Cantitatea potrivită de leuştean care se pune la ciorbă, de fapt. Greșeala care dă gust amar preparatului
Fără doar și poate, ciorba se numără printre preparatele de mâncare preferate de români. Chiar dacă sunt acrite cu zeamă de varză sau borș, acest fel de mâncare este unul dintre cele mai iubite din ţara noastră. Cu toate acestea, puține gospodine știu că anumite ingrediente pot strica gustul ciorbelor. Printre ele se numără și frunzele de leuștean. Iată care este cantitatea potrivită de leuștean care se pune în ciorbă, de fapt!
- Cât leuştean se pune la ciorbă
- Cantitatea e mai mică decât ştii, de asta iese puţin amară
Leușteanul are acțiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală antifungică. Totodată, acest zarzavat stimulează funcția hepato-biliară, are acțiune tonic-aperitivă, crește pofta de mâncare, diuretică, combate steatoză ficatului, reglează ciclul menstrual și ameliorează dismenoreea.
Cantitatea potrivită de leuştean care se pune la ciorbă
Ei bine, potrivit specialiștilor în gastronomie, frunzele de leuştean sunt folosite cel mai des la ciorbe, pentru că dau un gust special acestor preparate.
Totuși, bucătării susțin că leușteanul nu trebuie adăugat în cantitate mare, iar asta pentru că frunzele puternic aromate pot strica acest fel de mâncare, oferind un gust amar.
În acest fel, conform specialiștilor culinar, leaușteanul este indicat pentru ciorbele de pui, de fasole, de vită sau de salată verde.
„Frunzele de leuştean au o aromă puternică şi dau un gust deosebit ciorbelor sau preparatelor în care sunt folosite. Trebuie spus că nu la toate ciorbele este indicat să folosim aceste frunze, ci doar la unele dintre ele. De asemenea, trebuie să fim atenţi la cantitatea folosită, având în vedere faptul că are o aromă foarte puternică. Nu ne dorim ca gustul unei ciorbe să fie dominat de leuştean. De aceea trebuie avut grijă”, a precizat bucătarul arădean Adrian Pop.
Leușteanul nu se adaugă la toate ciorbele
De asemenea, unele gospodine cred că frunzele de leuștean se folosesc la toate tipurile de ciorbă, însă lucrurile stau cu totul diferit.
„Sigur că atunci când gătim facem preparatele aşa cum ne plac. Sunt persoane care folosesc leuşteanul la toate ciorbele, însă eu unul cred că acesta se pretează doar la anumite tipuri de ciorbă. Mă refer aici la ciorba de fasole, de pui, de vită, de legume, de salată verde. La aceste tipuri se pretează foarte bine. Nu vrea să înţeleagă cineva că nu trebuie folosite frunzele de leuştean la supe sau ciorbe de alt tip, însă eu la acestea recomand”, spune bucătarul Adrian Pop.
Leușteanul se pune întotdeauna la final
Mai mult decât atât, specialistul în gastronomie a precizat că frunzele de leuştean se pun la final în ciorbe, cu aproximativ 10 minute înainte să oprim focul.
Cât despre cantitatea pe care o punem, acesta a specificat că nu trebuie să fie una mare, ci doar câteva frunze, maxim 3-4 la o oală de ciorbă.
„Frunzele acestea trebuie adăugate în ciorbe pe final, dar lăsate să fiarbă 10 minute. Este important să lase aroma şi aceasta să pătrundă în toată mâncarea. Trebuie puse doar câteva frunze, adică 3-4 la o oală de trei litri de ciorbă. Are o aromă puternică şi nu trebuie ca aceasta să domine ciorba”, a mai adăugat bucătarul.