Live acum
Prime time 19:00 Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată

Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată

Publicat pe 18.10.2021 la 12:37 Actualizat pe 18.10.2021 la 12:40

Domeniul culinar din România a fost zguduit de un scandal de proporții între celebra Jamila și bucătăreasa Laura Laurențiu, în urmă cu puțin timp. Prima a ajuns s-o dea în judecată pe cealaltă pentru o rețetă de ecler la tavă. După ce a fost acuzată de colega de breaslă că a furat rețeta, Jamila a vrut să-și facă dreptate, dar judecătorii nu i-au dat câștig de cauză. Iată cum pregătești cel mai bun ecler la tavă, după rețeta de la care a  început conflictul!

Jamila a pierdut procesul

Unsplash

Rețeta de ecler la tavă le-a adus pe Jamila și Laura Laurențiu în instanță, dar oare cât de bun este acest desert?! Aparent, foarte bun, datorită ingredientelor folosite. Rețeta are la bază aluat clasic de choux și una dintre cremele derivate din crema de vanilie de patiserie, și anume crema diplomat.

Rețetă pentru cel mai bun ecler la tavă, cea pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au judecat

Ingrediente

Aluatul pentru blatul de ecler:
- 150 de grame de făină
- 150 de ml. de apă
- 150 ml. de lapte
- 150 grame de unt cu 80% grăsime
- 1 praf de sare și 5 ouă

Crema de vanilie:
- 500 ml. lapte
- 6 gălbenușuri
- 150 grame de zahăr
- 50 grame de făină
- 2 linguri extract de vanilie
- 400 grame smântână pentru frișcă
- 10 grame de gelatină.

Ganache de ciocolată:
- 200 grame smântână pentru frișcă
- 150 grame de ciocolată cu 54% cacao.

În plus: 600 de grame de smântână pentru frișcă, 50 de grame de zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare ecler la tavă

Prepararea blatului

Se va începe cu blatul din pate-a-chou (compoziție de bază pentru ecler). Pornești cuptorul și îl setezi la 200°C. Pune apa, laptele, sarea și untul pe foc, într-o cratiță. Când lichidul dă în clocot adaugă toată făina deodată. Amestecă până când pe fundul cratiței se formează o pojghiță albicioasă, semn că aluatul a pierdut deja suficientă apă (la aproximativ patru minute după adăugarea făinii). Pentru a se răci mai repede, răstoarnă aluatul din cratiță într-un castron.

După ce aluatul opărit s-a răcit până la temperatura camerei, adaugă treptat ouăle, mixând viguros după fiecare ou adăugat. Reține că nu trebuie să adaugi un ou până ce precedentul nu a fost complet înglobat în aluat. Răzuiește pereții vasului de câteva ori, mixând de fiecare dată, ca să obții un aluat omogen.

Pregătește o tavă non aderentă cu dimensiunea de 26 x 38 cm, pe care ai uns-o peste tot cu o peliculă fină de ulei. Răstoarnă aluatul în tavă și cu ajutorul unei spatule sau pur și simplu cu degetele unse cu ulei întinde într-un strat pe cât posibil uniform ca grosime, formând și o mică bordură pe pereții laterali ai tăvii. Bagă imediat la cuptor și coace timp de 30-35 de minute, la 200 de grade Celsius, până ce aluatul e brun auriu și bine uscat. Scoate-l din tavă și lasă-l pe un grătar, ca să se răcească.

Crema pentru eclere la tavă

Cu blatul la răcit, este timpul să pregătești crema de vanilie, urmând instrucțiunile de AICI. După ce a fiert și s-a îngroșat, răstoarnă crema de vanilie într-un castron. Separat, pune 10 grame de gelatină la hidratat cu apă foarte rece. După ce gelatina s-a hidratat, stoarce-o bine și încorporează în crema caldă la 40 de grade.

Bate frișca din cele 400 de grame de smântână pentru frișcă și 1/3 din cantitatea de frișcă bătută, adaugă peste cremă și amestecă, după care adaugă și restul de frișcă bătută și omogenizează bine.

Așază blatul de ecler răcit în tava în care s-a copt și toarnă deasupra crema, nivelând-o bine cu o spatulă sau cuțit. Bagă prăjitura la congelator pentru 20 de minute.

Stratul de ganache

Fierbi într-un castron smântâna pentru frișcă prevăzută pentru ganache-ul de ciocolată și adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Așteapți 3 minute, apoi amesteci până la dizolvare. Scoate prăjitura Ecler la tavă din congelator și distribuie deasupra cremei ganache-ul, din care păstrezi 3 linguri deoparte pentru decor. Din nou bagă tava la congelator.

