Live acum Summer Star
Prime time 19:00/ Petrecem in familie (r)
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » 4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță

4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță

Publicat pe 22.12.2020 la 14:36 Actualizat pe 22.12.2020 la 17:42

Dacă ești român este strigător la cer să nu ai sarmale pe masă, în ziua de Crăciun. În mod normal ele se învelesc în foi de varză, dar pentru cei care vor să facă o schimbare anul acesta, este binevenită alternativa foii de viță, care va face sarmalele la fel de delicioase.

Sarmalele în foi de viță sunt de-a dreptul delicioase

Pixbay

Dacă te hotărăști să încerci varianta cu foi de viță, ai de unde să alegi. Ți-am pregătit 4 rețete de sarmale în foi de viță care ar face pe oricine să ceară o a doua porție.

Rețetă de sarmale în foi de viță turcești

Ingrediente pentru 50 de sarmale: 500 g frunze de viță de vie în saramură, 200 g orez, 2 cepe medii, 2 roșii, 2 linguri de pastă de roșii, 1 legatură de pătrunjel proaspat, 1/2 legătură de mărar proaspăt, 250 ml ulei de măsline, 150 g carne de vită tocată, 2 linguri de semințe de pin prăjite, 2-3 lămâi foliate, sare și piper negru măcinat

Mod de preparare

Frunzele de viță de vie se scot din borcan și se lasă la scurs într-o sită. Roșiile se curăță de coajă și se toacă mărunt. La fel se procedează și cu ceapa.

Într-o cratiță se toarnă ulei și se adaugă ceapă. Se călește circa 1-2 minute la foc mic pânaă devine translucidă și se înmoaie ușor. Peste ceapă se adaugă orezul și carnea tocată și se călesc 2-3 minute, apoi se adaugă roșiile tocate, se amestecă bine și se completează cu sare, piper, pătrunjel tocat, mărar tocat, pastă de roșii. Peste toată compoziția se adaugă o cană cu apă clocotită, semințele de pin prăjite ușor și se amestecă. Se lasă circa 5 minute să fiarbă, apoi se oprește focul și se lasă mixtura să se răcească.

Se așază frunzele de viță de vie pe o suprafață netedă, se ia o lingură de umplutură răcită și se așază pe frunză, pe partea lata a sa. Se ruleaza cu grijă frunza peste umplutură, se bagă în interior lateralele, după care se rulează cât mai strâns și mai subțire sarmaua către vârful frunzei. Se procedează la fel până se termină frunzele și compoziția.

Se așază sarmalele într-o cratiță mare, una lângă alta, în 2-3 straturi. Se stropesc sarmalele cu restul de ulei de măsline și peste ele se așază feliile de lămâi. Se completează cu 2 pahare de apă, se acoperă cu un capac și se fierb circa 40 de minute la foc mic. După ce s-au fiert se servesc reci, alături de iaurt și feliuțe de lămâie.

Sarmale în foi de viță de post

Ingrediente

150 g orez

150 g ciuperci

3-4 linguri ulei

1 ceapă

2 morcovi

1 legatura pătrunjel

20 foi viţă

150 g suc de roşii

sare

piper măcinat

1/2 lămâie

câteva fire de mărar

Mod de preparare

Într-o tigaie încinsă cu ulei se călesc ciupercile tocate mărunt, ceapa, morcovii şi orezul. Se amestecă uşor să nu se prindă de vas şi se înăbuşă până dispare toată apa din tigaie şi se acoperă totul cu un strat de ulei. Se stinge cu jumătate cană de apă şi se lasă să fiarbă la foc mic, până se absoarbe tot sosul.

Când se răceşte puţin, se adaugă pătrunjelul verde tocat şi 2-3 linguri suc de roşii. Se umplu apoi foile de viţă cu câte o lingură din compoziţia de orez şi se rulează sarmalele. Se aşază într-o cratiţă cu fundul mai gros, unsă cu puţin ulei. Se presară mărarul tocat mărunt, se acoperă cu apă şi restul de suc de roşii şi se lasă să fiarbă la foc mic, 50-55 de minute.

Când sosul începe să scadă, se adaugă şi câteva felii de lămâie, se acoperă cratiţa cu un capac şi se fierbe în continuare, până sunt gata.

