Homepage » Beauty & Lifestyle » Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

De Florina Ilicea.
Publicat pe 01.12.2020 la 18:19 Actualizat pe 01.12.2020 la 18:19

Este 1 decembrie și cum putem să ne bucurăm mai frumos de ziua națională, decât cu niște bucate tradiționale alese, ca la mama acasă. Ce poate fi mai bun decât o porție din delicioasele sarmale, alături de o mămăligă cu brânză și smântână? Pentru cei care țin post, în această perioadă, noi venim cu trei rețele speciale, pentru a vă bucura din plin de gustul autentic românesc.

Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

Sarmale de post delicioase, tocmai bune de pus pe masa de 1 decembrie

Instagram

  • Cele mai bune sarmale de post.
  • Trei rețete absolut delicioase.

Sarmale de post cu ciuperci

Ingrediente

1 varză murată

500 g ciuperci proaspete/ 250 g ciuperci din conservă

250 g ceapă tocată mărunt

250 ml suc de rosii sau bulion

1 morcov ras

250 g orez, cu bob rotund

50 ml ulei

sare, piper

condimente la alegere: cimbru uscat, 2-3 foi de dafin, mărar verde tocat, pătrunjel verde tocat, condimente pentru sarmale.

Cum se prepară sarmalele de post cu ciuperci

Primul pas este să se spele și să se curățe ceapa, morcovul și ciupercile. Acestea vor fi mărunțite, pe rând, cu ajutorul robotului de bucătărie (pe răzătoare mare) ori în mașina de tocat carne. Este foarte important ca, inițial, aceste ingrediente să nu fie amestecate, ci colectate în trei recipiente diferite.

Ceapa se va căli într-o tigaie, iar ulterior va fi adăugat și morcovul pentru sotare, timp de 3-4 minute. Ciupercile se adaugă ultimele, pentru a-și pierde apa din ele.

Când compoziția începe să sfârâie în tigaie se pune la călit și orezul, timp de 1-2 minute, astfel încât să se călească ușor și să împrumute gustul legumelor. Se adaugă sare și piper, după gust.

După ce stingem focul, se poate adăuga în umplutură o mână de mărar.

Acum este rândul foilor de varză. În cazul în care sunt prea acre sau prea sărate, ele trebuie clătite sau lăsate în apă rece timp de 10-20 ce minute. Fiecare foaie se va împărți cam în 3-4 bucăți, de formă dreptunghiulară.

Cotoarele și resturile pot fi păstrate pentru a căptuși vasul în care se vor fierbe sarmalele.

În fiecare foaie se va pune o lingură de compoziție, apoi se va rula.

Sarmalele se pun într-o oală, se stropesc cu o lingură de ulei și este turnată apă cât să le cuprindă, dar fără să le acopere.

Ca idee de preparare, oala poate fi băgată la cuptor la o temperatură de 170 C. În functie de varză, sarmalele sunt gata în aproximativ 90-120 de minute.

Sarmale de post mânăstirești

Ingrediente

1 ceapă mare sau 2 cepe de mărime medie

1 morcov mic

50 ml ulei

150 de grame de orez cu bob rotund, spălat sub jet de apă rece, într-o sită, și zvântat

150 de grame de nucă

100 de grame de stafide

1 căpățână de varză murată, nici prea mare, nici prea mică

verdeață tocată după gust

1 linguriță rasă de cimbru uscat

1 linguriță cu vârf de pastă de roșii

200 ml. bulion de roșii

sare și piper

opțional: mărar și cimbru uscat

Cum se prepară sarmalele de post mânăstirești

Chiar dacă pare ciudat, sarmalelr de post mănăstirești conțin pe lista ingredientelor unele lucruri pe care le-am vedea, mai degrabă, în compoziția pentru prăjituri. Cu toate acestea, sarmalele nu vor fi dulci, ci vor avea doar dulceața delicată pe care ar da-o o carne de bună calitate. E un amestec echilibrat și bine gândit. Miezul de nucă se poate hidrata în apă rece cam 1-2 ore înainte.

Se toacă mărunt ceapa și se rade morcovul prin răzătoarea fină. La fel ca la sarmalele cu ciuperci, se călește într-o tigaie mai întâi ceapa, apoi morcovul și se amestecă rapid. După aceea, se adaugă orezul, care va sta la foc timp de 2-3 minute, amestecând constant.

Nuca va fi tocată, între timp, cu ajutorul unui robot sau tocător de carne.