Pune smântâna foarte rece într-un castron și bate-o cu mixerul la viteză mare, până când începe să se întărească, adaugă zahărul pudră și continua să o bați, până când se întărește bine de tot.

Pune frișca bătută deasupra stratului de ganache de ciocolată, nivelează și se stropește cu cele 3 linguri de ganache păstrate. Dă prăjitura Ecler la tavă la frigider minimum 3 ore înainte de servire. Așa vei savura cel mai bun ecler la tavă, potrivit blogului Laurei Laurențiu.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Emisiuni TV
Asia Express, 11 noiembrie 2025. Care sunt cele două echipe finaliste ale sezonului 8
  • Două echipe s-au calificat în finala Asia Express, sezonul 8
  • Cum au reacționat echipele când au aflat
Emisiuni TV
Oana Lis a avut prima lecție de... balet! Soția lui Viorel Lis își dorește mai mult ca niciodată să slăbească
  • Oana Lis s-a apucat de balet
  • Cum a fost prima lecție
Emisiuni TV
Semifinala Asia Express, 11 noiembrie 2025. Olga Barcari, clipe dificile înainte de ultima etapă: ”Îmi era frică să mai pun gura”
  • Concurenții de la Asia Express au avut parte de ultima cursă înainte de finală
  • Ce probleme a avut Olga Barcari în semifinală
Stiri internationale
Un bărbat și-a înscenat înmormântarea dintr-un motiv surprinzător. Cum au aflat participanții că este viu
  • Un bărbat și-a înscenat înmormântarea
  • Cum a reacționat când oamenii s-au adunat să îl conducă pe ultimul drum
Emisiuni TV
Văduva lui Gheorghe Dinică, mărturisiri emoționante, la 16 ani de la moartea marelui actor "Soțul meu era bolnav..."
  • Gheorghe Dinică, comemorat la Spynews TV
  • Ce mărturisiri emoționante a făcut văduva marelui actor
Showbiz intern
Cum arată verighetele pe care le-au ales Francisca și TJ Miles. Au un design deosebit
  • Francisca și TJ Miles au devenit soț și soție
  • Cum arată verighetele pe care le poartă
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Împuşcat de poliţişti după ce şi-a atacat fosta iubită şi a devenit recalcitrant. Incident şocant în Galaţi
recomandare pe as.ro
Pariul incredibil făcut de milionarul de 34 de ani care construieşte un castel în România: “Ţăranii se închinau”
Romania TV
Fostul soț al Ștefaniei Szabo, principalul suspect în ancheta paralelă a colegilor doctoriței: Spunea că nu are liniște din cauza proceselor și a amenințărilor
Romania TV
Dr. Cristian Andrei, în mijlocul unui scandal sexual monstru. Cliente abuzate sexual în timpul ședințelor: "A inițiat un act sexual cu mine chiar în cabinet"
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Aplicaţia pe care orice călător Ryanair trebuie să o aibă instalată pe telefon din 12 noiembrie. Compania elimină complet biletele tipărite
recomandare pe playtech.ro
Cum să speli pilota acasă fără să strici mașina de spălat. Trucul este simplu
recomandare pe redactia.ro
Doliu în lumea teatrului românesc. A murit unul dintre cei mai importanți actori de la Teatrul Nottara
recomandare pe redactia.ro
Planul pus la cale de Dani Mocanu. De ce nu este găsit manelistul după ce a fost condamnat la închisoare cu executare
recomandare pe Ciao.ro
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Ce a văzut toată lumea după ce prezentatoarea TV s-a întins prea tare. „Mi s-a rupt bluza”
recomandare pe bzi.ro
Un medic legist aruncă bomba după moartea Ștefaniei Szabo: „Au cam început să se «aboneze» la farmaciile spitalelor!“
recomandare pe bzi.ro
Schimbare radicală de situație! Fratele Ștefaniei Szabo rupe tăcerea după moartea doctoriței!
recomandare pe dailybusiness.ro
Mihaela Bilic dezvăluie care sunt singurele mezeluri sănătoase din supermarketuri: „Astea sunt, aș spune, premium”
recomandare pe dailybusiness.ro
ANAF a luat în vizor organizatorii de nunți și evenimente. Peste 80 de companii vor fi verificate începând de luni
recomandare pe Jurnalul.ro
Tinerii fără nicio ocupație, mituiți de stat să se angajeze. Peste 5.000 de euro, pentru cei aflați la primul job
recomandare pe a1.ro
Cât a slăbit Dan Alexa în Asia Express: „Mă îngrășasem și nu-mi plăcea”. Concurentul a spus câte kilograme are acum