Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple
Publicat pe 01.12.2020 la 18:19 Actualizat pe 01.12.2020 la 18:19
Este 1 decembrie și cum putem să ne bucurăm mai frumos de ziua națională, decât cu niște bucate tradiționale alese, ca la mama acasă. Ce poate fi mai bun decât o porție din delicioasele sarmale, alături de o mămăligă cu brânză și smântână? Pentru cei care țin post, în această perioadă, noi venim cu trei rețele speciale, pentru a vă bucura din plin de gustul autentic românesc.
- Cele mai bune sarmale de post.
- Trei rețete absolut delicioase.
Sarmale de post cu ciuperci
Ingrediente
500 g ciuperci proaspete/ 250 g ciuperci din conservă
250 g ceapă tocată mărunt
250 ml suc de rosii sau bulion
1 morcov ras
250 g orez, cu bob rotund
50 ml ulei
sare, piper
condimente la alegere: cimbru uscat, 2-3 foi de dafin, mărar verde tocat, pătrunjel verde tocat, condimente pentru sarmale.
Cum se prepară sarmalele de post cu ciuperci
Primul pas este să se spele și să se curățe ceapa, morcovul și ciupercile. Acestea vor fi mărunțite, pe rând, cu ajutorul robotului de bucătărie (pe răzătoare mare) ori în mașina de tocat carne. Este foarte important ca, inițial, aceste ingrediente să nu fie amestecate, ci colectate în trei recipiente diferite.
Ceapa se va căli într-o tigaie, iar ulterior va fi adăugat și morcovul pentru sotare, timp de 3-4 minute. Ciupercile se adaugă ultimele, pentru a-și pierde apa din ele.
Când compoziția începe să sfârâie în tigaie se pune la călit și orezul, timp de 1-2 minute, astfel încât să se călească ușor și să împrumute gustul legumelor. Se adaugă sare și piper, după gust.
După ce stingem focul, se poate adăuga în umplutură o mână de mărar.
Acum este rândul foilor de varză. În cazul în care sunt prea acre sau prea sărate, ele trebuie clătite sau lăsate în apă rece timp de 10-20 ce minute. Fiecare foaie se va împărți cam în 3-4 bucăți, de formă dreptunghiulară.
Cotoarele și resturile pot fi păstrate pentru a căptuși vasul în care se vor fierbe sarmalele.
În fiecare foaie se va pune o lingură de compoziție, apoi se va rula.
Sarmalele se pun într-o oală, se stropesc cu o lingură de ulei și este turnată apă cât să le cuprindă, dar fără să le acopere.
Ca idee de preparare, oala poate fi băgată la cuptor la o temperatură de 170 C. În functie de varză, sarmalele sunt gata în aproximativ 90-120 de minute.
Sarmale de post mânăstirești
Ingrediente
1 ceapă mare sau 2 cepe de mărime medie
1 morcov mic
50 ml ulei
150 de grame de orez cu bob rotund, spălat sub jet de apă rece, într-o sită, și zvântat
150 de grame de nucă
100 de grame de stafide
1 căpățână de varză murată, nici prea mare, nici prea mică
verdeață tocată după gust
1 linguriță rasă de cimbru uscat
1 linguriță cu vârf de pastă de roșii
200 ml. bulion de roșii
sare și piper
opțional: mărar și cimbru uscat
Cum se prepară sarmalele de post mânăstirești
Chiar dacă pare ciudat, sarmalelr de post mănăstirești conțin pe lista ingredientelor unele lucruri pe care le-am vedea, mai degrabă, în compoziția pentru prăjituri. Cu toate acestea, sarmalele nu vor fi dulci, ci vor avea doar dulceața delicată pe care ar da-o o carne de bună calitate. E un amestec echilibrat și bine gândit. Miezul de nucă se poate hidrata în apă rece cam 1-2 ore înainte.
Se toacă mărunt ceapa și se rade morcovul prin răzătoarea fină. La fel ca la sarmalele cu ciuperci, se călește într-o tigaie mai întâi ceapa, apoi morcovul și se amestecă rapid. După aceea, se adaugă orezul, care va sta la foc timp de 2-3 minute, amestecând constant.
Nuca va fi tocată, între timp, cu ajutorul unui robot sau tocător de carne.
Se va adăuga și el în tigaie, pentru aproximativ 2 minute.
Se desface pasta de roșii în 2 linguri de apă și se adaugă în tigaie, amestecând bine, până se omogenizează. În final, se pun și stafidele și se oprește focul.
Umplutura se răstoarnă imediat într-un castron, se adaugă și verdeața și se omogenizează bine totul.
Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide, umplerea sarmalelor
Fiecare foaie de varză murată se va umple cu o lingură de compoziție.
Pe fundul unei oale se așterme un pat confortabil din tocătura de varză murată, apoi se aranjează sarmalele. Se pot adăuga ramuri de mărar uscat, de cimbru uscat și frunză de dafin.
Într-o crăticioară, se dă în clocot bulionul de roșii cu ½ de litru de apă și se toarnă deasupra sarmalelor aranjate în oală. Se mai adaugă apă fierbinte, cât să le acopere cam de 8 cm. Se acoperă cu capacul și se pune oala pe foc mic. Se fierb sarmalele până când e bine fiartă varza. Practic, orezul va fierbe în 20 de minute, dar uneori e posibil să dăm peste o varză care fierbe mai greu.
Sarmale de post din Bucovina
Ingrediente
4 cepe mari
4 morcovi medii
2 legături de mărar
2 dovlecei mari
4 cești de orez alb pentru sarmale
sare și piper
ardei iute
2 legături de pătrunjel
foi de varză murată și opțional și foi de viță de vie
un cotor de varză murată
2 căni de zeamă de varză murată
un plic de semințe de chimen
10 linguri de ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
Se curăță și se toacă toacă ceapa, morcovii și dovleceii. Este important ca acestea să fie date prin răzătoare/ tocate separat. Într-o tigaie cu ulei încind se vor sota la foc mic ceapa morcovul, împreună cu semințele de chimen, ardeiul iute plus sarea și piperul.
Tot în tigaie se vor adăuga ulterior și varza murată tocată mărunt. Compoziția va rămâne pe foc timp de încă 5 minute.
Se adaucă dovleceii dați prin răzătoare și se lasă, pentru încă un minut, la foc mic.
Se pune orezul la final și se amestecă cu compoziția, la fel ca în cazul rețetelor de mai sus.
Se pune și verdeață, după gust.
Într-o oală mare de cuptor se pun crenguțe de mărar, de pătrunjel și de cimbru. Peste acestea se așează sarmalele, umplute și rulate.
Se pun 2 căni de zeamă de varză și încă două de apă.
Oala se pune la cuptor timp de 2-3 ore, la foc potrivit.
Poftă bună!
CITEȘTE ȘI: Gogoși de post. Rețete simple și rapide