dovedit iniţial a fi un tip de ciupercă, ar putea fi o formă necunoscută de viaţă, arată un nou studiu
recomandare pe antena3.ro
Rotația Pământului încetinește și asta ar putea fi explicația pentru cantitatea de oxigen pe care o avem
recomandare pe playtech.ro
Momente grele pentru Lidia Buble! A trebuit să ia măsuri drastice, s-au implicat și surorile ei
recomandare pe playtech.ro
Planta iubită de toţi românii pe care nu ai voie să o culegi în Germania. Deja s-au dat amenzi
recomandare pe redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
recomandare pe redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
recomandare pe Ciao.ro
Doliu în muzica populară! Artista a murit la doar 35 de ani. A lăsat în urmă doi copilași
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
recomandare pe bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
recomandare pe bzi.ro
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim plan!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
recomandare pe dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
recomandare pe Jurnalul.ro
Top cele mai norocoase zodii. Cine se află în fruntea clasamentului
recomandare pe a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”