Dulceață de capșune. 3 rețete fără zahăr
Una dintre cele mai apreciate dulcețuri este fără doar și poate cea de căpșune. Gospodinele pregătesc borcane întregi pe care le pun la conservat pentru iarnă, însă iată trei rețete de dulceață de căpșune unde nu trebuie să folosești zahăr.
- Cum să faci dulceață de căpșune fără zahăr
- Trei rețete simple
De ce să faci dulceața de capșune fără zahăr
Dulceața de căpșune e una dintre cele mai apreciate tipuri de dulceață pe care gospodinele le pregătesc de vară pentru iarnă. Dacă multe dintre ele folosesc zahăr pentru a le îndulci, știm cu toții că acest produs nu e tocmai sănătos.
Pentru a evita să consumați zahăr, puteți să încercați și alte variante pentru a putea îndulci dulceața, iar noi o să vi le prezentăm.
3 rețete de dulceață de căpșune fără zahăr
Dulceață de capșune cu îndulcitor Stevia
Ingrediente
- 3,5 kilograme căpșune proaspete
- 300 ml de apă
- 15 grade sare de lămâie
- 1 kg eriritol cu stevia
Mod de preparare
Se vor spăla căpșunile și se îndepărtează codițele. Se vor tăia în bucăți mărunte, se pun într-o oale și se toarnă apă. Vor pune sarea de lămâie și le amestecăm până când vor elibera propriul suc.
Vor lua spuma cu grijă și vom fierbe dulceața până când compoziția a scăzut la jumătate. Se adaugă eritritolul de stevie și se mai fierbe dulceața încă 6-7 minute. Ulterior, se pune în borcane curate și sterilizate și se închid etans.
Dulceața de capșune cu miere
La fel ca și în cazul rețetei de mai sus cu ștevie, rămânem la aceleași cantități, doar că în loc de eritritolul cu stevie, vom folosi miere. După ce căpșunile încep să elibereze propriul suc, după ce le-am pus la fiert în apă, se va adăuga mierea împreună cu sarea sau cu zeama de lămâie, în funcție de preferințe.
Pentru varianta de dulceață de căpșune cu miere o să aveți nevoie de 400 de ml de miere.
Dulceața de căpșune cu îndulcitor lichid
Ingrediente
jumătate de kilogram de căpșuni
350 grame de decoct de mere
Mod de preparare
Se vor spăla mai întâi merele și se vor îndepărta codițele, apoi se vor felia. După ce au fost făcute felii, vom folosi un storcător pentru a presa feliile de măr decojite. Se va obține aproximativ 700 de ml de suc natural de mere pe care îl vom amesteca cu zeama de la o lămâie. Cantiatea de sus o vom folosi pentru dulceața de căpșuni.
Vomr spăla căpșunile, le vom lua codițele, iar ulterior le vom tăia bucățele și se vom pune la fiert. Pentru a le da un gust diferit ne vom folosi de decoctul de mere de mai devreme, căci nu vom avea un alt îndulcitor.
Se toarnă decoctul de mere pentru căpșuni și se lasă la fiert la foc mediu amestecându-se constant. În momentul în care compoziția ajunge la jumătate, dulceața începe să se îngroașă, iar ulterior vom opri focul și vom lăsa timp de câteva minute să se răcească compoziția, după care o vom turna în borcane.
Ce îndulcitori mai poți folosi pentru dulceața de capșune
În afara celor prezentate mai sus, pentru dulceața de căpșune mai puteți folosi și îndulcitori din comert, dar și green sugar. Totuși, dacă căpșunile sunt foarte dulci, puteți să nu mai folosiți deloc îndulcitor, căci compoziția va fi la fel de bună.