De ce să nu pui niciodată miere în ceaiul fierbinte. Este îngrijorător pentru sănătatea ta
Publicat pe 23.03.2022 la 21:05 Actualizat pe 23.03.2022 la 21:06
Toată lumea știe că mierea este foarte sănătoasă. Aceasta tratează și previne apariția obezității, și este un aliment perfect pentru înlocuirea zahărului. Mierea conține Fructoză, glucoză si zaharoză care sunt cei mai importanți nutrienți alimentari ai albinelor si constituie componenta mierii.
- Mierea devine toxică în lichide cu temperaturi mai ridicate de 40 de grade Celsius
- Care este motivul acestui fenomen
Mierea are numeroase beneficii pentru organismul uman, ajutând în cazul menopauzei premature, laringitelor, amigdalitelor, răcelilor si bronșitelor. De asemenea, mierea este și un antiinfecțios natural, care acționează asupra principalelor sisteme și aparate din organism.
De ce să nu adaugi niciodată miere în ceaiul fierbinte
Deși mierea este foarte benefică, aceasta ne poate cauza și rău dacă nu este consumată corespunzător. Adăugată în lichide care depășesc temperatura de 40 de grade Celsius, mierea poate deveni toxică.
Spre deosebire de zahărul care se găsește în comerț, mierea conține un nivel de minerale, vitamine si enzime active ale acesteia. Așadar, mierea de albine își pierde majoritatea nutrienților la temperaturi mari, acest lucru fiind cauzat de faptul că enzimele, vitamina C și B1 sunt distruse la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius.
Pe de altă parte, mierea conține cantități minime de HMF- hidroximetilfurfural. HMF este o aldehidă care apare prin deshidratarea unor zaharuri si a cărei concentrație crește la o temperatură mai mare de 40 grade.
Cum se formează HMF-ul
Ei bine, pot apărea două fenomene de transformare a zaharurilor care sunt supuse unor temperaturi mai ridicate. Unul din ele este procesul de rumenire ce presupune reacția dintre aminoacizi și zaharuri, iar celălalt proces este cel de caramelizare. Cel din urmă presupune descompunerea termică a compușilor care implică schimbarea simultană, ireversibilă a compozitței chimice, în condiții de temperaturi înalte și fără aer. Aceste două procese duc la formarea HMF-ului care este un compus dăunător sănătății.
De asemenea, un nivel ridicat de HMF poate indica prezența unor zaharuri adăugate în miere sau a unui tratament excesiv la care mierea a fost supusă.