Se va adăuga și el în tigaie, pentru aproximativ 2 minute.

Se desface pasta de roșii în 2 linguri de apă și se adaugă în tigaie, amestecând bine, până se omogenizează. În final, se pun și stafidele și se oprește focul.

Umplutura se răstoarnă imediat într-un castron, se adaugă și verdeața și se omogenizează bine totul.

Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide, umplerea sarmalelor

Fiecare foaie de varză murată se va umple cu o lingură de compoziție.

Pe fundul unei oale se așterme un pat confortabil din tocătura de varză murată, apoi se aranjează sarmalele. Se pot adăuga ramuri de mărar uscat, de cimbru uscat și frunză de dafin.

Într-o crăticioară, se dă în clocot bulionul de roșii cu ½ de litru de apă și se toarnă deasupra sarmalelor aranjate în oală. Se mai adaugă apă fierbinte, cât să le acopere cam de 8 cm. Se acoperă cu capacul și se pune oala pe foc mic. Se fierb sarmalele până când e bine fiartă varza. Practic, orezul va fierbe în 20 de minute, dar uneori e posibil să dăm peste o varză care fierbe mai greu.

Sarmale de post din Bucovina

Ingrediente

4 cepe mari

4 morcovi medii

2 legături de mărar

2 dovlecei mari

4 cești de orez alb pentru sarmale

sare și piper

ardei iute

2 legături de pătrunjel

foi de varză murată și opțional și foi de viță de vie

un cotor de varză murată

2 căni de zeamă de varză murată

un plic de semințe de chimen

10 linguri de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Se curăță și se toacă toacă ceapa, morcovii și dovleceii. Este important ca acestea să fie date prin răzătoare/ tocate separat. Într-o tigaie cu ulei încind se vor sota la foc mic ceapa morcovul, împreună cu semințele de chimen, ardeiul iute plus sarea și piperul.

Tot în tigaie se vor adăuga ulterior și varza murată tocată mărunt. Compoziția va rămâne pe foc timp de încă 5 minute.

Se adaucă dovleceii dați prin răzătoare și se lasă, pentru încă un minut, la foc mic.

Se pune orezul la final și se amestecă cu compoziția, la fel ca în cazul rețetelor de mai sus.

Se pune și verdeață, după gust.

Într-o oală mare de cuptor se pun crenguțe de mărar, de pătrunjel și de cimbru. Peste acestea se așează sarmalele, umplute și rulate.

Se pun 2 căni de zeamă de varză și încă două de apă.

Oala se pune la cuptor timp de 2-3 ore, la foc potrivit.

Poftă bună!

