Live acum
Prime time 19:00/ Petrecem in familie (r)
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată

Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată

Publicat pe 18.10.2021 la 12:37 Actualizat pe 18.10.2021 la 12:40

Domeniul culinar din România a fost zguduit de un scandal de proporții între celebra Jamila și bucătăreasa Laura Laurențiu, în urmă cu puțin timp. Prima a ajuns s-o dea în judecată pe cealaltă pentru o rețetă de ecler la tavă. După ce a fost acuzată de colega de breaslă că a furat rețeta, Jamila a vrut să-și facă dreptate, dar judecătorii nu i-au dat câștig de cauză. Iată cum pregătești cel mai bun ecler la tavă, după rețeta de la care a  început conflictul!

Jamila a pierdut procesul

Unsplash

Rețeta de ecler la tavă le-a adus pe Jamila și Laura Laurențiu în instanță, dar oare cât de bun este acest desert?! Aparent, foarte bun, datorită ingredientelor folosite. Rețeta are la bază aluat clasic de choux și una dintre cremele derivate din crema de vanilie de patiserie, și anume crema diplomat.

Rețetă pentru cel mai bun ecler la tavă, cea pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au judecat

Ingrediente

Aluatul pentru blatul de ecler:
- 150 de grame de făină
- 150 de ml. de apă
- 150 ml. de lapte
- 150 grame de unt cu 80% grăsime
- 1 praf de sare și 5 ouă

Crema de vanilie:
- 500 ml. lapte
- 6 gălbenușuri
- 150 grame de zahăr
- 50 grame de făină
- 2 linguri extract de vanilie
- 400 grame smântână pentru frișcă
- 10 grame de gelatină.

Ganache de ciocolată:
- 200 grame smântână pentru frișcă
- 150 grame de ciocolată cu 54% cacao.

În plus: 600 de grame de smântână pentru frișcă, 50 de grame de zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare ecler la tavă

Prepararea blatului

Se va începe cu blatul din pate-a-chou (compoziție de bază pentru ecler). Pornești cuptorul și îl setezi la 200°C. Pune apa, laptele, sarea și untul pe foc, într-o cratiță. Când lichidul dă în clocot adaugă toată făina deodată. Amestecă până când pe fundul cratiței se formează o pojghiță albicioasă, semn că aluatul a pierdut deja suficientă apă (la aproximativ patru minute după adăugarea făinii). Pentru a se răci mai repede, răstoarnă aluatul din cratiță într-un castron.

După ce aluatul opărit s-a răcit până la temperatura camerei, adaugă treptat ouăle, mixând viguros după fiecare ou adăugat. Reține că nu trebuie să adaugi un ou până ce precedentul nu a fost complet înglobat în aluat. Răzuiește pereții vasului de câteva ori, mixând de fiecare dată, ca să obții un aluat omogen.

Pregătește o tavă non aderentă cu dimensiunea de 26 x 38 cm, pe care ai uns-o peste tot cu o peliculă fină de ulei. Răstoarnă aluatul în tavă și cu ajutorul unei spatule sau pur și simplu cu degetele unse cu ulei întinde într-un strat pe cât posibil uniform ca grosime, formând și o mică bordură pe pereții laterali ai tăvii. Bagă imediat la cuptor și coace timp de 30-35 de minute, la 200 de grade Celsius, până ce aluatul e brun auriu și bine uscat. Scoate-l din tavă și lasă-l pe un grătar, ca să se răcească.

Crema pentru eclere la tavă

Cu blatul la răcit, este timpul să pregătești crema de vanilie, urmând instrucțiunile de AICI. După ce a fiert și s-a îngroșat, răstoarnă crema de vanilie într-un castron. Separat, pune 10 grame de gelatină la hidratat cu apă foarte rece. După ce gelatina s-a hidratat, stoarce-o bine și încorporează în crema caldă la 40 de grade.

Bate frișca din cele 400 de grame de smântână pentru frișcă și 1/3 din cantitatea de frișcă bătută, adaugă peste cremă și amestecă, după care adaugă și restul de frișcă bătută și omogenizează bine.

Așază blatul de ecler răcit în tava în care s-a copt și toarnă deasupra crema, nivelând-o bine cu o spatulă sau cuțit. Bagă prăjitura la congelator pentru 20 de minute.

