Rețetă ardelenească de varză murată la butoi, păstrată din străbuni. Ingredientele care fac diferența
Este sezonul în care fiecare gospodină pune varza la murat pentru a o avea în sezonul rece fie pentru a o folosi la sarmale, fie pentru a face salata de varză murată, sauerkraut, kimchi sau alte rețete de sezon. Astăzi vă prezentăm o rețetă ardelenească de varză murată la butoi, păstrată din străbuni. Ingredientele care fac diferența.
- Rețetă ardelenească de varză murată la butoi, păstrată din străbuni
- Ingredientele care fac diferența
Pentru că au mai rămas doar câteva săptămâni până când iarna își va intra în drepturi, gospodinele deja își fac provizii cu diverse preparate pentru a avea ce pune pe mese, mai ales de sărbători. De exemplu, varza murată este nelipsită din meniul românilor, mai ales atunci când vine vorba să fie folosită pentru împăturirea sarmalelor.
Rețetă ardelenească de varză murată la butoi, păstrată din străbuni
Ingrediente:
- 9 verze cu frunza subțire;
Saramură:
- 18 L apă rece
- 450 g sare (25 g/litru) neiodată, grunjoasă, specială pentru murături
Condimente:
- 2 legături de cimbru uscat
- 2 legături de mărar uscat
- 4-5 ardei iuți
- 1 lingură cu vârf semințe de chimen
Opțional puteți adăuga și 2-3 rădăcini de hrean tăiate în fâșii, 2-3 mâini de boabe de porumb uscat și felii de gutuie.
Mod de preparare:
- Curățați verzele de frunzele exterioare cu defecte și apoi, cu ajutorul unui cuțit cu lamă scurtă și ascuțită îndepărtați cotorul fiecărei verze cât de adânc puteți.
- Așezați pe fundul butoiului cimbrul uscat, mărarul uscat, chimenul și ardeii iuți.
- Puneți jumătate din condimente la fundul butoiului și apoi adăugați verzele.
- Într-un recipepnt preparați saramura pe care o turnați apoi peste verze până când sunt acoperite.
- Presărați chimen desupra. El se va lăsa la fund pe măsură ce se îmbibă cu apă. La fel, tot deasupra puneți celelalte rămurele uscate de cimbru și mărar și cu un ardei iute rosu.