CITEȘTE ȘI: Gogoși de post. Rețete simple și rapide

În articolul
Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Rețetă de panna cotta cu lămâie. Un desert numai bun pentru weekend
Retete • ieri la 23:57
Rețetă de panna cotta cu lămâie. Un desert numai bun pentru weekend
  • Panna cotta cu lămâie
  • Un desert pentru cei dragi
Rețetă de prajitură cu blat de cacao și cremă. Cel mai delicios desert
Retete • ieri la 23:53
Rețetă de prajitură cu blat de cacao și cremă. Cel mai delicios desert
  • Cum se pregătește prăjitura cu blat de cacao și cremă
  • De ce ingrediente avem nevoie și care este modul de preparare
Incendiu violent într-un bloc din Brașov. Zeci de locatari au fost evacuați cu scara / FOTO
Stiri interne • ieri la 23:52
Incendiu violent într-un bloc din Brașov. Zeci de locatari au fost evacuați cu scara / FOTO
  • Locatarii nu au putut să iasă din apartamente
  • Au fost evacuați cu scara
  • Și pompierii au avut nevoie de îngrijiri
Prăjitura “Parfum de toamnă”. O rețetă aromată
Retete • ieri la 23:50
Prăjitura “Parfum de toamnă”. O rețetă aromată
  • Prăjitura ''Parfum de toamnă'' este un desert aromat și extraordinar de bun
  • Cum se prepară această rețetă
Cum se afișează Bianca Drăgușanu după despărțirea de Gabi Bădălău. Vedeta: „Am trecut peste...”
Emisiuni TV • ieri la 23:33
Cum se afișează Bianca Drăgușanu după despărțirea de Gabi Bădălău. Vedeta: „Am trecut peste...”
  • Cum s-a afișat Bianca Drăgușanu la un eveniment, după despărțirea de Gabi Bădălău
  • Vedeta a trecut peste despărțirea de fostul iubit
Ramona de la Clejani, din nou pe mâinile medicilor esteticieni. Și-a scos acidul din buze: ”De dragul publicului” / FOTO
Showbiz intern • ieri la 23:31
Ramona de la Clejani, din nou pe mâinile medicilor esteticieni. Și-a scos acidul din buze: ”De dragul publicului” / FOTO
  • Ce spune Ramona Manole despre decizia pe care a luat-o
  • Cine a determinat-o să renunțe la acidul în buze
  • Cum arată cântăreața acum
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Aproape 300.000 de români nu vor mai plăti impozitul pe venit şi contribuţia la sănătate. Cine beneficiază de legea promulgată de Klaus Iohannis
recomandare pe as.ro
Ion Țiriac, lovitură de 1.2 miliarde de euro. Își vinde bucată cu bucată imperiul construit în ultimele decenii
Romania TV
Legătura SECRETĂ dintre Andra și Piedone. Puțină lume știe că sunt rude extrem de apropiate!
Romania TV
Cutremur în showbiz! Anamaria Prodan a făcut MARELE ANUNŢ!
recomandare pe antena3.ro
Drama unui proprietar de restaurant din Cluj. ”Totul e nou, dar gol pentru că nu găseşte oameni care vor să lucreze“
recomandare pe antena3.ro
A apărut o nouă monedă în România. Ce valoare are și cum arată
recomandare pe antena3.ro
Astrologul Cristina Demetrescu, despre efectele eclipsei de Lună: "Aduce îngrijorări la nivel colectiv" | La ce să fim atenţi în perioada următoare
recomandare pe playtech.ro
Trucul cu apă minerală pentru un păr super strălucitor. Toate femeile trebuie să îl știe
recomandare pe playtech.ro
14 expresii și cuvinte pe care câinii le înțeleg. Lista te va surprinde
recomandare pe substantial.ro
Cu ce probleme de sănătate se confruntă fiica Elenei Gheorghe. Vedeta nu a mai dormit timp de 2 zile consecutive
recomandare pe substantial.ro
Nuntă mare în familia lui Silviu Prigoană. Unul dintre fiii săi se va căsători în curând
recomandare pe substantial.ro
Cum poți prepara cel mai delicios kebab. Sfaturile vin din parte lui Chef Hadad
recomandare pe redactia.ro
Ce i-a propus Rey ispitei Eda odată ajunși în Camera Liberă? Femeia l-a refuzat instant! Scene tulburătoare la Insula Iubirii
recomandare pe redactia.ro
Ce s-a ales de sotul Israelei? Liviu Arteni si-a schimbat viata! Ce a ajuns sa faca? Tot gratie Israelei
recomandare pe Impact.ro
Dezvăluiri INTIME despe Anna Lesko. S-a aflat adevărul despre cântăreață
recomandare pe Ciao.ro
Beat criță, Ilie Năstase nu s-a mai abținut în public! Martorii scenei au rămas șocați!
recomandare pe shtiu.ro
Care este SINGURUL CUVÂNT care se pronunță LA FEL în toate limbile?
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Oana Roman a trecut iar la dietă! Cum arată acum
recomandare pe bzi.ro
Este anunţul momentului! Declaraţia face înconjurul lumii!! Volodimir Zelenski a făcut anunţul care schimbă tot cu privire la războiul din Ucraina..
recomandare pe bzi.ro
A stat 26 de ani în concediu medical apoi a ieșit la pensie. Cum a reușit să fenteze atâția ani de muncă..
recomandare pe bzi.ro
Vladimir Putin a cedat! Anunțul venit direct de la Moscova: "Am ordonat ANULAREA"
recomandare pe romaniatv.net
Bianca Drăgușanu, reacţie incredibilă după ce Gabi Bădălău a anunţat despărţirea. „Mi se pare amuzant”
recomandare pe romaniatv.net
Aurel Pădureanu, părăsit de toți cei pe care i-a ajutat o viață întreagă. Cum i s-a schimbat viața după moartea Corneliei Catanga
recomandare pe Jurnalul.ro
Trădător pentru 17 dolari. La vânătoare de spioni, care vând informații rușilor 
recomandare pe a1.ro
Cum a aflat Ioana Ginghină ca fostul soț, Alexandru Papadopol, are altă relație și cum a fost idila ei cu prezentatorul tv, Cove