Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

De Florina Ilicea. Publicat pe 01.12.2020 la 18:19 Actualizat pe 01.12.2020 la 18:19

Este 1 decembrie și cum putem să ne bucurăm mai frumos de ziua națională, decât cu niște bucate tradiționale alese, ca la mama acasă. Ce poate fi mai bun decât o porție din delicioasele sarmale, alături de o mămăligă cu brânză și smântână? Pentru cei care țin post, în această perioadă, noi venim cu trei rețele speciale, pentru a vă bucura din plin de gustul autentic românesc.

Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

Sarmale de post delicioase, tocmai bune de pus pe masa de 1 decembrie

Instagram

  • Cele mai bune sarmale de post.
  • Trei rețete absolut delicioase.

Sarmale de post cu ciuperci

Ingrediente

1 varză murată

500 g ciuperci proaspete/ 250 g ciuperci din conservă

250 g ceapă tocată mărunt

250 ml suc de rosii sau bulion

1 morcov ras

250 g orez, cu bob rotund

50 ml ulei

sare, piper

condimente la alegere: cimbru uscat, 2-3 foi de dafin, mărar verde tocat, pătrunjel verde tocat, condimente pentru sarmale.

Cum se prepară sarmalele de post cu ciuperci

Primul pas este să se spele și să se curățe ceapa, morcovul și ciupercile. Acestea vor fi mărunțite, pe rând, cu ajutorul robotului de bucătărie (pe răzătoare mare) ori în mașina de tocat carne. Este foarte important ca, inițial, aceste ingrediente să nu fie amestecate, ci colectate în trei recipiente diferite.

Ceapa se va căli într-o tigaie, iar ulterior va fi adăugat și morcovul pentru sotare, timp de 3-4 minute. Ciupercile se adaugă ultimele, pentru a-și pierde apa din ele.

Când compoziția începe să sfârâie în tigaie se pune la călit și orezul, timp de 1-2 minute, astfel încât să se călească ușor și să împrumute gustul legumelor. Se adaugă sare și piper, după gust.

După ce stingem focul, se poate adăuga în umplutură o mână de mărar.

Acum este rândul foilor de varză. În cazul în care sunt prea acre sau prea sărate, ele trebuie clătite sau lăsate în apă rece timp de 10-20 ce minute. Fiecare foaie se va împărți cam în 3-4 bucăți, de formă dreptunghiulară.

Cotoarele și resturile pot fi păstrate pentru a căptuși vasul în care se vor fierbe sarmalele.

În fiecare foaie se va pune o lingură de compoziție, apoi se va rula.

Sarmalele se pun într-o oală, se stropesc cu o lingură de ulei și este turnată apă cât să le cuprindă, dar fără să le acopere.

Ca idee de preparare, oala poate fi băgată la cuptor la o temperatură de 170 C. În functie de varză, sarmalele sunt gata în aproximativ 90-120 de minute.

Sarmale de post mânăstirești

Ingrediente

1 ceapă mare sau 2 cepe de mărime medie

1 morcov mic

50 ml ulei

150 de grame de orez cu bob rotund, spălat sub jet de apă rece, într-o sită, și zvântat

150 de grame de nucă

100 de grame de stafide

1 căpățână de varză murată, nici prea mare, nici prea mică

verdeață tocată după gust

1 linguriță rasă de cimbru uscat

1 linguriță cu vârf de pastă de roșii

200 ml. bulion de roșii

sare și piper

opțional: mărar și cimbru uscat

Cum se prepară sarmalele de post mânăstirești

Chiar dacă pare ciudat, sarmalelr de post mănăstirești conțin pe lista ingredientelor unele lucruri pe care le-am vedea, mai degrabă, în compoziția pentru prăjituri. Cu toate acestea, sarmalele nu vor fi dulci, ci vor avea doar dulceața delicată pe care ar da-o o carne de bună calitate. E un amestec echilibrat și bine gândit. Miezul de nucă se poate hidrata în apă rece cam 1-2 ore înainte.