Stratul de ganache

Fierbi într-un castron smântâna pentru frișcă prevăzută pentru ganache-ul de ciocolată și adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Așteapți 3 minute, apoi amesteci până la dizolvare. Scoate prăjitura Ecler la tavă din congelator și distribuie deasupra cremei ganache-ul, din care păstrezi 3 linguri deoparte pentru decor. Din nou bagă tava la congelator.

Pune smântâna foarte rece într-un castron și bate-o cu mixerul la viteză mare, până când începe să se întărească, adaugă zahărul pudră și continua să o bați, până când se întărește bine de tot.

Pune frișca bătută deasupra stratului de ganache de ciocolată, nivelează și se stropește cu cele 3 linguri de ganache păstrate. Dă prăjitura Ecler la tavă la frigider minimum 3 ore înainte de servire. Așa vei savura cel mai bun ecler la tavă, potrivit blogului Laurei Laurențiu.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz intern
Giulia de la Power Couple își sărbătorește mama. Ce mesaj emoționant a transmis fosta concurentă pentru cea care i-a dat viață / FOTO
  • Giulia de la Power Couple își sărbătorește mama
  • Mesajul emoționant transmis de fosta concurentă pentru cea care i-a dat viață
Stiri interne
Locul din România unde a nins în luna mai! Suntem aproape la finalul primăverii, dar pe pământ s-a depus un strat de zăpadă de 10 centimetri / FOTO
  • A nins în România, în luna mai
  • Stratul de zăpadă a ajuns la 10 centimetri
Emisiuni TV
Ce spune Dan Alexa despre imaginile cu încă soția lui surprinsă acasă la Alex Bodi. Antrenorul și Andrada erau împreună de 5 ani de zile 
  • Dan Alexa reacționează după ce soția lui a fost filmată la Alex Bodi acasă
  • Ce a transmis antrenorul
Showbiz intern
Ce spune Carmen Harra despre noul papă. Ce semnificație ascunsă are data de naștere a suveranului pontif
  • Carmen Harra face previziuni despre noul papă
  • Ce transmite data nașterii sale
Horoscop zilnic
Horoscop sâmbătă, 10 mai 2025: Scorpionii au o zi norocoasă
  • Horoscopul zilei de sâmbătă, 10 mai 2025
  • Ce ne-au pregătit astrele pentru ziua de sâmbătă
  • Vezi cum stai în materie de bani, dragoste, sănătate și noroc
Showbiz intern
Nicolai Tand a terminat renovarea casei din Maramureș. Cum arată acum locuința / FOTO
  • Nicolai Tand și soția lui au renovat casa din Maramureș, transformată în pensiune
  • Cum arată acum locuință
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Cele mai bune prietene, moarte pe iarbă, ţinându-se de mână, după un accident cumplit. "Cadou" de majorat le va fi piatra funerară după tragedia din Irlanda
recomandare pe as.ro
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Romania TV
Vestea momentului în showbiz! S-au DESPĂRȚIT! El a făcut anunțul: Decizia nu este rezultatul unui conflict, ci e o înțelegere matură
Romania TV
Mario Iorgulescu a EVADAT și riscă trei ani de închisoare în plus. Este dat în urmărire internațională
recomandare pe antena3.ro
La 6 ani a fost declarată „cea mai frumoasă fetiță din lume”. Acum, la 24 de ani Thylane Blondeau arată cu totul diferit
recomandare pe antena3.ro
O româncă a dispărut în mod misterios la Londra, în urmă cu 7 ani. Acum, fiicele și poliția fac un nou apel
recomandare pe antena3.ro
Descoperire arheologică inedită în deșertul Sinai: Au fost găsite cercuri bizare de copaci care duc la o fortăreață din Egiptul Antic
recomandare pe playtech.ro
Cum să dublezi producția de castraveți punând un singur ingredient natural peste plante
recomandare pe playtech.ro
Zonele preferate de căpușe în curte și grădină. Cum le identifici și le elimini
recomandare pe redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
recomandare pe redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul
recomandare pe Ciao.ro
Vedetele din România care s-au călugărit. Au renunțat la celebritate pentru o viață în rugăciune
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
recomandare pe bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
recomandare pe bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
recomandare pe dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
recomandare pe dailybusiness.ro
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
recomandare pe Jurnalul.ro
3 zodii dure care tânjesc în secret după dragoste
recomandare pe a1.ro
Cum arată sora lui Valeriu Ilisie din "Iubire cu Parfum de Lavandă". Cei doi frați postează des imagini împreună