Ce trebuie să bagi în borcanele cu murături după două săptămâni ca să nu facă floare. Este vorba de doar un ingredient
În scurt timp vine sezonul murăturilor și multe gospodine își doresc să pregătească pentru iarnă murături gustoase. Însă, pentru a le păstra în aceeași stare până la iarnă, trebuie să țină cont de câteva trucuri, pentru a arăta ca murăturile pregătite de profesioniști.
- Murături la borcan
- Ce să faci să rămână zeama limpede peste iarnă
În scurt timp vine sezonul murăturilor și multe gospodine își doresc să pregătească pentru iarnă murături gustoase. Însă, pentru a le păstra în aceeași stare până la iarnă, trebuie să țină cont de câteva trucuri, pentru a arăta ca murăturile pregătite de profesioniști.
Una dintre cele mai mari provocări pentru gospodinele care pun murărturi, în această perioadă, este să le pregătească în așa fel încât zeama să rămână limpede și să nu facă floare. Pentru asta, trebuie să adăugăm un nou îngredient secret, pe lângă cele pe care le știe lumea. Pregătirea saramurii reprezintă o etapă împortantă atunci când punem murături, de aceea trebuie să ne asigurăm că o preparăm corect.
Așadar, după ce am pus murăturile, îndiferent dacă sunt castraveți, gogonele sau pepene murat, trebuie să le depozităm într-un loc răcoros și uscat. Pentru a-și menține saramura limpede, după două săptămâni, trebuie să adăugăm și o pastilă de aspirină. Aspirina este utilă și pentru murături pentru a nu face floare pe deasupra. După ce am adăugat aspirina, putem să le depozităm la loc, pentru a sta acolo până la iarnă.
În afară de castraveți și gogoșari, o altă rețetă de murături preferată de români sunt cele asortate la borcan. Haideți să vedem de ce ingrediente avem nevoie și cum se prepară.
Ingrediente
- 3 kg de pătlăgele
- căpățână de conopidă
- 5 morcovi
- căpățână de țelină și frunze de țelină
- sfeclă roșie
- 4 bucăți de hrean
- 2 ardei iuți
- căpățână de usturoi
- 4 mere sau gutui
- boabe de piper
- boabe de muștar
- frunze de dafin
- frunze de vișin
- bețe de mărar
- sare neiodată
Mod de preparare
Prima dată spălăm gogonelele și le punem la scurs, curățăm morcovii, sfecla și țelina și le tăiem felii. Apoi, trebuie să curățăm hreanul și să îl tăiem pe lung, în fâșii subțiri. Sterilizăm borcanele în prealabil, apoi punem în ele bețe și frunze de țelină. Așezăm legumele asortate, ca să stea strânse și să încapă cât mai multe într-un borcan. Printre legume putem să mai băgăm câte un cățel de usturoi, hrean, pentru un plus de aromă, apoi pregătim saramura pentru murături.
Pentru saramură avem nevoie de apă, care se pune la fiert. Iar la un litru de apă se pune o lingură de sare grunjoasă, apoi se adaugă în apă foile de dafin, boabele de piper și de muștar. Saramura este gata după ce apa dă în clocot și se dizvolă sarea, o mai lăsăm câteva minute, apoi o luăm de pe foc. După ce o turnăm călduță peste murături, punem deasupra lor și frunzele de vișin, ca murăturile să stea băgate în saramură.
Ultimul pas este să le punem capacele, să le depozităm într-un loc uscat și răcoros. Trebuie să ne amintim ca peste două săptămăni să adăugăm aspirina, ca acestea să nu facă floare și zeama lor să fie limpede și clară.