Ingredientele pentru cea mai bună slănină afumată. Cum se prepară slana sau clisa în Ardeal și în Banat
Bucătăria românească are tot felul de preparate, care mai de care mai gustoase. E adevărat, unele sunt împrumutate din alte țări, însă altele sunt, cum s-ar spune, get-beget românești. Astăzi vă vom spune care sunt ingredientele pentru cea mai bună slănină afumată. Cum se prepară slana sau clisa în Ardeal și în Banat.
- Ingredientele pentru cea mai bună slănină afumată
- Cum se prepară slana sau clisa în Ardeal și în Banat
Pentru că românii au fost încă din cele mai vechi timpuri oameni gospodari, bucătăria românească s-a bucurat mai mereu de o gamă variată de produse vegetale, produse din carne și lactate tradiționale. De exemplu, slănina este una dintre cele mai cunoscute alimente din bucătăria românească. Care sunt ingredientele pentru cea mai bună slănină afumată. Cum se prepară slana sau clisa în Ardeal și în Banat.
Ingrediente slănină afumată
- 1,6 kg de sare grunjoasă neiodată (pentru murături)
- 100 g usturoi
- 30 g piper proaspăt măcinat
- 30 g boabe de muștar
- 2-3 foi de dafin
- Opțional puteți adăuga și boabe de coriandru zdrobite, măghiran uscat, piper alb, chimen măcinat;
Mod de preparare:
Alegeți un butoi, o cadă, sau o copaie, pentru sărare. Le spălați cu apă fierbinte și le păstrați curate curate.
Curățați usturoiul pe care mai apoi îl zdrobiți și îl puneți într-un vas mai mare unde adăugați și sarea, piperul proaspăt măcinat, boabele de muștar zdrobite în mojar și frunzele de dafin tocate mărunt, iar mai apoi le amestecați pe toate bine.
Fiecare bucată de slană se ia și se freacă insistent cu acest mix pe care l-ați obținut și se pun apoi în butoi/cadă sau copaie, în funcție de ceea ce ați ales pentru depozitare. Mai apoi, va fi nevoie să le acoperiți cu o scândură sau cu o cărpă groasă și să le lăsați la loc rece pentru următoarele 6 săptămâni. În fiecare săptămână se scot pe rând slăninile și se freacă cu mixul de condimente (din cel păstrat și el la rece). Apoi se pun iar în butoi și se procedează similar în următoarele săptămâni.
După această perioadă, se scot bucățile de slană și se pregătesc pentru afumat. Când le scoateți din recipient, folosiți un cuțit pentru a răzui stratul de condimente, iar mai apoi umpleți o cadă cu apă rece și puneți acolo bucățile la desărat timp de 8–10 ore.
Apoi, în fiecare bucată, faceți câte o gaură pentru câte un cârlig din oțel inoxidabil sau pentru o sfoară rezistentă și agățați semipreparatele pe beţe, în afumătoare, după ce acestea s-au uscat complet.
Afumarea se face cu fum gros, uniform şi RECE, la cca. 20 de grade C timp de 4 zile sau nopți și se afumă intermitent adică 12 ore fum și 12 ore pauză. După afumare, aceasta poate fi consumată, dar nu înainte de a o lăsa măcar 2 zile la aerisit.