Diferența dintre zahăr și miere. Este mierea mai sănătoasă?
De Razvan Paltin.
Publicat pe 11.05.2022 la 20:13
Actualizat pe 11.05.2022 la 20:13
Mierea și zahărul sunt indulcitori care conțin glucoză și fructoză. În fiecare zi ne întâlnim cu zahărul și mierea în diverse produse pe care le consumăm, însă este oare mierea mai sănătoasă decât zahărul? Iată ce proprietăți are fiecare.
- Care e diferența dintre zahăr și miere
- Mierea, mai sănătoasă decât zahărul
Ce este zăhărul, ce este mierea
Atât mierea, cât și zahărul sunt indulcitori care conțin fructoză și glucoză. În timp ce mierea este un produs absolut natural, zahărul este un produs fabricat de om.
Miere are culoare aurie și se găsește în formă lichidă. Spre deosebire de miere, zahărul este văzut sub formă de boabe sau praf, asta dacă ne referim la zahărul pudră. El are culoarea alb sau bun. Aât mierea, cât și zahărul sunt folosite în scop culinar, însă sunt diferite din toate punctele de vedere.
Care este, de fapt, diferența dintre zăhărul de masă și miere
În afara faptului că sunt total diferite din punct de vedere vizual, mierea și zahărul sunt diferite și din alte aspecte. În primul rând, mierea este considerată mai bună pentru sănătate deoarece are un raport 1:1 la glucoză și fructoză.
Mierea ajută la menținerea nivelurilor de zahăr din sânge într-un interval bun, însă zahărul e cunoscut ca fiind cel care provoacă o creștere bruscă a zahărului din sânge. Din acest motiv se arată că zahărul nu e bun pentru organism și mierea reprezintă un înlocuitor.
Mierea are de asemenea un indice glicemic mai mic, fiind absorbit și infuzat într-un ritm mai lent decât zahărul. Pe de altă parte, zahărul are un indice glicemic ridicat, provocând creșterea nivelului de glucoză din sânge și supraalimentarea acestuia.
Câte calorii are zahărul, câte calorii are mierea
În ceea ce privește numărul de calorii, mierea e consideră mult mai bună și din acest aspect, căci o lingură de miere conține 46 de calorii. În același timp, o lingură de zahăr are 64 de calorii, cu 18 calorii mai multe decât mierea.
Spre deosebire de zahăr, mierea nu e procesată și are aceleași proprietăți, însă zahărul în urma fabricării pierde din vitamine, enzime, elemente de azot și acizi organici.
Este mierea mai sănătoasă decât zahărul?
Pentru că are un indice glicemic mai mic decât zahărul, mierea e mult mai bună decât zahărul, iar medicii recomandă înlocuirea zahărului cu acest produs 100% natural.
Multe persoane care își doresc să scadă în greutate consumă de asemenea miere căci zahărul poate duce la supraalimentarea organsimului, asta în timp ce mierea e mult mai benefică pentru cei care își doresc să slăbească.