Sarmale în foi de viță cu orez

Ingrediente

250 de grame de orez

3 morcovi

Un dovlecel

10 ciuperci champignon

O jumătate de ardei gras

4 legături de ceapă verde

200 de grame de sos de tomate

O legătură de mărar

Foi de viţă (aproximativ 50 de bucăţi)

Sare şi piper, după gust

3 linguri de ulei

O linguriţă de vegeta

Mod de preparare

Pune o oală cu 2 litri de apă la fiert. Adaugă frunzele de viţă în apa care clocoteşte şi las-o să fiarbă 3-4 minute. Scoate-o pe o farfurie şi las-o să se răcească.

Pentru compoziţie se curăţă dovlecelul, morcovii, ceapa şi ciupercile şi se taie în bucăţi mari. Pune orezul într-o sită şi spală-l sub jet de apă rece. Scurge-l bine de apă şi lasă-l deoparte.

Într-o cratiţă adâncă, pune uleiul la încins, apoi adaugă orezul. Prăjeşte-l timp de 2-3 minute, până se rumeneşte puţin, apoi adaugă legumele mărunţite. Pune sare şi piper, după gust, amestecă bine şi lasă pe foc încă 5 minute, să se înmoaie legumele.

Într-un ibric, pune 250 ml de apă, o linguriţă de vegeta şi una de sos de tomate, amestecă şi lasă să dea un clocot. Toarnă această „supă” peste compoziţia din cratiţă, amestecă bine şi lasă la fiert încă 10-15 minute sau până când orezul absoarbe tot lichidul.

Lasă compoziţia de sarmale să se răcească, apoi umple sarmalele şi împătureşte-le. Aşază sarmalele într-o tavă unsă cu puţin ulei, apoi toarnă peste ele 500 ml de apă caldă în care ai adăugat restul de sos de tomate.

Rupe cu mâna firele de pătrunjel şi pune-le deasupra sarmalelor. Acoperă tava cu folie de aluminiu şi dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Lasă la cuptor 2-3 ore şi completează cu apă dacă lichidul scade, astfel încât sarmalele să aibă în ce fierbe. Timpul de gătire diferă în funcţie de cuptor şi de frunză.

Rețetă de sarmale în foi de viță cu borș

Ingrediente

45-50 frunze de viță de vie

1 kg carne de porc, tocată (sau în amestec cu vită)

1 ceapă mare (sau 2 mai mici)

2/3 de ceașcă cu orez (cca 100 g)

3-4 linguri de ulei de floarea soarelui pentru călit ceapa

100-150 ml suc de roşii (sau 2 linguri pastă de roşii)

sare după gust

piper după gust

boia de ardei dulce după gust

1 legatură de pătrunjel verde (opțional)

450-500 ml borş (sau moare de la varză)

1 lămâie (opțional)

100-150 ml smântână

Mod de preparare

Dacă aveți frunze proaspete este suficient să le spălati cu apa rece, să le tăiați codițele și apoi să le opăriți în apă clocotită pentru câteva secunde. Își vor schimba culoare și se vor înmuia. Dacă au fost la congelator, trebuiesc doar dezghețate.

Se alege orezul se spală bine și se pune la scurs, într-o sită. Curățăm și spălăm ceapa, după care o tocăm mărunt. Într-o tigaie, călim ceapa împreună cu orezul și sucul de roșii (sau pastă de roșii), în puțin ulei încins, nu mai mult de 4-5 minute, fără să le rumenim. Dăm tigaia deoparte și lăsăm să se răcească compoziția.

În castronul cu carne tocată punem orezul și ceapa călite și condimentăm cu sare, piper și boia de ardei dulce, după gust. Amestecăm bine ingredientele și lăsăm puțin la rece.

Întindem frunzele de viță pe un tocător, cu partea cu nervurile în sus. Pe fiecare frunză de viță punem câte o lingură de compozitie. Rulăm apoi cu grijă sarmalele, dându-le o formă cilindrică și având grijă să se închidă bine capetele acestora.

Se ia o oală și pe fundul ei se pun câteva frunze de viță de vie, neumplute, tăiate fâșii sau întregi, ca să nu se prindă sarmalele. Punem sarmalele în oală și turnăm borș cât să le acopere. Ca sarmalele să stea scufundate în lichid, se pot acoperi cu o farfurioară sau cu un capac.

Sarmalele în foi de viță se fierb la foc mediu sau mic, peste 60 minute. Se completează cu apă, dacă scade prea mult. Se gustă și când sunt fierte, se oprește și se pune capacul. Se lasă la răcit.

