Rețetă de cozonaci pentru Moșii de Toamnă. Desertul care se află pe mesele tuturor românilor în această perioadă
Gospodinele din întreaga țară se pregătesc pentru una dintre tradițiile străvechi, și anume Moșii de toamnă. Cu această ocazie, femeile pregătesc cozonaci speciali, care se regăsesc pe mesele tuturor românilor, în această perioadă.
- Cum să prepari cei mai delicioși cozonăcei pentru Moșii de Toamnă
- Este preparatul specific acestei perioade
Cozonăceii pentru Moșii de toamnă sunt unul dintre preparatele tradiționale, de la care nu se abate nicio gospodină în această perioadă. Gătirea acestui preparat pentru cei dragi este un moment special, astfel că bucătăresele sunt în căutarea a celor mai bune rețete în acest sens. Din acest motiv, această rețetă vine în ajutorul lor, pentru a nu da greș într-un moment cheie al toamnei.
Rețetă de cozonaci pentru Moșii de Toamnă
Moșii de Toamnă se sărbătoresc la începutul lunii noiembrie, pe data de 5, care reprezintă pomenirea morților. Din acest motiv, în primele săptămâni ale lunii, casele gospodinelor se bucură de mirosul proaspăt al cozonăceilor, preparați special cu această ocazie.
Femeile, mai ales cele trecute de prima tinerețe, știu cele mai delicioase rețete pe care să le folosească cu această ocazie specială, astfel că gătesc cozonăcei cu o savoare greu de uitat. Pentru a ajunge la rezultatul dorit și a-ți surprinde familia și prietenii, această rețetă îți vine în ajutor. În acest fel, poți să te asiguri de faptul că desertul tău pentru Moșii de Toamnă va ieși exact așa cum își dorești, pufoși și cu o aromă specială.
Ingredientele pentru aluat
2 kg de făină
500 gr. zahăr
1 esență de vanilie
1 esență de portocale
Coaja unei lămâi
Coaja unei portocale
10 gălbenușuri
1 l lapte
150 gr. unt
150 ml ulei
1 linguriță de sare
6 plicuțele de 7 gr. de drojdie uscată
Ingredientele pentru umplutură
500 gr. nucă măcinată prăjită
3 linguri de zahăr brun
100 gr. cacao
lapte în funcție de cât este necesar pentru a fi compoziția moale
1 esență de rom
650 gr. rahat
200 gr. stafide
Ingrediente pentru glazură
2 gălbenușuri
3 linguri de lapte
Zahăr brun
Mac
Mod de preparare
Pentru început, cernem făina într-un bol suficient de încăpător, adăugăm sarea și în mijloc facem o gaură. Punem laptele la încălzit, adăugăm trei linguri de zahăr drojdia uscată și 3 linguri de făină. Pe toate acestea le amestecăm bine cu un tel și lăsăm drojdia la activat pentru 10 minute. În acest timp, pregătim un alt bol unde punem gălbenușurile, zahărul, cele două esențe, coaja de la lămâie și cea de la portocală, pe care le mixăm bine. Peste această compoziție, se toarnă maiaua rezultată, o omogenizăm și o turnăm peste făină. Omogenizăm, din nou, și acest amestec, ca mai apoi să adăugăm treptat untul topit, pe care îl amestecăm cu ulei. Ulterior, frământăm aluatul pentru 30 de minute, apoi îl punem într-un bol, îl acoperim cu o folie și îl lăsăm să stea la căldură timp de o oră.
În acest timp, continuăm să ne ocupăm de umplutură. Așadar, punem într-un castron nuca măcinată, zahăr, cacao, esența de rom, apoi amestecăm cu lapte, până când compoziția este moale. Ulterior, scoatem aluatul crescut din castron și îl împărțim în 11 bucăți mici, pe care le mai împărțim încă o dată în două. Cele două dreptunghiuri se întind și apoi se ung cu cremă, peste care se adaăugă stafidele și bucăți mici de rahat. Se rulează și se împletesc în două. Se ung formele de aluminiu cu ulei, apoi cozonăceii formați se pun în acestea, pe care le mai lăsăm încă 15 minute la crescut. Înainte să fie băgați la cuptor, cozonăceii se ung cu gălbenușul amestecat cu lapte, peste care presărăm zahărul brun și macul. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade, și coacem cozonăceii până se rumenesc. Aceștia sunt gata în momentul în care îi verificăm cu o scobitoare, iar pe aceasta nu rămân urme de aluat.