Live acum Viaţa fără filtru (r)
Prime time 19:00 Mireasa. Capriciile iubirii
Homepage » Beauty & Lifestyle » Retete » Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată

Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată

Publicat pe 18.10.2021 la 12:37 Actualizat pe 18.10.2021 la 12:40

Domeniul culinar din România a fost zguduit de un scandal de proporții între celebra Jamila și bucătăreasa Laura Laurențiu, în urmă cu puțin timp. Prima a ajuns s-o dea în judecată pe cealaltă pentru o rețetă de ecler la tavă. După ce a fost acuzată de colega de breaslă că a furat rețeta, Jamila a vrut să-și facă dreptate, dar judecătorii nu i-au dat câștig de cauză. Iată cum pregătești cel mai bun ecler la tavă, după rețeta de la care a  început conflictul!

Jamila a pierdut procesul

Unsplash

Rețeta de ecler la tavă le-a adus pe Jamila și Laura Laurențiu în instanță, dar oare cât de bun este acest desert?! Aparent, foarte bun, datorită ingredientelor folosite. Rețeta are la bază aluat clasic de choux și una dintre cremele derivate din crema de vanilie de patiserie, și anume crema diplomat.

Rețetă pentru cel mai bun ecler la tavă, cea pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au judecat

Ingrediente

Aluatul pentru blatul de ecler:
- 150 de grame de făină
- 150 de ml. de apă
- 150 ml. de lapte
- 150 grame de unt cu 80% grăsime
- 1 praf de sare și 5 ouă

Crema de vanilie:
- 500 ml. lapte
- 6 gălbenușuri
- 150 grame de zahăr
- 50 grame de făină
- 2 linguri extract de vanilie
- 400 grame smântână pentru frișcă
- 10 grame de gelatină.

Ganache de ciocolată:
- 200 grame smântână pentru frișcă
- 150 grame de ciocolată cu 54% cacao.

În plus: 600 de grame de smântână pentru frișcă, 50 de grame de zahăr pudră vanilat.

Mod de preparare ecler la tavă

Prepararea blatului

Se va începe cu blatul din pate-a-chou (compoziție de bază pentru ecler). Pornești cuptorul și îl setezi la 200°C. Pune apa, laptele, sarea și untul pe foc, într-o cratiță. Când lichidul dă în clocot adaugă toată făina deodată. Amestecă până când pe fundul cratiței se formează o pojghiță albicioasă, semn că aluatul a pierdut deja suficientă apă (la aproximativ patru minute după adăugarea făinii). Pentru a se răci mai repede, răstoarnă aluatul din cratiță într-un castron.

După ce aluatul opărit s-a răcit până la temperatura camerei, adaugă treptat ouăle, mixând viguros după fiecare ou adăugat. Reține că nu trebuie să adaugi un ou până ce precedentul nu a fost complet înglobat în aluat. Răzuiește pereții vasului de câteva ori, mixând de fiecare dată, ca să obții un aluat omogen.

Pregătește o tavă non aderentă cu dimensiunea de 26 x 38 cm, pe care ai uns-o peste tot cu o peliculă fină de ulei. Răstoarnă aluatul în tavă și cu ajutorul unei spatule sau pur și simplu cu degetele unse cu ulei întinde într-un strat pe cât posibil uniform ca grosime, formând și o mică bordură pe pereții laterali ai tăvii. Bagă imediat la cuptor și coace timp de 30-35 de minute, la 200 de grade Celsius, până ce aluatul e brun auriu și bine uscat. Scoate-l din tavă și lasă-l pe un grătar, ca să se răcească.

Crema pentru eclere la tavă

Cu blatul la răcit, este timpul să pregătești crema de vanilie, urmând instrucțiunile de AICI. După ce a fiert și s-a îngroșat, răstoarnă crema de vanilie într-un castron. Separat, pune 10 grame de gelatină la hidratat cu apă foarte rece. După ce gelatina s-a hidratat, stoarce-o bine și încorporează în crema caldă la 40 de grade.

Bate frișca din cele 400 de grame de smântână pentru frișcă și 1/3 din cantitatea de frișcă bătută, adaugă peste cremă și amestecă, după care adaugă și restul de frișcă bătută și omogenizează bine.

Așază blatul de ecler răcit în tava în care s-a copt și toarnă deasupra crema, nivelând-o bine cu o spatulă sau cuțit. Bagă prăjitura la congelator pentru 20 de minute.

Stratul de ganache

Fierbi într-un castron smântâna pentru frișcă prevăzută pentru ganache-ul de ciocolată și adaugă ciocolata ruptă în bucăți. Așteapți 3 minute, apoi amesteci până la dizolvare. Scoate prăjitura Ecler la tavă din congelator și distribuie deasupra cremei ganache-ul, din care păstrezi 3 linguri deoparte pentru decor. Din nou bagă tava la congelator.

Pune smântâna foarte rece într-un castron și bate-o cu mixerul la viteză mare, până când începe să se întărească, adaugă zahărul pudră și continua să o bați, până când se întărește bine de tot.