Se toacă mărunt ceapa și se rade morcovul prin răzătoarea fină. La fel ca la sarmalele cu ciuperci, se călește într-o tigaie mai întâi ceapa, apoi morcovul și se amestecă rapid. După aceea, se adaugă orezul, care va sta la foc timp de 2-3 minute, amestecând constant.

Nuca va fi tocată, între timp, cu ajutorul unui robot sau tocător de carne.

Se va adăuga și el în tigaie, pentru aproximativ 2 minute.

Se desface pasta de roșii în 2 linguri de apă și se adaugă în tigaie, amestecând bine, până se omogenizează. În final, se pun și stafidele și se oprește focul.

Umplutura se răstoarnă imediat într-un castron, se adaugă și verdeața și se omogenizează bine totul.

Sarmale de post mănăstirești cu nucă și stafide, umplerea sarmalelor

Fiecare foaie de varză murată se va umple cu o lingură de compoziție.

Pe fundul unei oale se așterme un pat confortabil din tocătura de varză murată, apoi se aranjează sarmalele. Se pot adăuga ramuri de mărar uscat, de cimbru uscat și frunză de dafin.

Într-o crăticioară, se dă în clocot bulionul de roșii cu ½ de litru de apă și se toarnă deasupra sarmalelor aranjate în oală. Se mai adaugă apă fierbinte, cât să le acopere cam de 8 cm. Se acoperă cu capacul și se pune oala pe foc mic. Se fierb sarmalele până când e bine fiartă varza. Practic, orezul va fierbe în 20 de minute, dar uneori e posibil să dăm peste o varză care fierbe mai greu.

Sarmale de post din Bucovina

Ingrediente

4 cepe mari

4 morcovi medii

2 legături de mărar

2 dovlecei mari

4 cești de orez alb pentru sarmale

sare și piper

ardei iute

2 legături de pătrunjel

foi de varză murată și opțional și foi de viță de vie

un cotor de varză murată

2 căni de zeamă de varză murată

un plic de semințe de chimen

10 linguri de ulei de floarea soarelui

Mod de preparare

Se curăță și se toacă toacă ceapa, morcovii și dovleceii. Este important ca acestea să fie date prin răzătoare/ tocate separat. Într-o tigaie cu ulei încind se vor sota la foc mic ceapa morcovul, împreună cu semințele de chimen, ardeiul iute plus sarea și piperul.

Tot în tigaie se vor adăuga ulterior și varza murată tocată mărunt. Compoziția va rămâne pe foc timp de încă 5 minute.

Se adaucă dovleceii dați prin răzătoare și se lasă, pentru încă un minut, la foc mic.

Se pune orezul la final și se amestecă cu compoziția, la fel ca în cazul rețetelor de mai sus.

Se pune și verdeață, după gust.

Într-o oală mare de cuptor se pun crenguțe de mărar, de pătrunjel și de cimbru. Peste acestea se așează sarmalele, umplute și rulate.

Se pun 2 căni de zeamă de varză și încă două de apă.

Oala se pune la cuptor timp de 2-3 ore, la foc potrivit.

Poftă bună!

