Live acum Mireasa. Direct din culise
Prime time 19:00 Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată

Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată

Publicat pe 18.10.2021 la 12:37 Actualizat pe 18.10.2021 la 12:40

Domeniul culinar din România a fost zguduit de un scandal de proporții între celebra Jamila și bucătăreasa Laura Laurențiu, în urmă cu puțin timp. Prima a ajuns s-o dea în judecată pe cealaltă pentru o rețetă de ecler la tavă. După ce a fost acuzată de colega de breaslă că a furat rețeta, Jamila a vrut să-și facă dreptate, dar judecătorii nu i-au dat câștig de cauză. Iată cum pregătești cel mai bun ecler la tavă, după rețeta de la care a  început conflictul!

Jamila a pierdut procesul

Unsplash

Rețeta de ecler la tavă le-a adus pe Jamila și Laura Laurențiu în instanță, dar oare cât de bun este acest desert?! Aparent, foarte bun, datorită ingredientelor folosite. Rețeta are la bază aluat clasic de choux și una dintre cremele derivate din crema de vanilie de patiserie, și anume crema diplomat.

Rețetă pentru cel mai bun ecler la tavă, cea pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au judecat

Ingrediente

Aluatul pentru blatul de ecler:
- 150 de grame de făină
- 150 de ml. de apă
- 150 ml. de lapte
- 150 grame de unt cu 80% grăsime
- 1 praf de sare și 5 ouă

Crema de vanilie:
- 500 ml. lapte
- 6 gălbenușuri
- 150 grame de zahăr
- 50 grame de făină
- 2 linguri extract de vanilie
- 400 grame smântână pentru frișcă
- 10 grame de gelatină.

Ganache de ciocolată:
- 200 grame smântână pentru frișcă
- 150 grame de ciocolată cu 54% cacao.

În plus: 600 de grame de smântână pentru frișcă, 50 de grame de zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare ecler la tavă

Prepararea blatului

Se va începe cu blatul din pate-a-chou (compoziție de bază pentru ecler). Pornești cuptorul și îl setezi la 200°C. Pune apa, laptele, sarea și untul pe foc, într-o cratiță. Când lichidul dă în clocot adaugă toată făina deodată. Amestecă până când pe fundul cratiței se formează o pojghiță albicioasă, semn că aluatul a pierdut deja suficientă apă (la aproximativ patru minute după adăugarea făinii). Pentru a se răci mai repede, răstoarnă aluatul din cratiță într-un castron.

După ce aluatul opărit s-a răcit până la temperatura camerei, adaugă treptat ouăle, mixând viguros după fiecare ou adăugat. Reține că nu trebuie să adaugi un ou până ce precedentul nu a fost complet înglobat în aluat. Răzuiește pereții vasului de câteva ori, mixând de fiecare dată, ca să obții un aluat omogen.

Pregătește o tavă non aderentă cu dimensiunea de 26 x 38 cm, pe care ai uns-o peste tot cu o peliculă fină de ulei. Răstoarnă aluatul în tavă și cu ajutorul unei spatule sau pur și simplu cu degetele unse cu ulei întinde într-un strat pe cât posibil uniform ca grosime, formând și o mică bordură pe pereții laterali ai tăvii. Bagă imediat la cuptor și coace timp de 30-35 de minute, la 200 de grade Celsius, până ce aluatul e brun auriu și bine uscat. Scoate-l din tavă și lasă-l pe un grătar, ca să se răcească.

Crema pentru eclere la tavă

Cu blatul la răcit, este timpul să pregătești crema de vanilie, urmând instrucțiunile de AICI. După ce a fiert și s-a îngroșat, răstoarnă crema de vanilie într-un castron. Separat, pune 10 grame de gelatină la hidratat cu apă foarte rece. După ce gelatina s-a hidratat, stoarce-o bine și încorporează în crema caldă la 40 de grade.

Bate frișca din cele 400 de grame de smântână pentru frișcă și 1/3 din cantitatea de frișcă bătută, adaugă peste cremă și amestecă, după care adaugă și restul de frișcă bătută și omogenizează bine.

Așază blatul de ecler răcit în tava în care s-a copt și toarnă deasupra crema, nivelând-o bine cu o spatulă sau cuțit. Bagă prăjitura la congelator pentru 20 de minute.

Stratul de ganache

Fierbi într-un castron smântâna pentru frișcă prevăzută pentru ganache-ul de ciocolată și adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Așteapți 3 minute, apoi amesteci până la dizolvare. Scoate prăjitura Ecler la tavă din congelator și distribuie deasupra cremei ganache-ul, din care păstrezi 3 linguri deoparte pentru decor. Din nou bagă tava la congelator.