În articolul
4 rețete gustoase de sarmale în foi de viță
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Alina Eremia și logodnicul ei, Eduard Barbu, s-au căsătorit! Cei doi îndrăgostiți au devenit, oficial, soț și soție în mare secret
  • Alina Eremia s-a căsătorit în secret cu Eduard Barbu
  • Ceremonia celor doi îndrăgostiți, oficializată departe de ochii curioșilor
Showbiz intern
Simona Gherghe a răbufnit! Ce s-a întâmplat după ce a auzit involuntar mai mulți bărbați vorbind la o terasă: “Am așa un gust amar”
  • Simona Gherghe, mesaj tăios pe Instagram
  • Ce spune prezentatoarea
Showbiz intern
Îl recunoști? Astăzi împlinește 43 de ani și e una dintre cele mai cunoscute vedete de la noi: "De ziua mea am obiceiul să închid telefonul" | FOTO
  • Cântărețul care a împlinit 43 de ani
  • Ce obicei are de ziua sa
Paparazzi
Ce au făcut Alina Eremia și logodnicul ei, Edi Barbu, înainte de nuntă! Cum i-au surprins paparazzii
  • Alina Eremia, imagini cu viitorul său soț, înainte de nuntă
  • Ce făceau cei doi logodnici
Showbiz intern
Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite a împlinit 46 de ani! Ce mesaj emoționant a primit din partea soției sale, Mădălina | FOTO
  • Chef Orlando Zaharia a împlinit 46 de ani
  • Ce urare i-a făcut soția sa, Mădălina
Showbiz international
Cel mai nou trend de beauty de pe TikTok: să pari obosită. Cum se realizează un astfel de machiaj și ce vedetă a dat startul | VIDEO
  • Trend nou pe TikTok, care face furori
  • "Să pari obosită" este noua modă
  • Cum se machiază fetele
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Vremea la extreme. Cod portocaliu de caniculă în vest, cod galben de furtuni în mai multe judeţe
recomandare pe as.ro
Propunerea pe care i-a făcut-o Ioana Năstase lui Ilie Năstase, după ce a depus actele pentru divorţ!
Romania TV
Valentina Pelinel și Borcea, luați la mișto, după ce și-au editat pozele din vacanță în ultimul hal: ''Penibil. Mototolul ăla nu are mâini, tu ești tunată toată
Romania TV
Statul impozitează banii românilor din bănci. De la ce sumă îţi dispar 16% din conturi
recomandare pe antena3.ro
Un bărbat a descifrat o hartă desenată cu mâna de tatăl său și a descoperit o comoară îngropată de familia lui, acum 80 de ani
recomandare pe antena3.ro
Nimeni n-a auzit de a doua cea mai bogată femeie din lume, care are o avere de peste 80 de miliarde de euro
recomandare pe antena3.ro
„Hotelul Blestemat”: Cea mai înaltă clădire din Coreea de Nord este un hotel abandonat, care nu a găzduit pe nimeni niciodată
recomandare pe playtech.ro
Cum arată un mic dejun la „all-inclusive” în Bulgaria? Un român a filmat tot ce a mâncat în vacanţă, în prima parte a zilei
recomandare pe playtech.ro
De ce nu ar trebui să bei alcool în avion. O însoțitoare de bord explică riscurile
recomandare pe redactia.ro
Anunț important de la stat pentru preoți, călugări și călugărițe. Ce nu mai au voie să facă de la 1 septembrie
recomandare pe redactia.ro
Anunț important de la stat pentru preoți, călugări și călugărițe. Ce nu mai au voie să facă de la 1 septembrie
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Maria, clona lui Kim Kardashian, a atras toate privirile. Cum și-a făcut apariția prezentatoarea TV
recomandare pe bzi.ro
Fotbalistul Alex Florin Macarencu, acuzat de producerea unui accident mortal în Constanța. Acesta ar fi fost băut și drogat și ar fi fugit de la locul faptei
recomandare pe bzi.ro
Scandalul moștenirii lui Felix Baumgartner! Noi dezvăluiri despre conflictul Mihaelei Rădulescu cu familia sportivului
recomandare pe dailybusiness.ro
Fructele au devenit un motiv major pentru care România a văzut o creștere a inflației în iulie
recomandare pe dailybusiness.ro
Zeci de români, țepuiți pentru o vacanță în Zanzibar. Au plătit în jur de 73.000 de euro: „Nu a existat niciodată intenția de a fi organizată”
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 18 - 24 august 2025. Gemenii și Vărsătorii spun adevărul. Leii sunt preocupați de bani
recomandare pe a1.ro
Adevărul despre relația pe care Oana Roman o are cu fratele ei vitreg. Fiul lui Petre Roman e cu 35 de ani mai tânăr decât ea