CITEȘTE ȘI: Gogoși de post. Rețete simple și rapide

În articolul

Sarmale de post. 3 rețete delicioase și simple

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Cine este sora lui Gabi Bădălău, viitoarea cumnată a Biancăi Drăgușanu! Claudia Pătrășcanu plănuia o afacere cu ea
Showbiz intern • la 12:45
Cine este sora lui Gabi Bădălău, viitoarea cumnată a Biancăi Drăgușanu! Claudia Pătrășcanu plănuia o afacere cu ea
  • Cine este sora lui Gabi Bădălău, viitoarea cumnată a Biancăi Drăgușanu!
  • Claudia Pătrășcanu plănuia o afacere cu ea
Cum se pot înscrie la vaccinare anti-Covid-19 bolnavii cronici care nu se regăsesc în baza de date a platformei speciale
Stiri interne • la 12:31
Cum se pot înscrie la vaccinare anti-Covid-19 bolnavii cronici care nu se regăsesc în baza de date a platformei speciale
  • Soluții pentru înscrierea bolnavilor cronici la vaccinare anti-COVID-19!
  • 5 modalități simple oferite de STS!
Ce a povestit Adela Popescu despre nașterea naturală a primilor doi copii
Showbiz intern • la 12:20
Ce a povestit Adela Popescu despre nașterea naturală a primilor doi copii
  • Adela Popescu este însărcinată pentru a treia oară
  • Prezentatoarea TV are deja doi băieți
  • Ce a povestit despre nașterea naturală a primilor doi copii
Fiica lui Irinel Columbeanu și a Monicăi Gabor a împlinit 14 ani! Cum arată astăzi Irinuca! / FOTO
Showbiz intern • la 12:14
Fiica lui Irinel Columbeanu și a Monicăi Gabor a împlinit 14 ani! Cum arată astăzi Irinuca! / FOTO
  • Irinuca Columbeanu a împlinit vârsta de 14 ani!
  • Cum arată astăzi fiica Monicăi Gabor!
Inna a pus mâna pe foarfecă și s-a tuns singură! Iubita lui Deliric, uluită de rezultat: „Nu încercați asta niciodată acasă!” / FOTO
Showbiz intern • la 11:48
Inna a pus mâna pe foarfecă și s-a tuns singură! Iubita lui Deliric, uluită de rezultat: „Nu încercați asta niciodată acasă!” / FOTO
  • Inna și-a tuns singură bretonul!
  • Care a fost reacția vedetei după rezultat!
Cine a fost Phil Spector, producătorul care a murit la 81 de ani și ce crimă a comis
Showbiz international • la 11:34
Cine a fost Phil Spector, producătorul care a murit la 81 de ani și ce crimă a comis
  • Cine a fost Phil Spector?
  • Producătorul a fost acuzat de crimă
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Video viral cu un polițist din Brașov care coboară din autospecială și șterge de zăpadă luneta mașinii din față
recomandare pe as.ro
Interlopul care a lovit intenţionat un cărucior cu un bebeluş în el a fost la un pas să îl ucidă pe Cătălin Zmărăndescu
recomandare pe antena3.ro
Centre vaccinare COVID în Bucureşti. Lista completă şi adrese
recomandare pe antena3.ro
Gigi Becali, dezvăluiri despre tratamentul pentru COVID-19: Îl am doar eu!
recomandare pe antena3.ro
Horoscop rune 18-24 ianuarie 2021, cu Mihai Voropchievici. Berbecii primesc cadouri, Gemenii află un adevăr dureros
recomandare pe playtech.ro
Ce face Alex Bodi acum, în arest la domiciliu. Cu cine s-a întâlnit în weekend
recomandare pe playtech.ro
Ce au putut face Delia și soțul ei pe plajă, în Mexic. Toți se uitau numai la ei
recomandare pe redactia.ro
O femeie a bătut la ușa vecinei care făcea amor zgomotos. Ce s-a întâmplat când a deschis ușa? A regretat pe loc
recomandare pe redactia.ro
O femeie din Iași se simțea rău și s-a dus la medic. Medicul a încremenit când a văzut radiografia: Dumnezeule, e de 30 de ani acolo!
recomandare pe romaniatv.net
Câte cazuri de covid-19 ACTIVE avem DE FAPT în România. Cifrele momentului
recomandare pe romaniatv.net
Bill Gates da o alta lovitura, dupa ce a socat intreaga planeta prevestind pandemia
recomandare pe a1.ro
Bianca Drăgușanu a vrut să se pozeze într-o poziție senzuală, dar un detaliu i-a uluit pe fani. Ce au observat la talia vedetei
recomandare pe bzi.ro
Jador și Cătălin Moroșanu au răbufnit la Survivor: „Ne batem noi doi”
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop de weekend, 16 - 17 ianuarie. Balanțele reușesc să scape de rutină
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
recomandare pe Ciao.ro
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante