Cu ce se acrește ciorba de legume, de văcuță sau de pește. Sfaturi pentru toate tipurile de ciorbă
Dacă vara ciorbele sunt înlocuite cu supe, în sezonul rece, ciorbele sunt la mare căutare, iar pentru un gust delicios este nevoie de câteva ingrediente cu care să acrește preparatul. Fie că este vorba despre lămâie, roșii la conservă sau borș, există câteva reguli de care este bine ca gospodinele să țină cont.
- Cu ce se acrește ciorba de legume, de văcuță sau de pește
- Sfaturi pentru toate tipurile de ciorbă
Există câteva ingrediente cu care poți acri ciorbele, cu care nu vei da greș. Printre acestea se numără sucul de lămâie sau de lime, roșii, iar pentru cei care preferă un gust acru mai intens, zeama de la murături poate fi varianta ideală.
Cu ce se acrește ciorba de legume
În cazul ciorbei de legume, ciorbele pot fi acrite cu ajutorul roșiilor la conservă. Nu numai că va da gust preparatului, dar specialiștii spun că este indicat să existe și un ingredient care să dea gustul puțin acru ciorbei. Roșiile conțin licopen carotenoid, un antioxidant, care are efecte pozitive asupra organismului.
O altă variantă este de a acri ciorba cu sucul de lămâie sau de lime. De cele mai multe ori, în Banat, ciorbele sunt acrite în acest fel și este recomandat ca sucul să fie adăugat atunci când ciorba este aproape gata și să fie amestecat cu două polonice de lichid.
Cu ce se poate acri ciorba de văcuță
În cazul ciorbei de văcuță, ciorba poate fi acrită fie cu lămâie, sos de roșii sau iaurt, în special laupte bătut sau lapte acru. Dacă optezi pentru varianta în care acrești ciorba cu iaurt, este indicat să îl adaugi treptat, dar nu înainte de a amesteca iaurtul cu puțin lichid fierbinte.
Ce poți folosi pentru a acri ciorba de pește
Un alt ingredient care te poate ajuta să acrești ciorba este oțetul. Ce-i drept, nu este folosit atât de des, ci în special preparatelor din Transilvania și Dobrogea. Doar că, nu se potrivește decât în cazul anumitor tipuri de preparate, în special pentru ciorbele de pește și uneori carne, cum ar fi ciorba rădăuțeană și ciorba de burtă. Este indicat să fie adăugat la final.
Cu ce se acrește ciorba de burtă sau rădăuțeană
Ciorba de burtă sau ciorba rădăuțeană mai poate fi acrită cu lămâie. În același preparat poate fi adăugat și oțetul. Lâmâia poate fi adăugată la final, atunci când ciorba este deja gata, în timp ce oțetul trebuie pus atunci când ciorba este pe foc și amestecată cu puțin lichid fierbinte.
Cu ce se acrește ciorba pentru bebeluși și copii
Ciorbele pentru bebeluși sau copii pot fi acrite fie cu puțin borș, zeamă de lămâie sau iaurt. Dacă optezi pentru prima variantă, este indicat să ceri sfatul medicului pediatru. Sucul de la lămâie sau iaurtul pot fi adaugăte în meniul copilului, dar la fel cu acordul specialistului.