Cât timp și cum se fierbe grâul pentru colivă. Detaliul care face diferența
Pentru orice român, coliva este un preparat sfânt, fiind realizat în general pentru a fi dat de pomană pentru sufletele celor trecuți în neființă. Gospodinele se întrec în rețete care mai de care mai speciale în zilele noastre, dar este important să știi câteva detalii de bază, cum ar fi cât timp și cum se fierbe grâul, pentru a prepara o colivă bună.
- Cât timp se fierbe grâul pentru colivă
- Cum să prepari o colivă tradițională perfectă
Coliva face parte din cultura românească și vine un moment în viață pentru mulți dintre noi când suntem nevoiți sau ne dorim s-o prearăm. Deși este un desert relativ simplu de făcut, este și foarte ușor să nu-ți iasă cum trebuie, pentru că ai pierdut din vedere anumite detalii. Iată cât timp și cum se fierbe grâul pentru colivă!
Cât timp și cum se fierbe grâul pentru colivă
Pentru o colivă tradițională pe placul tuturor ai nevoie de câteva arome de bază, dar și atenție la respectarea unor pași simpli în procesul de preparare. Contează foarte mult ca arpacașul să fie bine fiert.
Ingrediente
300 de grame de arpacaș din grâu
un litru de apă rece
sare
200 de grame de zahăr
3 plicuri de zahăr vanilat
150 de grame de nucă măcinată
100 de grame de nucă tăiată
50 de grame de stafide înmuiate în esență de rom
coajă rasă de lămâie
Pentru decor:
nucă măcinată fin
bomboane mici și colorate sau învelite în ciocolată
cacao
miez de nucă
Mod de preparare
În mod tradițional, arpacașul se spală în nouă ape. După acest proces, îl puneți la fiert într-o oală mai mare. Când vedeți că începe să fiarbă, adăugați sare și urmăriți procesul ca să îndepărtați spuma care se formează la suprafață.
După această etapă, dați focul mic, acoperiți oala cu un capac și lăsați arpacașul să fiarbă. Amestecați din când în când, ca să nu se lipească de fundul oalei.
Întregul proces de fierbere durează aproximativ 40 de minute. Totuși, veți știi sigur că grâul este fiert când toată apa s-a evaporat. Apoi adăugați zahărul și mai fierbeți câteva minute.
Arpacașul fiert astfel se lasă la răcit. Cel mai bine ar fi să stea peste noapte, ca să absoarbă tot lichidul din oală.
Dimineața, răsturnați arpacașul fiert într-un castron, puneți coaja de lămâie rasă peste el, adăugați nuca măcinată, dar și nuca tăiată la cuțit, zahărul vanilat și stafidele înmuiate în esența de rom. Amestecați foarte bine compoziția, a apoi s-o modelați pe platoul pe care vreți să aveți coliva.
Pe deasupra puneți nucă măcinată fin, ornați cu bombonele și cu bucăți de miez de nucă. Din cacao, faceți o cruce.