Rețetă de cozonac de post, cu ciocolată. Este simplu și ieftin
Rețeta de cozonac de post este perfectă pentru toată lumea. Dacă vrei să gătești înainte de Sfintele Paști, iar postul nu s-a terminat, este alegerea perfectă pentru a te bucura de un desert delicios.
- Rețetă de cozonac de post, cu ciocolată
- Este simplu și ieftin
Cozonacul se numără printre cele mai apreciate deserturi la români. Mirosul lui te duce cu gândul la copilăriei, cum frământa bunica, iar rezultatul era unul delicios, toată familia alegând să-l mănânce proaspăt scos din cuptor. Dacă îți dorești o variantă de post, rețeta de mai jos este perfectă.
Ingrediente pentru aluat
- 1 pliculeț (2 lingurițe) de drojdie uscată
- 1 lingură de zahăr brun
- 90 ml de lapte vegetal la alegere, încălzit
- 200 ml de lapte de cocos (plus încă 20 g care vor fi folosite pentru ungerea cozonacului)
- 360 g de făină albă
- Un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura de ciocolată
- 120 g de ciocolată neagră
- 1 lingură rasă de cacao
- 4 linguri de zahăr brun
Ingrediente pentru glazură:
- 2 linguri de zahăr brun
- 1-2 linguri de apă.
Mod de preparare
Drojdia se amestecă alături de laptele puțin încălzit și zahărul. Se lasă câteva minute pentru ca drojdia să se activeze și să înceapă să facă spună. Lichidul se adaugă într-un bol mai încăpător. Se poate frământa și cu mâna dacă își este mai simplu. Se pune laptele de cocos, făina și un praf de sare. Se frământa 10 minute până obții un aluat neted. Se lasă la dospit într-un loc cald timp de o oră sau până își dublează dimensiunea.
Ciocolata neagră se topește separat apoi se adaugă o lingură de cacao și 4 linguri de zahăr. Opțional, poți să adaugi și un pumn de nuci mărunțite.
Vom începe să asamblăm cozonacul de post. Se unge o formă de copt cu puțin ulei, apoi vom pregăti aluatul. Pe blatul de lucru se adaugă puțină făină și se întinde cu un sucitor. Se pune apoi umplutura de ciocolată peste aluat și se întinde bine pe toată suprafața.
Se rulează cozonacul pe lungime până la jumătate, apoi se rulează din partea cealaltă tot până la jumătate, astfel încât să fie îmbinate.
Dacă nu vrei să te complici, îl poți rula precum o ruladă simplă. După ce l-ai răsucit, se pune în forma de copt unsă cu ulei. Acoperă totul cu un șervețel de bucătărie și lasă-l să mai crească 45 de minute, într-un loc cald.
Cuptorul se preîncălzește la 180 de grade. Se întinde 20 de ml de lapte de cocos deasupra aluatului și merge la cuptor pentru 30-35 de minute. El va fi gata când se rumenește pe deasupra. Îl poți testa cu o scobitoare pentru a fi sigură că este copt.
În acest timp se prepară glazura. Într-o cratiță se pun 2 linguri de zahăr cu 1-2 linguri de apă și se fierbe până ce zahărul s-a dizolvat și a ieșit un sirop destul de subțire. Când este cozonacul gata, se întinde deasupra și se lasă la răcit în forma sa, timp de 10-15 minute.