Pune smântâna foarte rece într-un castron și bate-o cu mixerul la viteză mare, până când începe să se întărească, adaugă zahărul pudră și continua să o bați, până când se întărește bine de tot.

Pune frișca bătută deasupra stratului de ganache de ciocolată, nivelează și se stropește cu cele 3 linguri de ganache păstrate. Dă prăjitura Ecler la tavă la frigider minimum 3 ore înainte de servire. Așa vei savura cel mai bun ecler la tavă, potrivit blogului Laurei Laurențiu.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Dan Ciotoi dă startul unei petreceri de milioane, sâmbătă, de la ora 19:00, la „Petrecem în familie” cu Mirela Vaida
  • Dan Ciotoi dă startul unei petreceri de milioane
  • Sâmbătă, de la ora 19:00, la „Petrecem în familie” cu Mirela Vaida
Showbiz intern
Cum și-a petrecut Ioana State ziua de naștere. Comedianta și invitații săi s-au distrat pe ploaie
  • Ioana State și-a sărbătorit ziua de naștere
  • Cum s-a distrat comedianta împreună cu invitații ei
Emisiuni TV
Doru Cica, despre ritualurile care îţi pot transforma viaţa, sâmbătă, la “Lumea nevăzută”
  • Doru Cica, despre ritualurile care îţi pot transforma viaţa
  • Declarații sâmbătă, la “Lumea nevăzută”
Emisiuni TV
Avocatul lui Toto Dumitrescu, primele declarații după ce s-a aflat că actorul era drogat la volan în momentul accidentului
  • Ce urmează să se întâmple cu Toto Dumitrescu
  • Avocatul actorului a făcut declarații la Știrile Antena Stars
Showbiz intern
Oana Roman, revoltată, pe rețelele sociale. Vedeta a fost scoasă din minți de agențiile de turism
  • Oana Roman, enervată de agențiile de turism
  • Ce a explicat vedeta
Sport
Fiul unui fost sportiv celebru și-a luat viața! Băiatul avea doar 17 ani
  • Fiul adversarului lui Leonard Doroftei a murit la doar 17 ani
  • Bodyguardul său a confirmat vestea
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Satul cu 8 locuitori, bijuteria ascunsă din Harghita, caută noi rezidenţi. Oamenii vin aici pentru linişte
recomandare pe as.ro
După ce a strâns peste 100.000 de euro de ziua lui, David Popovici face un alt gest uriaş de ajutor!
Romania TV
Ce iarnă anunţă SUPERCICLONUL din aceste zile. Elena Mateescu, Florinela Georgescu şi Roxana Bojariu au analizat hărţile
Romania TV
Codul Roşu continuă, ce se întâmplă cu şcolile în Bucureşti de joi. Ministrul Educaţiei a făcut anunţul oficial
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Cum se calculează pensia dacă ai lucrat în grupa a II-a de muncă
recomandare pe playtech.ro
Ce avantaje ai dacă ai lucrat în grupa I de muncă – anii de reducere și punctele suplimentare
recomandare pe redactia.ro
Alertă în Europa! Polonia ridică avioane de luptă! Aeroportul din Vilnius s-a închis
recomandare pe redactia.ro
Doliu în lumea filmului. S-a stins un actor iubit de mulți români
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
FOTO. Prezentatoarea TV generată cu AI e noua senzație a Ligii Campionilor. Costă o avere imaginile cu ea
recomandare pe bzi.ro
Aroganță de milionar din partea Irinei Columbeanu! S-a afișat cu o geantă care costă cât o garsonieră! – GALERIE FOTO
recomandare pe bzi.ro
Ce ar alege Irina Columbeanu între bani și iubire: „Sunt la fel de norocoasă precum mama mea!”
recomandare pe dailybusiness.ro
Criza de la CFR Călători se adânceşte! Circulaţia trenurilor companiei de stat ar putea fi întreruptă începând cu data de 7 octombrie
recomandare pe dailybusiness.ro
România va produce drone defensive împreună cu Ucraina pentru apărarea Flancului Estic al NATO
recomandare pe Jurnalul.ro
Cele 5 zodii norocoase ale săptămânii 6–12 octombrie 2025: putere, iubire și transformare
recomandare pe a1.ro
Cine e Victoria Răileanu, actrița din serialul Iubire cu parfum de lavandă. Ce spune despre noul ei rol