Cum faci dulceață de caise întregi. Rețeta simplă și rapidă
Este sezonul în care gospodinele pregătesc tot felul de bunătăți pentru a le avea în cămară, pentru iarnă. Dulceața de caise este unul dintre preparatele delicioase care nu trebuie să lipsească de pe rafturi. Fie că o consumăm simplă, la prăjituri sau clătite, acesta este un desert gustos și parfumat. În funcție de preferințe, se poate face dulceață de caise întregi, cu sâmburi sau fără. Rețeta simplă și rapidă.
- Cum faci dulceață de caise întregi
- Rețeta simplă și rapidă
Gospodinele care fac această rețetă de dulceață spun că neapărat trebuie păstrat miezul sâmburilor de caise, pentru a avea un gust autentic. Așadar, dacă doriți să vă iasă o dulceață plină de bucăți de caisă înconjurate de un sirop gros, bine legat, care să aibă o culoare superbă, deschisă, o aromă fantastică și un gust sublim, trebuie să o preparați în felul următor.
Rețetă de dulceață de caise întregi
Ingrediente:
- 2 kilograme de caise
- 1,6 kilograme zahăr
- sucul de la o lămâie mare
- 1 lingură esență de migdale (opțional)
Mod de preparare:
Se spală bine caisele şi se aleg fructele coapte și parfumate, dar care sunt în stare bună, fără lovituri sau porțiuni stricate.
Într-o oală de aproximativ 7-8 litri se pun caisele cu zahărul şi zeama de lămâie, peste care se adaugă o cană de apă. Este important ca oala în care fierb caisele să fie înaltă, pentru că dulceața se va umfla și riscul să dea pe foc este destul de mare. Oala se pune la foc mic timp de aproximativ 50 de minute.
Atunci când facem dulceață de caise trebuie să amestecăm constant, dar cu mare atenție, pentru a nu zdrobi fructele.
Pentru a vedea când dulceața este legată, se pune o picătură din compoziția din oală pe o farfurioară şi dacă stă ca o bobiţă este gata. Dacă se întinde și este încă foarte fluidă, se mai lasă la fiert.
După ce s-a luat dulceaţa de caise de pe foc se mai lasă maximum 5 minute, iar mai apoi se va pune în borcane sterilizate. Acestea se întorc cu gura în jos până se răcesc.
Ce beneficii are dulceața de caise
Caisele sunt cultivate de secole in China si Europa, grecii fiind cei care le-au adus de pe teritoriul Armeniei. Se spune despre ele că sunt fuctele zeilor, și chiar au devenit ofrande pentru zei. Mai mult, se credea că cei care consumă aceste fructe vor avea un trup tânăr și viguros și o minte ageră, până la vârste înaintate.
Caisele au multiple beneficii pentru sănătate. De exemplu, compotul de caise relaxează mușchii și ajută în timpul constipației. Fructele scapă în mod activ corpul de metale grele în caz de intoxicație. De asemenea, medicii sunt conștienți de proprietățile anti-cancer ale caisei.
Componentele de caise accelerează formarea sângelui și cresc nivelul hemoglobinei în sânge . Aceasta mărește rezistența organismului și atenuează efectele anemiei. De asemenea, utilizarea pulpei de caise este importantă pentru avitaminoză, obezitate, boli de inimă și afecțiuni renale. Compoziția fructului are un efect pozitiv asupra activității creierului și a memoriei, ceea ce face ca fructele să devină o parte importantă a dietei lucrătorilor din domeniul cunoașterii, studenților și elevilor.
Sucul de fructe este recomandat pentru aciditatea scăzută a stomacului, pentru tulburările intestinale. Proprietățile bactericide ale băuturii se descurcă cu procesele de putrefacție. Sucul este bogat în vitamine, și pentru a satisface nevoile de zi cu zi pentru ei suficient pentru a bea 0, 5-1 sticlă.
În medicina orientală, tusele sunt fabricate din cariere de caise, care sunt prescrise pentru bronșită, laringită, traheită și astm.
Citește și Rețetă de dulceață de pepene galben, pere și portocale. Un deliciu pentru cămară