Pune frișca bătută deasupra stratului de ganache de ciocolată, nivelează și se stropește cu cele 3 linguri de ganache păstrate. Dă prăjitura Ecler la tavă la frigider minimum 3 ore înainte de servire. Așa vei savura cel mai bun ecler la tavă, potrivit blogului Laurei Laurențiu.

CITEȘTE ȘI:
În articolul
Cum pregătești cel mai bun ecler la tavă. Rețeta pentru care Jamila și Laura Laurențiu s-au dat în judecată
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Știri
Showbiz international
Kim Kardashian și-a transformat casa într-o pădure de brazi de Crăciun. Cum arată locuința divei
  • Kim Kardashian, decor spectaculos de Crăciun
  • Și-a transformat casa într-o pădure de brazi
Showbiz international
Sportiv celebru, în ipostaze șocante. Imaginile care i-au îngrijorat pe fani
  • Un sportiv celebru s-a postat în ipostaze șocante
  • Ce mesaj a transmis cunoscutul boxer
Emisiuni TV
Cătălin Botezatu împlinește mâine 59 de ani. Motivul pentru care în acest an nu își dorește să mai organizeze o petrecere
  • Cătălin Botezatu își sărbătorește mâine ziua de naștere
  • Va împlini 59 de ani
Emisiuni TV
Chefi la cuțite, 2 decembrie 2025. Coralia Florescu a fost la un pas de moarte. Povestea de viață a concurentei i-a impresionat pe jurați: „Doamne! Nu cred!”
  • Coralia Florescu a trăit un coșmar
  • Povestea de viață emoționantă a concurentei i-a impresionat pe jurați
Showbiz intern
Cum o cheamă, de fapt, pe Inna. Artista a dezvăluit de unde provine numele său de scenă
  • Cum o cheamă, de fapt, pe Inna
  • Cum a luat naștere numele său de scenă
Showbiz international
Miley Cyrus s-a logodit! Cine e bărbatul care a cerut-o de soție și cum arată inelul pe care i l-a pus pe deget
  • Miley Cyrus a spus „da”
  • Cine e bărbatul care i-a pus inelul pe deget
  • Cum arată bijuteria
Vezi toate știrile noi
Recomandări
recomandare pe observatornews.ro
Sectorul cărnii creşte pe hârtie, nu la raft. Cum s-a dublat piaţa fără ca românii să mănânce mai mult
recomandare pe as.ro
Au început cu un butic de 16 mp şi acum investesc milioane într-o afacere! Fac fericiţi sute de mii de români
Romania TV
Doliu uriaș în MApN, înainte de Ziua Națională! A murit Cătălin Emanuel Buculei! Bietul de el... era așa tânăr: Un camarad de nădejde și un adevărat coleg
Romania TV
Nici nu bănuiţi! Cine e femeia excentrică de la parada militară de la Arcul de Triumf. A stat lângă Nicuşor Dan
recomandare pe antena3.ro
Femeia acuzată că și-a ucis 11 soți spune acum că, de fapt, nu-și amintește de câte ori a fost căsătorită, dar nimeni nu mai trăiește
recomandare pe antena3.ro
O româncă mutată de 12 ani din țară povestește cum a primit permis de conducere în 45 de minute și pașaport în 20, direct pe aeroport
recomandare pe antena3.ro
Polițistul care l-a prins pe agresorul livratorului străin povestește pas cu pas ce s-a întâmplat. Bătăușul și-a chemat în ajutor mama
recomandare pe playtech.ro
Câte prenume poate avea un copil în România. Regula pe care părinții trebuie să o respecte la Starea Civilă
recomandare pe playtech.ro
Temperatura ideală pentru tur și retur la o centrală în condensare. Valorile care reduc factura cu până la 30%
recomandare pe redactia.ro
Nicusot Dan , gest RAR la PARADA!! Nu s-a mai intamplat asta cu un presedinte in ultimii ani
recomandare pe redactia.ro
Flavia Grosan a murit. Declaratia HALUCINANTA facuta inainte sa se stinga
recomandare pe Ciao.ro
Nimeni nu e fără de păcat! Vedetele din România care ţin postul Crăciunului pentru iertare
recomandare pe shtiu.ro
Am putea să trăim în România numai cu produse 100% românești? Nu mai conducem BMW-uri, nu mai vorbim la telefoane mobile
recomandare pe ProSport.ro
Ce a văzut toată lumea după ce prezentatoarea TV s-a întins prea tare. „Mi s-a rupt bluza”
recomandare pe bzi.ro
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
recomandare pe bzi.ro
Denise Rifai a făcut furori la evenimentul Adinei Buzatu! Toate privirile au fost îndreptate către ea! – GALERIE FOTO
recomandare pe dailybusiness.ro
Volodimir Zelenski se întâlnește cu Emmanuel Macron în Franța, după discuțiile privind acordul de pace între SUA și Ucraina
recomandare pe dailybusiness.ro
După întâlnirea SUA-Ucraina din Florida, atenția se îndreaptă asupra lui Putin
recomandare pe Jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 17–23 noiembrie 2025: Perioada marilor revelații!
recomandare pe a1.ro
Campionul României, lider Survivor. Adi Vasile este noul prezentator al celui mai dur test al supraviețuirii