Gogoși de post. Rețete simple și rapide
Publicat pe 01.12.2020 la 17:25 Actualizat pe 01.12.2020 la 17:25
Gogoșile, ar spune mulți bucătari, sunt cele mai simple deserturi pe care orice gospodină ar putea să le facă, într-un timp scurt și fără prea mult deranj și ingrediente! În deosebi, celor care țin post, acest desert este unul printre puținele care se pot servi și este și gustos. Iată cele ma simple rețele de gogoși de post, care îți aduc aminte de copilărie.
- Gogosi de post la cuptor
- Gogosi de post fara drojdie
- Gogosi de post pufoase
Gogoșile, ar spune mulți bucătari, sunt cele mai simple deserturi pe care orice gospodină ar putea să le facă, într-un timp scurt și fără prea mult deranj și ingrediente! În deosebi, celor care țin post, acest desert este unul printre puținele care se pot servi și este și gustos. Iată cele ma simple rețele de gogoși de post, care îți aduc aminte de copilărie.
Gogosi de post la cuptor
Gogoșile de post la cuptor ar putea fi o noutate pentru gospodine, însă nimic nu este greu de realizat, iar când vine vorba de bunătăți care îți aduce aminte de gustul copilăriei și al deserturilor făcute de bunica în casă, gogoșile ocupă un loc fruntaș!
Ingrediente gogosi de post la cuptor
- 24 linguri cu vârf de făină
- 350 ml apă călduţă
- 5 linguri zahăr tos
- 5 linguri ulei
- 2 pliculeţe zahăr vanilat
- 1 pliculeţ drojdie uscată
- coaja rasă de la o lămâie
- zahăr pudră
Mod de preparare
Într-un castron, amestecați toate ingredientele uscate fără a adăuga toată făina (doar 20 de linguri), adăugați apă caldă și amestecați bine cu mâna, apoi adăugați uleiul, coaja de lămâie și restul de făină. Crusta obținută se pune într-un castron acoperit cu un prosop sau șervețel uscat timp de o oră.
După ce ați observat că coca de pâine și-a luat proporții duble, se rupe din ea o bucată pe care o întindem pe masă tapetată anterior cu făină. Foaia trebuie să aibă un cm grosime, pentru ca gogoșile să aibă măsura potrivită. Se ia un pahar și se decupează cerculețe pe coca întinsă.
Lasăți gogoșile să stea încă 30 de minute, apoi așează-le într-o tigaie unsă, pe care așezați o hârtie de copt și puneți-le într-un cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 30 de minute. Într-un final, gogoșile sunt gata de servire, după ce se scot din cuptor și se pudrează cu zahăr vanilat.
Gogosi de post fara drojdie
Gogoșile fără drojdie le poti prepara de post sau de dulce, fara dospire, fara framantare, in maxim 30 de minute, fără ați face nici un fel de grijă. El tot la fel de pufoase și gustoase rămân!
Ingrediente
- 200 g margarina
- 240 ml lapte de soia
- 3 linguri ulei
- 550 g faina
- 300 g zahar
- 1 lingura praf de copt
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu un praf sare
Mod de preparare
Topește margarina cu uleiul și laptele de soia într-o cratiță. Separat într-o olicioară, combină făina, zahărul, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și nu în ultimul rând, praful de sare.
Toarnă ingredientele lichide în cele uscate și amestecă până obții un aluat ușor lipicios. Ia 1-2 linguri de compozitie, întinde aluatul usor cu degetele pe un o suprafață tapetată cu făină, pune o lingurita din umplutura preferata la mijloc (gem, crema de ciocolata, crema de vanilie, etc).
Apoi, poți strânge marginile aluatului în jurul compoziției și să le lipești cât mai bine, pentru a nu ieși umplutura. Prăjește gogoșile într-o tigaie plină de ulei pentru câteva secunde pe fiecare parte, până devin aurii. Scoate-le și adaugă puțină pudra înainte de servire.
Gogosi de post pufoase
Gogoși pufoase de post, o rețeta simplă, tradițională pe placul întregii familii, cu ingrediente la îndemână. Iată care sunt ingredientele și care sunt pașii pentru un desert delicios și pufos.
Ingrediente pentru gogosi de post pufoase
- 500 – 600 gr. făină
- 250 ml. apă călduță
- 50 ml. ulei
- 25 gr. drojdie de bere proaspătă
- 30 gr. zahăr
- arome – vanilie, rom sau portocale.
- puțină sare
Cum se prepara
Frecați drojdia proaspătă cu 1-2 linguri de apă caldă și 1 linguriță de zahăr într-un castron. Amestecul devine lichid și, dacă drojdia este bună, începe să spumeze la suprafață în decurs de 10 minute, ceea ce este un semn al capacității de dospire a drojdiei.
Se cântărește 600 de grame de făină și se cerne printr-o sită. Atenție însă, pentru amestecul inițial folosesc doar 500 grame, restul de 100 se adaugă în funcție de necesitați, pentru a obține textura potrivită dar și pentru a presăra spațiul de lucru pe care vom decupa aluatul. Se adaugă în făină sarea și se amestecă bine.
Într-un bol, se face o gaură în mijlocul făinii și se toarnă amestecul lichid. Se toarnă treptat apa călduță în vreme ce cu mâna se amestecă ingredientele pentru a le omogeniza, apoi adăugați aromele. Se toarnă uleiul și se frământă până la încorporare.
Dacă este necesar, adăugați 1-2 linguri de făină și frământați energic cam 10-15 minute manual sau 7-8 minute la robot. Ideea este că aluatul nu mai este lipicios. Textura corectă este că atunci când obținem un aluat moale și întins, care nu se mai lipește de mâini.
Se pune aluatul într-un castron și se acoperă cu un prosop curat și uscat. Se lasă aluatul să crească 1 oră până crește și își dublează volumul. Se presară blatul de lucru cu puțină făină. Frământăm al nostru aluat de gogoși de post în bol, doar cât să elimine aerul. Întindem ușor cu un sucitor aluatul, într-o foaie de circa 1,5 cm grosime.
Folosiți forme sau pahare pentru a tăia aluatul în cercuri pentru a forma gogoși. Scoateți excesul de aluat și lăsați-l să crească aproximativ un sfert de oră. Frământați excesul de aluat ușor pentru a face să se lipească puțin, apoi presărați făină pe exteriorul zonei de lucru (folosiți făină pentru a evita absorbția excesului de făină), apoi tăiați-l. Repetați acest proces până când întregul aluat este decupat. Acoperiți gogoșile tăiate cu un prosop gros de bucătărie și lăsați-le să crească încă 10-15 minute.
Între timp, se încinge pe foc mediu uleiul, recomandarea fiind ca ele să fie prăjite în tigăi de fontă.Se probează dacă stratul de ulei de 4 cm din tigaie este suficient de încins pentru adăugarea gogoșilor punând în cratiță un mic bob de aluat crud. Dacă acesta se ridică repede la suprafață, sfârâind puternic, uleiul este suficient de încins. Se pun gogoșile la prăjit răsturnându-le, cu partea cu care au stat în sus după decupare în jos.
Repetăm procesul fără a trânti gogoșile în tigaie și apoi se pun pe o tavă pe care puteți pune un servet de bucătărie pentru a absorbii uleiul. Ca și la restul rețetelor, vom pudra gogoșile în zahpr vanilat, în funcție de preferințe.
Citește și: Cele mai bune rețete de colivă tradițională, ca la mănăstire