Ce sunt rapanele, ce gust au și cum le poți găti
Ai tot auzit în stânga și-n dreapta, mai ales în vacanțele petrecute pe litoral, că s-a găsit cineva din gașca de prieteni să comande rapane și nu știai ce sunt?! În România, la Marea Neagră oamenii mănâncă o crustacee numită „rapană”, care uneori se poate traduce și prin „stridie” mai ales atunci când întreabă străinii. Ce sunt rapanele, ce gust au și cum le poți găti.
- Ce sunt rapanele, ce gust au și cum le poți găti
- Diferența dintre rapane și stridii
- Reteta de rapane pane
Rapana, este un melc marin aparținând familiei Muricidae, clasa Gastropoda, încrengătura Mollusca. Trăiește pe substraturile nisipoase și stâncoase de la linia țărmului până la 30 metri adâncime. Rapana se înmulțește prin ouă. Durata incubării este de aproximativ 17 zile, în condițiile unei temperaturi a mediului de 18-20 de grade celsius. Durata de viață a speciei este de peste 10 ani, iar în doi ani un exemplar tânăr ajunge la dimensiunile unui adult. Rapanele au fost semnalate prima oară în Marea Neagră. Își au originea în Marea Japoniei, Marea Chinei și Marea Galbenă.
Ce sunt, de fapt, rapanele
Rapanele sunt cochilii în formă de spirală alungite, care au fost cumva importate în Marea Neagră. O lungă perioadă de timp, rapanele nu se mâncat, ci erau văzute ca niște suveniruri. Apoi, oamenii au început să le pescuiască și să le vândă japonezilor, care le consumau ca delicatesă. Consumul de rapane a intrat recent în dieta noastră, deși la prima vedere ar fi un obicei vechi românesc.
Diferența dintre rapane și stridii
Midiile și rapanele sunt singurele fructe de mare de pe litoralul românesc. Deși în cărțile de bucate există multe rețete și trimiteri la stridii, din punct de vedere biologic, este dovedit că rapanele nu au legătură cu stridiile. Stridiile au o tradiție mult mai îndelungată. La fel ca stridiile, rapanele pot fi un excelent ingredient în combinații de salate.
Ce gust au rapanele
Secretul rapanelor este că trebuie să fie gătite corect. Atunci gustul preparatului va fi cu adevărat original. Rapanele intră în categoria fructelor de mare și, alături de gustul extraordinar, conferă și numeroase beneficii pentru organismul uman.
Rețetă de rapane pane
Ingrediente:
- rapani - 1 kg/partea cărnoasă a rapanei;
- făină - pentru panare;
- ouă - 4 buc;
- bere - 200 ml;
- sare;
- piper;
- suc de lămâie;
Mod de preparare:
Folosește un cuțit ascuțit pentru a îndepărta partea cărnoasă a cochiliei. Apoi le spălați și le puneți într-o cratiță cu apă la fiert timp de aproximativ 15 minute, dar nu mai mult, pentru că vor deveni dure.
Bateți ouăle cu berea și făina într-o pastă groasă - un tip de aluat de tort rar. Fiecare bucată de carne se ia cu o furculiță și se înmoaie în pesmet și apoi se pune într-o tigaie cu ulei încins. Se prăjește până devine auriu.
Îi puteți apoi condimenta cu sare, piper și suc de lămâie. Sunt un aperitiv grozav, încercați!
Cum se fac rapanele pe plită
Multe persoane visează la rapane pe plită. Problema este că puțini oameni au acasă o plită / așa că puteți folosi o tigaie, este perfectă. Când cumpărați rapanele, sunt, în general, deja spălate și curățate. Le tăiați în felii subțiri și le asezonați cu sare și piper. Încingeți bine o tigaie antiaderentă cât mai mare și întinsă (nu tip wok), la foc maxim. Adăugați puțin ulei de măsline. Adăugați feliile de rapane. Prăjiți câteva minute, amestecând din când în când. După ce se evaporă apa lasată și încep să se rumenească, adăugați o bucată generoasă de unt. Amestecați și mai lăsați pe foc până se evaporă apa din unt (dispare spuma albă). Adăugați usturoi stors, pătrunjel tocat, opriti focul și puneți în farfurii.
Alte retete cu rapane
Rapane cu sos și usturoi
Ingrediente:
- 500 g rapane (proaspete sau congelate)
- 4-5 căței mari de usturoi (sau mai mulți, după gust)
- 150-200 ml vin alb sec
- 100 g unt
- 1 legătură pătrunjel
- zeama de la o lămâie
- sare, piper
- 1 ardei iute tocat fin
Mod de preparare:
După ce au fost în prealabil prefierte, se scoate carnea din cochilii şi se curăţă. Ca şi în cazul midiilor, şi rapănele se spală şi se curăţa. Spre deosebire de carnea de midii, carnea de rapane se freacă bine cu sare grunjoasă de câteva ori şi se clăteşte apoi cu apă rece.
Puteţi adăuga peste acestea zeama de la o lămâie şi puţin piper.
Pentru un gust mai bun, bucăţile de carne de rapane se vor lăsa aproximativ o oră în vin alb/roşu ( după preferinţă).
Încingeți o tigaie și adăugăți untul cât să acopere fundul tigăii, iar apoi adăugați rapanele și le sotați. Când capătă o culoare ușor aurie și au o ușoară crustă adăugăm usturoiul zdrobit.
După ce rapanele absorb toată grăsimea, turnăm vinul și fierbem la foc mare până se evaporă alcoolul.
Adăugăm ardeiul iute tăiat fin după preferința fiecăruia .
Stingem focul și presărăm pătrunjelul mărunțit, zeama de lămâie, sarea și piperul
Servim cât e cald, cu sos cu tot și cu felii de pâine prăjită alături!
Citește și REȚETE cu fructe de mare: Scoici aburite, în bere