Prăjitură deșteaptă cu afine. Rețeta simplă pentru un desert delicios
Prăjitura deșteaptă cu afine este un preparat simplu al cărui gust te va da pe spate. Indiferent că ești o gospodină desăvârșită sau la început de drum, rețeta următoare este perfectă pentru toată lumea. Nu e nimic greu și rezultatul va fi delicios.
- Prăjitură deșteaptă cu afine
- Rețeta simplă pentru un desert delicios
Este weekend și ne putem răsfăța cu o prăjitură făcută în casă. Preparatul este simplu și necesită puțină atenție, însă, gustul te va da pe spate. Ai nevoie de câteva ingrediente care se găsesc în cele mai multe case, iar toți membrii familiei vor fi bucuroși se rezultat.
Ingrediente
- 4 ouă medii
- 500 ml lapte
- 150 g zahăr
- 125 g afine proaspete
- 125 g unt
- 120 g făină
- 1 portocală medie (doar coaja rasă)
- 1 vârf cuțit sare
- 1 baton vanilie
- zahar pudră (pentru pudrat prajitura)
Mod de preparare
Se pune laptele într-o crăticioară, se adaugă păstaia de vanilie, despicată pe lungime și coaja de la portocala rasă. Se fierbe laptele pentru 4-5 minute, apoi o luăm de pe foc, o acoperim cu un capac și lăsăm să se răcească. Laptele pentru să fie călduț în momentul preparării. După ce s-a răcit, vom scoate păstaia de vanilie.
Vom topi untul la bain-marie și lăsăm la răcit. Albușurile se separă de gălbenușuri și se pun în două castroane diferite. Zahărul se va adăuga peste gălbenușuri și se mixează până când își vor dubla volumul, timp de 3 sau 4 minute.
Peste gălbenușuri vom adăuga și untul topit, făina cernută anterior și laptele călduț. Se mixează continuu în acest timp pentru ca ingredientele să se încorporeze cât mai bine. Procesul durează în jur de 2-3 minute fără să exagerăm.
Se pune și un vârf de sare în vasul cu albușuri și se mixează bine. Acestea se vor adăuga treptat în compoziția formată din gălbenușuri și se amestecă cu o paletă de jos în sus. Dacă rămân grămăjoare de albuș, rețeta nu va avea de suferit, rezultatul fiind la fel de delicios.
Se tapetează o formă cu unt și se pune hârtie de copt. Compoziția se adaugă în tavă și deasupra vor veni afinele. Se bagă în cuptorul preîncălzit la 150 de grade și se lasă timp de 60 de minute. Înainte de a o scoate, se poate testa cu ajutorul unei scobitori.
Când este gata, se scoate și se lasă la răcit câteva minute. Când s-a răcit, merge în frigider timp de două ore, iar când timpul a expirat, se scoate și se pudrează cu zahăr pudră.